Liderul formațiunii AUR, George Simion, a făcut scandal la punctul de frontieră cu Republica Moldova, de la Albița-Leușeni. Simion are interdicție în țara vecină, până în anul 2023, și a fost blocat la graniță. Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO: „Dacă acest incident avea loc înainte de instalarea Maiei Sandu, considerată cel puțin ca o schimbare la față a Moldovei, tărăboiul avea justificare, pentru că președintele Dodon era considerat drept un om al rușilor. Acum, nu știu dacă voit sau nu, George Simion face jocul celor care o „lucrează” pe Maia Sandu”.
Acest nou incident s-a produs în condițiile în care George Simion este deputat în Parlamentul României de aproape trei luni, însă nu a luat niciodată cuvântul în cadrul acestui for și nu a avut vreo inițiativă referitoare la relațiile cu Republica Moldova. Motivele pentru care George Simion a recurs la acest gest au fost analizate de Ion Cristoiu.
În programul AUR este stipulată, ca obiectiv, asumarea reunirii cu țara vecină, deși, dincolo de Prut, curentul unionist nu este atât de puternic, ba chiar, după unele voci, a scăzut și în România. În plus, există anumite acorduri internaționale care nu fac posibilă, cel puțin acum, îndeplinirea acestui „obiectiv”. Se pune, astfel, întrebarea dacă programul AUR este doar o promisiune deșartă sau o diversiune, fapt argumentat și de atitudinea lui Simion.
Cunoscutul jurnalist a continuat: „Președintele Maia Sandu nu are cum să ignore o decizie a justiției. Ar avea mari probleme dacă nu ar respecta-o. Dar, la nivel de imagine, opinia publică ar putea afirma că în Moldova nu s-a schimbat nimic și, în continuare, cetățenii români de genul lui Simion nu sunt lăsați să treacă. Repet, nu știu dacă voit sau nu, de această dată s-a făcut jocul forțelor adversare Maiei Sandu”.
Trebuie amintit faptul că primul obiectiv al programului AUR este „asumarea reunirii cu Republica Moldova, ca proiect de țară și prioritate în strategia națională și europeană de securitate, dezvoltarea regională și în consolidarea flancului estic al NATO”. De asemenea, este clar că, în anul 2018, interdicția lui George Simion în Moldova a avut o bază politică.
„Chestiunea referitoare la Republica Moldova este demult tranșată la nivel european, în sensul că vorbim despre o țară independentă. Poate doar dacă se va petrece o conflagrație planetară, am mai putea discuta. Dar în condițiile actuale, chiar și de pandemie, cancelariile occidentale au interesul ca această țară să fie independentă. Există și un interes al nomenclaturii de la Chișinău. Una este să fii președintele unei republici și alta este, după unificare, să devii șeful unui județ”, a continuat ziaristul Ion Cristoiu.
În privința ipoteticei uniri cu Republica Moldova, Ion Cristoiu a fost ferm: „Este o fantezie, dar una periculoasă, pentru că, în bătălia din Moldova, cei care încearcă să fie cât de cât mai moderni, pro-occidentali, pot fi acuzați de unionism. Contrar celor afirmate de Simion și de unii jurnaliști, opinia majorității din Moldova este favorabilă unei țări independente. România ar putea să ajute Moldova doar din postura de soră mai mare, dar nu se poate pune problema să discutăm despre altceva”.
Una dintre întrebările legitime în deja mediatizatul „caz Simion” este dacă, într-adevăr, are o asemenea afinitate față de Moldova, de ce reprezentantul AUR nu a făcut, spre exemplu, nicio cerere oficială președintelui Klaus Iohannis, pentru trimiterea vaccinurilor anti-COVID promise țării vecine, dar a apelat la o soluție extremă. „Nu-i înțeleg rațiunea, pentru că, repet, acolo s-au schimbat condițiile. Înainte, a arăta că nu ești primit în Moldova curgea în defavoarea lui Igor Dodon. Acum, curge în defavoarea Maiei Sandu, care – deși nu sunt un admirator al dumneaei – trebuie să spun că n-are ce face. Nu poate încălca legea… Dar, George Simion mizează pe faptul că marea majoritate a populației nu cunoaște acest amănunt și consideră, eronat, că nici Maia Sandu nu-l primește”, a venit explicația.
Teoretic, din postura de lider parlamentar din România și de persoană publică, una care își asumă rolul de port-drapel al mișcării unioniste, Simion ar fi putut prelua inițiativa de a încerca să-i îndemne pe liderii unioniști din Republica Moldova să se coalizeze într-o singură grupare puternică, iar aceasta să avanseze o ofertă politică clară și atractivă pentru electoratul pro-unionist din țara vecină.
Ion Cristoiu a demonstat, însă, că liderul AUR nu ar fi avut nicio șansă în acest sens: „Alegerea noului președinte în Moldova exclude acest fenomen. De fiecare dată, s-a pus problema unirii care ar fi avut ca rezultat occidentalizarea Republicii Moldova și ieșirea ei din sfera de influență rusă. În momentul în care Maia Sandu are ea însăși acces la Bruxelles și la cancelariile europene, promovând clar o politică pro-occidentală, orice altă idee care apare vine în defavoarea ei. Problema Republicii Moldova este ieșirea din sfera de influență răsăriteană”.
Întrebat dacă acțiunile lui George Simion vor deteriora, în mod grav, relațiile dintre România și Moldova, Ion Cristoiu a menționat: „Nu. Pot afecta o anumită imagine a Maiei Sandu doar în România, nu și în Moldova”.
Legislația în vigoare permite o singură soluție pentru anularea interdicției lui Simion de a pătrunde pe teritoriul Moldovei, și anume atacarea hotărârii în instanță. Însă, părerea lui Ion Cristoiu este că scopul liderului AUR este altul. „El nici nu vroia să intre în Moldova. A fost o operațiune pur mediatică, una neinspirată, în actualul context. Pe vremuri, când se lupta cu Dodon, era altă discuție. Acum, a fost o operațiune anormală”, a încheiat cunoscutul gazetar.