News

Ion Cristoiu, mesaj dur după vizita Papei Francisc în România: “Nu e un moment istoric, e o vizită de rutină”

01.06.2019 | 09:17
Ion Cristoiu mesaj dur dupa vizita Papei Francisc in Romania Nu e un moment istoric e o vizita de rutina

Ion Cristoiu a comentat și el cel mai important eveniment care se întâmplă zilele acestea în România, și anume vizita Papei Francisc în România. Jurnalistul spune că vizita nu este una istorică, ca cea a Papei Ioan Paulal II-lea, care a venit în România în anul 1999.

Mesajul lui Ion Cristoiu despre vizita Papei Francisc i-a șocat pe mulți

“În primul rând, nu e o vizită istorică. Adevărata vizită istorică a fost cea din 1999 din mai multe motive. În primul rând era o vizită, un efort al catolicilor, prin care Papa de atunci să întindă o mână ortodoxiei și a fost într-adrevăr un eveniment uriaș planetar și istoric deoarece România, țară ortodoxă, sigur nu atât de inverșunat ortodoxă ca Rusia, era aleasă ca teritoriu de vizită și era și o vizită la invitația Patriarhului, deci a fost o vizită religioasă.

Prima semnificație. A doua, în 1999, România nu era încă membră UE, sigur că învinsese CDR, adică era considerate pentru această provincie din Est, un mare eveniment. A venit cineva, în sfârșit în România. Față de momentul anterior, Papa Francisc e un călător a fost și în Liban, și în Guatemala, după părerea mea, nu este o vizită istorică, cel puțin pentru români”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu vizita Papa Franisc
Ion Cristoiu spune despre vizita Papei Franisc in Romania ca nu este una istorica

Cristoiu spune că românii nu sunt foarte entuziasmați, iar vizita nu este istorică

Ion Cristoiu consideră că românii nu ar fi așa de entuziasmați de această vizită. Mai mult, vizita a fost făcută la invitația președintelui Iohannis, însă nu l-ar ajuta pe șeful statului să puncteze politic. “Eu nu aș interpreta că românii dau, în afară de semnificația mondenă, să zicem, așa mediatică, de o chestiune deosebită. Am auzit și povești că îl ajută pe Klaus Iohannis. Nu-l ajută la nimic”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul consideră că marea lovitură a vizitei Suveranului Pontif este imaginea Papei Francisc călătorind cu un Logan, spre deosebire de președintele Iohannis care a optat pentru un Mercedes. “Asta a fost cea mai mare lovitură, am văzut că și până presa prezidențială a remarcat asta. I-a dat o lecție extraordinară.

(…) Contează foarte mult imaginea în lumea modernă, dar până la urmă publicul te simte dacă ești natural sau nu. În această postură, Papa e natural, că el e un tip natural. El a ales Loganul nu pentru că vrea să pară sărac. L-a ales că așa e stilul lui. E un comunist ca și mine. E un democrat, un om până la urmă normal. Se adresează deznădăjduiților, iar ălălalt este el.

Lui îi place Mercedesul, blindata. (…) E clar. Ăla cu Loganul arată un om care este indiferent la plăcerile pământești și cel cu Mercedesul îl arată pe Iohannis despre care am spus mereu că îi plac chestiile astea ale puterii, protocoale, avioane, lovituri de stat, mercedesuri”, a conchis Ion Cristoiu.