News

Ion Cristoiu lansează un atac fără precedent la Antena 3, după ce CNSAS a decis că Traian Băsescu a făcut poliție politică

11.05.2019 | 16:55
Ion Cristoiu lanseaza un atac fara precedent la Antena 3 dupa ce CNSAS a decis ca Traian Basescu a facut politie politica

Ion Cristoiu iese la atac, după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a decis că Traian Băsescu a făcut în trecut poliție politică. Reputatul jurnalist consideră că descoperirea dosarului din care reiese că fostul președinte al României ar fi colaborat cu Securitatea, nu este altceva decât o lucrătură a Serviciilor și critică în termeni duri atitudinea postului de știri Antena 3.

Ce spune Ion Cristoiu despre decizia CNSAS în cazul lui Traian Băsescu

Totodată, Ion Cristoiu susține că nu exclude posibilitatea ca acest dosar să fi fost ascuns în mod voit, pentru a fi utilizat în bătălia electorală. De aceea, jurnalistul este de părere că se impune demararea unei anchete în acest caz.

În cazul de față nu este nici coincidență, este o lucrătură și sunt stupefiat că colegi din presă precum cei de la Antena 3, de la Dan Voiculescu, nu fac altceva decât să jubileze în loc să se întrebe, ca jurnaliști, chiar dacă Traian Băsescu este dușmanul lor, cum de a fost posibil sau e posibil în democrație o asemenea aberație. Traian Băsescu a primit cinci adeverințe că nu a fost colaborator al Securității ca poliție politică, pe baza cărora el a candidat. Deci, nu era vorba de o adeverință că a plătit întreținerea la bloc. În absența acelei adeverințe, Traian Băsescu nu mai avea cariera politică și cea de președinte. Deodată, într-o operațiune de rutină, deoarece verificarea sigur este obligatorie pentru candidații la europarlamentare, se descoperă nu o hârtie, ci ditamai dosarul, care, din care rezultă că în alte dosare erau note informative. Se descoperă, nu că a fost sursă, nu că a fost ofițer sub acoperire, ci că a fost recrutat, cu toate datele de colaborator ca poliție politică” , a declarat Ion Cristoiu.

Traian Băsescu este acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea. Sursa foto:digi24.ro
Traian Băsescu este acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea. Sursa foto:digi24.ro

Cristoiu solicită ca acest caz să fie anchetat

Jurnalistul consideră că ar fi necesară o anchetă în acest caz, pentru a ne lămuri în legătură cu circumstanțele  în care a apărut dosarul conform căruia Traian Băsescu ar fi fost  colaborator al Securității.

De aia spun că jurnaliști mai mult sau mai puțin prestigioși jubilează și nu pun această întrebare: Ori până acum s-a mușamalizat, dosarul a existat undeva și atunci trebuie făcută urgent o anchetă, de presă, penală: unde era dosarul, dacă a fost la CNSAS, când a fost dat la CNSAS, pentru că se poate vedea imediat, cine le-a preluat și de ce le-a ascuns. Dacă a fost dat acuma, să vedem când a fost dat. A doua întrebare este: presupunând că aceste lucruri au existat într-adevăr, cum de ies acum la iveală? Nu există așa ceva pentru că, anul acesta, așa cum am spus CNSAS va fi folosit ca instrument de scoatere din joc și vom avea alte și alte surprize sub pretextul că ei între timp prelucrează. Nu avem până acum, și ar trebui după ce se ia o decizie de instanță, un mers al acestui dosar. Adică, în momentul în care ei au început verificările, este imposibil ca ei să fi luat pentru fiecare candidat dosarele la mână” , a mai spus Ion Cristoiu.