News

Iohannis și Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina

România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei. Acordul, semnat de președinții celor două țări
11.07.2024 | 19:53
Iohannis si Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea in domeniul securitatii intre Romania si Ucraina
România este cea de-a 23-a țară cu care Ucraina a semnat un acord bilateral de securitate Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României și cel al Ucrainei, au semnat, joi, la Washington, Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina. Este cel de-al 23-lea document de acest gen semnat de Kiev.

Iohannis și Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securității

Acordul dintre cele două state prevede sprijinirea Ucrainei în demersul de înființare a unui punct focal național pentru armament.

ADVERTISEMENT

România va transfera Ucrainei, în virtutea Acordului, un sistem Patriot, va sprijini Ucraina „cu aceeași dinamică ca în perioada 2022-2024” şi va facilita tranzitul cât mai rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina, se arată într-un comunicat publicat de Președinția de la Kiev, citat de News.ro.

De asemenea, Bucureștiul și Kievul vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică și reziliența Ucrainei prin sprijinirea redresării și reconstrucției țării afectate de invazia Rusiei.

ADVERTISEMENT

România va încerca, de asemenea, să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung ale procesului de reconstrucție a Ucrainei.

Statul român se mai angajează prin acest acord să ofere asistență pe termen lung şi să susțină industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forțelor de securitate şi apărare.

ADVERTISEMENT

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, se mai arată în comunicatul Kievului.

ADVERTISEMENT

În acordul semnat joi se mai prevede că statul român, împreună cu partenerii, va sprijini „centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloților ucraineni, contribuind astfel la capabilitățile forțelor aeriene ale coaliției”.

Mecanism pentru răspuns de urgență

În document sunt prevăzute secțiuni separate pentru informații şi contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni şi restaurarea şi reconstrucția Ucrainei.

Acordul stabilește și „un mecanism pentru un răspuns de urgență de 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau al unei escaladări semnificative”.

Acest acord bilateral de securitate pune în aplicare Declaraţia comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, din 12 iulie 2023.

În total, Ucraina a semnat deja 23 de acorduri bilaterale de securitate: cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, UE, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg şi România.

Documentele sunt văzute ca garanții ale sprijinului aliaților occidentali pentru Ucraina până când va putea deveni membră NATO cu drepturi depline.