News

Ion Cristoiu anunță vremuri grele pentru români după 15 mai: “Sigur se prelungește starea de urgență”

03.05.2020 | 22:02
Ion Cristoiu anunta vremuri grele pentru romani dupa 15 mai Sigur se prelungeste starea de urgenta
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Ion Cristoiu e convins că starea de urgență se va prelungi, din cauza „presiunilor politice”. În aceste condiții, românii au șanse minime să iasă din casă și să se bucure de libertate în 15 mai.

Se prelungește starea de urgență?

Cristoiu ia în considerare și scenariul în care propunerea lui Klaus Iohannis va fi respinsă, motiv pentru Iohannis să dea vină iarăși pe PSD.

ADVERTISEMENT

Astăzi a crescut brusc numărul de infectări. Probabil o să crească și numărul de morți și deja e o pregătire de artilerie. Sigur va fi o prelungire a stării de urgență și dintr-un simplu motiv – ei vor păstra foarte multe măsuri restrictive.

Nu se vor da drumul decât la puține lucruri, de exemplu circulația între localități va fi restricționată și atunci această restricționare nu poate fi făcută prin ordonanță de urgență.

ADVERTISEMENT

Ea ar încălca unele drepturi. Drepturile de circulație, drepturile de a face adunări, de a merge la biserică sunt drepturi constituționale care nu pot fi oprite decât prin decret. Se va da un decret de prelungire, pariez cu dumneavoastră.

Va fi o nebunie, va fi o formulă de presiune asupra Parlamentului ca să voteze prelungirea și vor da apoi ordonanțe militare de relaxare.

ADVERTISEMENT

Vor reglementa anumite domenii prin ordonanță militară, fără decret de prelungire nu poate funcționa ordonanța militară”, a declarat Cristoiu la Antena 3.

Starea de urgență, cadrul legal pentru „măsuri restrictive”

Faptul că starea de urgență se va prelungi nu este o certitudine, mai mulți experți considerând că starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă. Cu toate acestea, conform lui Cristoiu, situația nu e roz în România în plină epidemie de coronavirus, astfel că președintele Klaus Iohannis vrea să aibă cadrul legal pentru a retrage imediat orice măsură „de relaxare” care ar fi ineficientă.

ADVERTISEMENT

Cu toate că oamenii ar trebui, teoretic, în 15 mai să iasă din casă, societatea va funcționa pe bază de restricții. Mai mult, ministrul Nelu Tătaru nici nu vrea să audă de 15 mai ca și dată de relaxare a măsurilor de distanțare socială, astfel că societatea devine îngrijorată că Iohannis și-ar putea retrage promisiunea de a lăsa oamenii să iasă din casă.

ADVERTISEMENT
Tags: