Rapid și FCSB s-au întâlnit duminică seară în cadrul etapei a 29-a din Superliga (scor 0-0). Deși meciul a fost lipsit de goluri, fazele controversate au fost în schimb din plin. Ion Crăciunescu a comentat în direct deciziile luate de Radu Petrescu.
Rapid a încercat cu orice preț să câștige meciul contra rivalei sale, însă nu a putut profita de eliminarea lui Dawa în prima repriză. Giuleștenii au fost chiar dominați în multe momente, deși se aflau în superioritate numerică.
În direct la FANATIK SUPERLIGA, Ion Crăciunescu a pus la punct deciziile luate de brigada de arbitri responsabilă de meciul de duminică seară. Fostul arbitru FIFA a comentat, pe rând, cele mai „fierbinți” faze.
„Pentru anumite faze, aș fi fost mai drastic. Aș fi dat nota 6 brigăzii (Dacă era observator nr.). Este numai de cartonaș roșu (Faza cu Manea care îl calcă cu talpa pe Radunovic nr.). În primul rând este o intenție a lui, apoi intensitate, periculozitate și efectul pe care îl produce. Se întrunesc toate elementele de roșu, nu ai de ce să îi dai galben pentru așa ceva.
Nu știu de ce noi încurajăm mereu agresori. Manea nu are nevoie de așa ceva, poți sta câteva etape și să își faci adversarul să nu mai joace. Radunovic risca o accidentare serioasă la așa ceva, bineînțeles, putea sta câteva luni pe bară. Poate Radu Petrescu nu a vrut să dezechilibreze meciul. Intensitatea și periculozitatea nu se măsoară doar când este fractură sau ceva mai grav… este o acțiune ce nu trebuie tratată cu indulgență. Așa ceva nu trebuie să fie cultivat de un arbitru, ci stopat”, și-a început Ion Crăciunescu discursul la FANATIK SUPERLIGA.
„Domnul Crăciunescu, dar cum poate să îl calce cu intensitate? (Manea pe Radunovic nr.)”, a intervenit Robert Niță. „Nu ați vrea să vă calce cu crampoanele pe gleznă să vedeți cât este de simplu? Îl calcă să îl mângie? Hai să ne călcăm pe glezne, pe genunchi, că sunt doar imprudențe… Chiar dacă atingi mingea, dar o faci într-un mod periculos pentru adversar, este același lucru să știți. Este un atac brutal, violent…”, a răspuns Ion Crăciunescu.
„De ce VAR-ul nu intervine dacă este de roșu?”, a întrebat Marius Mitran. „În general, VAR nu intervine decât în situațiile în care arbitrul nu a putut să vadă, să analizeze faza respectivă”, a fost explicația lui Crăciunescu.
„Eliminarea lui Dawa este corectă?”, a fost întrebarea pusă de moderatorul Horia Ivanovici. „Mie mi s-au părut ambele cartonașe corecte. Contează intensitatea faultului, dar contează foarte mult și dacă oprește o situație promițătoare de atac… sunt multe circumstanțe de luat în calcul. În general, sunt pentru acordarea cartonașelor galbene pentru că trebuie să vedem fotbal, nu faulturi”, a comentat fostul mare arbitru FIFA.
„Ce diferență este între Manea și Dawa atunci?”, a revenit Robert Niță cu încă o întrebare. „Una este să judeci o neglijență, alta este să judeci o intenție… Al doilea galben al lui Dawa a fost clar, nu avem ce să discutăm. Eliminare corectă pentru Dawa.
Se putea da și roșu la prima fază, dar depinde de atmosfera meciului… Un arbitru poate să ia și măsuri mai severe atunci când jocul este tensionat, când sunt foarte multe faulturi, atunci se creează nivelul de exigență. Atunci se merge cu măsuri mai drastice”, a spus Ion Crăciunescu.
„Ultima fază, minutul 90. Duelul Aioani – Ngezana și alți doi fotbaliști. Aioani nu iese prea inspirat, dar trebuia să se dea 11 metri sau vorbim despre un joc bărbătesc?”, a mai întrebat moderatorul Horia Ivanovici. „Eu zic că da, se impune penalty pentru FCSB. Este un fault în interiorul suprafeței de pedeapsă. Mi s-a părut că Aioani îl faultează pe Ngezana”, a răspuns Crăciunescu.
„Am fost la meci, pe stadion, nu am văzut faza de la TV, dar nu cred că poți să dai penalty la acea fază”, a fost o nouă intervenție din partea lui Robert Niță. „Este penalty pentru că se produce un fault. Aioani îl lovește pe Ngezana, așa mi s-a părut. Este o neglijență a lui Aioani”, a explicat clar Ion Crăciunescu.
„De ce nu s-a cerut verificare la VAR?”, întreabă Horia Ivanovici pe final. „Se cere verificare la VAR numai dacă fazele sunt clare și dacă arbitrul nu a putut să vadă și să judece faza.
Arbitrul dacă a văzut și a judecat, nu a cerut VAR. Pentru mine, cred că rolul VAR-ului este să verifice o greșeală gravă a unui arbitru în orice situație. Poate i-a comunicat, dar arbitrul decide dacă vede sau nu VAR”, a concluzionat Ion Crăciunescu.