News

Ion Cristoiu critică legea stării de urgență: „Are mari fisuri. Parlamentul trebuie să adopte de urgență o nouă lege”

16.04.2020 | 21:04
Ion Cristoiu critica legea starii de urgenta Are mari fisuri Parlamentul trebuie sa adopte de urgenta o noua lege
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Ion Cristoiu critică legea stării din urgență nr 453, valabilă din 2004 și crede că ar trebui schimbată de urgență. Publicistul are o problemă cu modul în care Parlamentul este „șantajat” să voteze adoptarea stării de urgență fără a primi în schimb nicio garanție.

Ion Cristoiu critică legea stării de urgență

Cea mai mare problemă, conform lui Cristoiu, e reprezentantă de modul în care președintele are drept să legifereze într-un mod anticonstituțional.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Cristoiu remarcă cum „caracterul ambiguu al formulărilor din ordonanțele militare” pot da posibilitatea oricărui abuz, conform Mediafax.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat la rândul său de ce ar fi nevoie de o lege nouă.

„Este foarte interesant, deși pare specilos, dna Renate Weber a sesizat un lucru. Toată această stare de urgență se bazează pe legea din 2004 care a fost modificată chiar acum prin ordonanță de urgență nr. 34 a Guvernului. Precizez că doamna Renate Weber a transmis un mesaj pe care îl retransmit acum liderilor majorității parlamentare. […]

ADVERTISEMENT

După o lună și ceva de stare de urgență ne-am dat seama de niște minusuri uriașe ale acelei legi. […] În 2004 când au făcut această lege, au făcut-o ca și cum am face noi acum o lege despre creșterea trandafirilor pe planeta Marte.

Adică nu s-au gândit niciun moment că va veni o stare de urgență. Acum am constatat niște mari fisuri ale acestei legi. Una dintre ele e că dă dreptul președintelui să legifereze, e anticonstituțional.

ADVERTISEMENT

Drept de legiferare are numai Parlamentul. Ori prin acele decrete, Președintele a legiferat”, a explicat Cristoiu, conform sursei citate.

În concluzie, Cristoiu crede că Parlamentul ar trebui să schimbe de urgență legea, pentru a nu fi „șantajabil”.

ADVERTISEMENT