ADVERTISEMENT
News

Iohannis susține că majorarea pensiilor cu 40% va duce la reducerea fondurilor UE: „Ne-au spus franc că ni se vor tăia 3 miliarde de euro”

Autor: Adrian Ilie | 23.09.2020 | 19:19
Iohannis susține că majorarea pensiilor cu 40% va duce la reducerea fondurilor UE: „Ne-au spus franc că ni se vor tăia 3 miliarde de euro”
Președintele Klaus Iohannis/ Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat cu înalți oficiali europeni care au avertizat că majorarea cu 40% a pensiilor, votată în Parlament de majoritatea constituită în jurul PSD, va duce la reducerea fondurilor europene de care beneficiază România în exercițiul bugetar 2021-2027 al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Scenariul este posibil, există discuții extrem de serioase cu înalți responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus franc că ni se vor tăia circa 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe tratate”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Președintele a avertizat că agențiile de rating vor retrograda România cu consecințe imediate asupra costurilor de finanțare a cheltuielilor guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Majorarea pensiilor cu 40%, „un scenariu de groază”

La un rating prost nu vine nimeni să dea bani. Este un scenariu de groază. Creșterile vor putea fi făcute doar după ce ieșim din criză și stabilim finanțele țării”, a spus șeful statului.

El a spus că majorările introduse de către PSD în proiectul rectificării bugetare va împovăra bugetul pe anul 2021 cu echivalentul. „Acest spațiu fiscal nu există”, a continuat președintele.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă există riscul, în cazul în care nu putea fi împiedicată majorarea cu 40%, ca să se ajungă la creșteri de taxe și o guvernare în domeniul economic împreună cu FMI, Klaus Iohannis a răspuns: „Păi noi asta vrem să evităm: creșterea taxelor pentru a putea reporni economia. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.”

Parlamentul a adoptat, marți, un amendament al PSD la legea de aprobare a rectificării bugetare care prevede creșterea cu 40% a pensiilor. Actul normativ vine să anuleze prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din septembrie.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost adoptat și amendamentul care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021. Un alt amendament al PSD prevede creșterea sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!