News

Iohannis vrea un sistem Patriot la schimb cu cel dat Ucrainei. „Pretenţia noastră e să fim compensaţi rezonabil”

Iohannis, la summit-ul NATO de la Washington: „Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine”
10.07.2024 | 19:43
Iohannis vrea un sistem Patriot la schimb cu cel dat Ucrainei Pretentia noastra e sa fim compensati rezonabil
Iohannis ar vrea ca România să primească un alt sistem Patriot, drept compensație la cel donat Ucrainei / Foto: captură, Administrația Prezidențială
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la Washington, unde participă la summit-ul NATO, că România se așteaptă să primească tot un sistem Patriot, pentru a-l înlocui pe cel care va fi trimis în Ucraina. Iohannis a spus că, în contrapartidă, țara noastră ar putea primi „şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”.

Iohannis: „Pretenția noastră este să fim compensați rezonabil”

Președintele Klaus Iohannis, a vorbit, într-o conferință de presă, miercuri, la Washington, unde participă la summit-ul NATO, despre compensațiile pe care le va primi România în schimbul sistemului Patriot care va fi livrat Ucrainei. Șeful statului a precizat că statul român trebuie să fie „compensat rezonabil” atunci când donează un sistem sofisticat precum Patriot.

ADVERTISEMENT

„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii zece ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarația comună privind sistemul Patriot

Într-o declarație comună privind consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, președintele SUA, Joe Biden, premierul Olandei, Dick Schoof, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Giorgia Meloni, președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au angajat  să furnizeze Kievului capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea rusă continuă, inclusiv de atacurile rusești deliberate asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice.

ADVERTISEMENT

„Astăzi anunțăm că vom furniza în mod colectiv Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Olanda și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare, și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi colaborăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru a ne asigura că aceste sisteme pot fi desfășurate rapid. Lucrăm la un nou anunț în acest an pentru sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare pentru Ucraina”, se arată în declarația comună.

România ar putea primi și alte sisteme, mai repede

Klaus Iohannis a precizat că, în urma discuțiilor din CSAT, România ar dori să primească la schimb tot un sistem Patriot, într-un viitor „relativ apropiat”, ministrul Apărării fiind mandatat pentru negocieri privind această chestiune. Iohannis a mai spus că România se poate aștepta să primească și „sisteme care vor fi livrate mai repede”, spre compensarea sistemului Patriot donat Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”, a declarat Klaus Iohannis.

De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink