La puțin peste 44 de ani de la premiera celui mai cunoscut serial românesc, Ion Dichiseanu a plecat la ceruri și ne-a lăsat mai săraci și într-o mare plină de întrebări. Actorul l-a interpretat magistral pe Pierre Vaillant, prietenul căutat îndelung de Anton Lupan căruia i-a dat viață Ion Besoiu.
Din păcate, distribuția serialului este din ce în ce mai săracă și mai toți artiștii care au încântat generații întregi au trecut în lumea celor drepți.
Vă readucem aminte că serialul „Toate pânzele sus!” a fost filmat în mai puțin de doi ani, între 1975 și 1976, în regia regretatului Mircea Mureșan. Și acesta ne-a părăsit în urmă cu doar câteva luni, în 2020.
De altfel, Mureșan a și scris scenariul, alături de Alexandru Struțeanu. Regizori secunzi au fost Mariana Petculescu și Nicolae Corjos.
Pus în scenă după romanul cu același nume scris de Radu Tudoran, serialul „Toate pânzele sus” a fost transmis pentru prima oară la TVR la începutul lunii martie a anului 1977.
A fost un adevărat succes la vremea respectivă și a avut parte de numeroase reluări. Deși audiența nu se măsura în acele timpuri, specialiștii spun că probabil o țară întreagă urmărea cu sufletul la gură aventurile eroilor principali.
Distribuția serialului „Toate pânzele sus” a fost una impresionantă. Ion Besoiu l-a interpretat fără cusur pe Anton Lupan, în timp ce Ilarion Ciobanu l-a jucat pe Gherasim.
Sebastian Papaiani a fascinat generații întregi cu rolul Ieremia, pentru ca Jean Constantin să distreze pe toată lumea într-un Ismail impecabil.
George Paul Avram a fost Haralamb, iar Colea Răutu i-a dat viață Spânului. Ce au toți aceștia în comun? Din păcate nici măcar unul dintre ei nu se mai află în viață.
Din distribuția serialului au mai rămas să ne încânte Julieta Szönyi, adică frumoasa Adnana, stabilită între timp în Ungaria și Cristian Șofron, Mihu, tânărul marinar din echipajul goeletei Speranța.
Interesant este că Pierre Vaillant, interpretat de Ion Dichiseanu, a fost unul din personajele serialului care nu a apărut niciodată în acțiunea din timpul real, ci doar în amintirile lui Anton Lupan. Cu toate acestea, Dischiseanu s-a bucurat de iubirea publicului.
Serialul a fost împărțit în 12 episoade, difuzate săptămânal, începând din 13 martie 1977. Dacă primul s-a numit chiar „Speranța”, ultimele două au fost botezate „La capătul lumii” și „Aventura nu s-a sfârșit”.
Prieten foarte bun cu Ion Besoiu, cel care i-a dat viață comandantului Anton Lupan în ”Toate pânzele sus”, Dichiseanu a trecut cu greu peste moartea artistului survenită în 2017.
”M-a răscolit moartea lui Jimmy, că așa-i spuneam noi lui Besoiu. Era un băiat de gașcă, spunea glume și-i plăcea mult viața. Am avut ocazia să ne cunoaștem și să ne împrietenim în acest film care a fost cea mai frumoasă etapă a vieții.
Nu o să uit când ne întâlneam seara la restaurant, el spunea glume, îi plăcea viața, eram tineri zburdalnici.
Ultima dată ne-am văzut acum aproape doi ani la un restaurant unde s-au adunat mai mulți actori. L-am întrebat cum te mai simți băi, Jimy, ce-i cu tine, unde e forța? Că-l vedeam că nu mai e așa în apele lui. S-a mulțumit să ne spună că e bine, dar se vedea că ascundea ceva”, spunea Ion Dichiseanu pentru Click.