Sporturi

Ion Dumitrescu, omul care a atins perfecțiunea la tir! A câștigat aurul olimpic la Roma

11.03.2021 | 21:11
Ion Dumitrescu omul care a atins perfectiunea la tir A castigat aurul olimpic la Roma
ADVERTISEMENT

Ion Dumitrescu este unul dintre cei mai mari sportivi la tir pe care i-a avut România. Performanța carierei a obținut-o la Jocurile Olimpice de la Roma, chiar la prima participare, când a câștigat aurul. 

Episodul 35 din seria “Olimpicii României” îl are ca protagonist pe Ion Dumitrescu, unul dintre cei șase campioni olimpici pe care i-a avut România la tir. De altfel, primul aur olimpic din istoria țării a fost obținut la tir prin Iosif Sârbu, în 1952.

ADVERTISEMENT

Ion Dumitrescu, omul care a stabilit perfecțiunea la tir! Pasionat de arme de când era elev

Spre deosebire de alți sportivi care au încercat în copilărie mai multe discipline, Ion Dumitrescu a fost pasionat de tir încă de când era elev. S-a născut pe 18 iulie 1925 la București și, încă din școală, a participat la mai multe concursuri.

După anul 1950 s-a specializat pe proba de talere. Din 1954 a devenit component al clubului Progresul, alături de care a câștigat patru titluri naționale. În total, Ion Dumitrescu a câștigat 14 titluri de campion național. El a mai evoluat pentru Recolta și Dinamo Obor.

ADVERTISEMENT

În 1955 a doborât 100 de talere din 100 de focuri!

Din 1955 a început să se ia la trântă cu recordurile. Iar în acel an a atins perfecțiunea. A fost primul om care a doborât 100 de talere din tot atâtea posibile. Cinci ani mai târziu a egalat recordul mondial cu 298 de talere doborâte din 300 posibile.

În 1960 a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Roma. A devenit primul campion olimpic la talere din istoria tirului sportiv românesc. În concursul de la Roma, diferența s-a făcut la un punct.

ADVERTISEMENT
Podiumul de la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma
Podiumul de la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma. Sursa foto: cosr.ro

Ion Dumitrescu l-a bătut pe campionul olimpic en-titre la JO de la Roma!

Ion Dumitrescu a obținut 192 de puncte, unul mai mult decât campionul olimpic en-titre, italianul Galliano Rossini. Pe locul trei a încheiat sovieticul Sergei Kalinin, om care a dus o viață de film. Rusul a fost vânător de la vârsta de 7 ani și a luptat în Al Doilea Război Mondial înainte de a face performanță în tirul sportiv.

Românul a obținut și medalii mondiale în carieră. În anul 1958 a obținut bronzul cu echipa de skeet, iar trei ani mai târziu, a câștigat bronzul la talere trap. A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice.

ADVERTISEMENT
Ion Dumitrescu, în timpul concursului olimpic de la Roma. Sursa: cosr.ro

S-a stins la 73 de ani, în 1999!

Într-o probă atât de dificilă și în care diferențele sunt foarte mici, nu a putut să repete performanța de la Roma. La Tokyo a fost aproape de podium cu 193 de talere doborâte (locul 5), în 1968 în Mexic a obținut locul 11 (193 de talere), iar în 1972 la Munchen a încheiat pe locul 30, cu 183 de talere doborâte.

După retragerea din activitate a activat ca antrenor și membru în cadrul Federației Române de Tir Sportiv. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. Ion Dumitrescu s-a stins în anul 1999, la vârsta de 73 de ani.

  • 1955 este anul în care Ion Dumitrescu a tras doborât pentru prima dată toate cele 100 de talere
  • 193 de talere a doborât Ion Dumitrescu la JO de la Roma, performanță care i-a adus aurul olimpic

 

ADVERTISEMENT