Ion Crăciunescu (73 de ani) a analizat fazele controversate din FCSB – Petrolul 1-1. Fostul arbitru FIFA e de părere că „centralul” Rareș Vidican a luat mai multe decizii greșite.
Rareș Vidican a fost alesul CCA pentru derby-ul etapei a 10-a din SuperLiga, FCSB – Petrolul. „Centralul” sătmărean n-a părut însă deloc în formă și a luat mai multe decizii ciudate, care i-au enervat pe roș-albaștri. Mihai Stoica l-a acuzat chiar de viciere de rezultat pe Vidican.
Problemele pentru Vidican au început încă din minutul 30, atunci când l-a eliminat pe Mihai Popescu. Stoperul venit de la Farul a văzut direct cartonașul roșu după ce a sărit la cap cu Alexandru Tudorie. În urma duelului, vârful ploieștenilor s-a ales cu capul spart.
„Văd că îi sparge capul, am văzut sânge. Dacă se lasă cu sânge lovitura a avut intensitate, e fault grosolan, îi sparge capul. Nu cred că a fost cu intenție, dar produce un fault grav, a avut intensitate. Și el reclamă lovitura, de când era în cădere a început să țipe. E fault grosolan”, a declarat Ion Cărciunescu, la Digi Sport.
Ion Crăciunescu e de părere că Rareș Vidican n-a judecat toate fazele cu aceeași unitate de măsură. În minutul 88, când încă era 1-0 pentru FCSB, arbitrul sătmărean l-a iertat pe eliminare pe Tommi Jyry. Finlandezul l-a lovit cu cotul în față pe Alexandru Musi, dar s-a ales doar cu un cartonaș galben.
„După părerea mea se duce cu cotul spre fața adversarului, e roșu clar, nu galben. Nu scrie nicăieri că dacă nu dă sângele nu e roșu, când vine sângele e un motiv în plus. Nu scrie în regulament. E de roșu. Jucătorii trebuie protejați, e cel mai important, împotriva faulturilor violente”, a adăugat Crăciunescu.
Faza care i-a enervat cel mai tare pe roș-albaștri a fost însă cea din minutul 90+4, atunci când Alexandru Tudorie a marcat pentru 1-1. Campioana României a cerut două faulturi în aceeași fază. Mai întâi la Șut, care a fost călcat de un adversar, iar apoi la Târnovanu, busculat înaintea golului de Bempah.
„(n.r. – despre posibilul fault la Șut) Îi prinde gheata. Are și intensitate faultul, jucătorul rămâne căzut la pământ. Nu mai putea să întoarcă fază să dea fault.
(n.r. – despre posibilul fault la Târnovanu) Târnovanu trebuie să știe că e protejat în suprafața de protecție, picioarele sunt, dar mâna nu. E o fază care trebuie să îi dau credit arbitrului. Portarul nu are mingea în mâni, nu se duce la portar și îl atacă. E contact, dar fault nu”, a conchis fostul mare arbitru.
Se consideră că portarul este în posesia mingii cu mâna/mâinile când:
Un portar nu poate fi atacat de un adversar când se află în posesia mingii cu mâna/mâinile.