Marian Căpățână, omul care a scris cu vopsea mesaje jignitoare la adresa ultimilor doi președinți ai României, chiar la ei ”acasă”, a mai reușit o performanță. El nu doar că a scăpat de dosar penal, dar a reușit să provoace ”probleme” și în tabăra anchetatorilor săi.
Marian Căpățână a devenit cunoscut în 2016, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în același dosar cu fratele lui Traian Băsescu. Mai precis, Căpățână a fost omul care i-ar fi dus lui Mircea Băsescu o geantă cu bani din partea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu. Dacă inițial a susținut că e nevinovat, ulterior a revenit și a declarat că o parte din bani i-ar fi dus chiar lui Traian Băsescu, la Cotroceni.
În 2022, în ziua în care Traian Băsescu a fost dat afară din casa de protocol din cartierul Primăverii ca urmare a deciziei instanței care a statuat că fostul președinte a colaborat cu Securitatea, Marian Căpățână a venit la respectivul imobil și i-a scris fostului președinte un mesaj pe gard, cu vopsea roșie: ”Petrov, achită-ți datoriile”, după care și-a lăsat un număr de telefon.
”Acest individ, Petrov, trebuie să-și plătească datoriile”, le-a repetat Căpățână jurnaliștilor prezenți la fața locului, anunțând că în zilele următoare urmează să repete gestul și față de alți demnitari.
La data de 10 aprilie, Marian Căpățână a fost filmat în timp ce îi lăsa un mesaj actualului președinte, pe gardul Palatului Cotroceni. ”Iohannis, trădător”, a scris bărbatul, după care s-a grăbit spre mașina cu care venise și a plecat de la fața locului. Câteva zile mai târziu, polițiștii de la Secția 17 l-au identificat pe Căpățână și au transmis cazul mai departe, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.
În cauză a fost întocmit un dosar penal, după ce Administrația Prezidențială, prin reprezentant legal, a formulat o plângere prealabilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere. În aceeași zi, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de tulburare a ordinii publice.
Urmărirea penală a durat doar câteva luni, timp în care Marian Căpățână nici măcar nu a fost chemat la audieri. La data de 6 octombrie 2022, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei, atât referitor la infracțiunea de distrugere, cât și față de cea de tulburarea ordinii și liniștii publice, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Asta în condițiile în care gardul exterior al Palatului Cotroceni face parte dintr-un ansamblu arhitectural înscris în lista Monumentelor Istorice.
Interesantă este concluzia procurorului, aceea că înscrisul ”Iohannis, trădător” nu au afectat grav ”normele de conviețuire socială” și ”nu a produs la nivelul societății o reacție semnificativă de neliniște”, chiar dacă acțiunea a fost mediatizată la nivel național iar ”reacțiile publice ale cetățenilor au fost, în general, de dezaprobare”. Din acest motiv, spunea magistratul, nu se poate vorbi despre tulburarea liniștii publice.
Administrația Prezidențială nu a fost de acord cu soluția de clasare și a cerut Prim-Procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să redeschidă dosarul. Forțat de împrejurări a dispus redeschiderea urmăririi penale,singurul motiv invocat fiind acela că suspectul nu a fost chemat la audieri. Doar că ordonanța ar fi trebuit confirmată în instanță, lucru care nu s-a întâmplat.
Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea, motivând că nu există o împrejurare nouă care să ducă la redeschiderea anchetei. Avocatul lui Marian Căpățână a declarat în instanță că acesta a achitat amenda primită de la polițiști și a transmis Administrației Prezidențiale că este de acord să achite costurile reparațiilor, însă nu a primit niciun răspuns.
Marian Căpățână a fost un mare admirator al lui Traian Băsescu. În urmă cu 15 ani, el era liderul filialei PDL din Drăgănești Olt și deținea două firme care au câștigat mai multe contracte la complexurile energetice din Rovinari și Turceni. De asemenea, el a mai fost administrator la Uzina Termoelectrică Midia SA Năvodari. În același an, Căpățână a candidat la Senat, din partea PDL.
”În anul 2008 am intrat în politică. În 2009, puteți întreba pe toată lumea din județul Olt, inclusiv pe Ponta și pe Șova, m-am implicat total în a câștiga Traian Băsescu președinția din 2009”, le-a mai zis Marian Căpățână jurnaliștilor, după ce a vandalizat casa fostului președinte.