ADVERTISEMENT
News

Ion Cristoiu cere ca școlile să nu fie transformate în secții de votare. Ce alternativă propune

Autor: Flaviu Popa | 22.09.2020 | 23:19
Ion Cristoiu cere ca școlile să nu fie transformate în secții de votare. Ce alternativă propune
Ion Cristoiu crede că școlile nu ar trebui transformate în secție de vot. Foto: Hepta

Ion Cristoiu se opune ca școlile să fie transformate în secții de votare în plină pandemie de Covid-19, deși aceasta era procedura standard în vreme de alegeri.

ADVERTISEMENT

În schimb, cunoscutul jurnalist propune ca secțiile de votare să fie amplasate în corturi sau structuri modulare după modelul spitalelor Covid.

Cristoiu crede că astfel elevii și profesorii ar fi mai protejați după reluarea școlii, în timp ce oamenii ar avea mai mare încredere să meargă la vot în condiții de maximă siguranță.

ADVERTISEMENT

Ion Cristoiu nu este de acord ca școlile să fie transformate în secții de votare

La ora actuală, legea nu reglementează mai ales partea dreptului de a veni la vot. Pentru că poate mulţi oameni se sperie să vină. Ar trebui ca în legea făcută temeinic să se respecte măsurile de protecţie sanitară, să se prevadă măsuri inclusiv materiale, poate schimbarea locaţiilor în materie de votare. Şcolile sunt vechi, poate facem nişte corturi cum s-au făcut la spitalele COVID-19 în care să fie create toate condiţiile şi atunci sigur am putea vorbi despre păstrarea democraţiei şi în condiţii de pandemie”, a punctat gazetarul.

Potrivit Antena 3, din totalul celor 18.738 de secții de votare pregătite pentru alegerile din 27 septembrie, o majoritate covârșitoare vor fi organizate în instituții de învățământ. Aceste instituții vor fi închise în 25, 28 și 29 septembrie, timp în care cursurile vor fi mutate on-line.

ADVERTISEMENT

În lumea civilizată există în aceste vremuri alternativa votului electronic sau prin corespondență, însă în România acest tip de vot nu este reglementat.

Perioada postdecembristă a fost animate întotdeauna de teama fraudei electorale. Nu cred că suntem pregătiţi pentru schimbarea formulei de vot, nu pentru că nu s-ar putea face tehnic ci pentru că s-ar relua tema fraudelor. În formula de acum, tema a dispărut.

ADVERTISEMENT

Vă imaginaţi că dacă s-ar introduce votul prin corespondenţă şi /sau votul electronic ar începe şi partidele mici, şi cei care vor pierde alegerile că nu-i bine, că s-a fraudat, că Poşta a trecut de partea Puterii, internetul este de partea Opoziţiei. Deci nu cred că, deocamdată, avem create posibilităţile. Sigur, poate să fie o condiţie şi anume ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei legi care să prevadă votul prin poştă sau votul electronic. Atunci nimeni nu ar mai invoca frauda electorală”, a completat Cristoiu, conform Antena 3.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!