News

Ion Iliescu a fost externat! Care este acum starea lui de sănătate, după intervenția chirurgicală

05.04.2019 | 10:29
Ion Iliescu a fost externat Care este acum starea lui de sanatate dupa interventia chirurgicala
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a fost externat din spital, la numai o zi după ce a fost mutat de la Terapie Intensivă, la salon. Fostul șef de stat a fost internat de urgență acum patru zile la spitalul CC Iliescu, din Capitală.

Ion Iliescu se externează după o operație dificilă pe inimă

Acesta a venit prin transfer de la Spitalul Elias, unde medicii i-au găsit probleme grave la inimă. Ion Iliescu a acuzat probleme de respitație, la un control de rutină, pe care fostul lider al PSD îl face regulat, o dată pe lună. Medicii de la spitalul Elias și-au dat seama că fostul șef de stat are probleme serioase la inimă, așa că l-au transferat de urgență la Spitalul CC Iliescu.

ADVERTISEMENT

Aici, medicii au descoperit probleme, în urma analizelor. Iliescu a fost diagnosticat cu pericardită lichidiană și supus unei intervenții chirurgicale destul de riscante. Fostului președinte i-a fost extras lichid pericardic.

Ion Iliescu externare
Ion Iliescu a suferit o interventie chirurgicala riscanta

Ce înseamnă pericardită lichidiană

“Inima, în mod normal, este suținută și se contractă în interiorul unui pericard unde nu există lichid. Pericardită lichidiană înseamnă apariția unui lichid care are foarte, foarte multe cauze. Nu putem să comentăm toate cauzele posibile, dar pentru a se elucida cauza acumulării de lichid, trebuie făcute mai multe investigații destul de complexe, ecocardiografie, tomografie computerizată, analize de sânge și altele.

ADVERTISEMENT

În urma lor, se decide dacă lichidul este așa de mult sau de o anumită formă încât trebuie evacuat chirurgical sau poate fi tratat cu medicamente. Întrebarea pe care o pune toată lumea este cât de periculoasă este o astfel de operație.

Pot spune doar că nu este o operație care trebuie să oprească inima, deci nu este așa de periculoasă cum sunt operațiile pe cord deschis, este o operație care se face cu inima continuând să bată, însă fiind o operație care se face în preajma inimii, are riscurile ei și riscurile țin evident de cauza care duce la apriția acestui lichid“, a declarat fostul ministru al Sănătății, Mircea Cinteză.

ADVERTISEMENT

Operația a fost un adevărat succes, însă Ion Iliescu a fost ținut la Terapie Intensivă timp de trei zile, pentru a fi atent supravegheat. Acum, se simte bine după intervenția chirurgicală, iar medicii au decis că fostul șef de stat poate să meargă acasă.