News

Ion Iliescu a renunțat la șefia Institutului Revoluției. Cine este noul președinte și care a fost prima sa decizie

24.04.2021 | 11:02
Ion Iliescu a renuntat la sefia Institutului Revolutiei Cine este noul presedinte si care a fost prima sa decizie
Ion Iliescu a renunțat la șefia Institutului Revoluției. Cine este noul președinte și care a fost prima sa decizie Foto: George Calin / Inquam Photos, via hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a demisionat de la șefia Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) după ce un nou proect legislativ pentru desființarea instituției a fost inițiat de cinci parlamentari PNL şi unul de la USR-PLUS. Președinte interimar este Alexandru Mironov, iar în alegerea unei noi conduceri va fi consultat și președintele Klaus Iohannis.

Ion Iliescu a renunțat la șefia Institutului Revoluției. Cine este noul președinte și care a fost prima sa decizie

Alexandru Mironov a decis ca Gelu Voican Voiculescu să fie demis din poziția de director general, a anunțat IRRD într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Conducerea interimară a IRRD urmează să îl invite pe Klaus Iohannis la consultări în vederea pentru alegerii președintelui institutului și numirea directorului general.

Noul proiect de lege pentru desființarea IRRD a fost depus în urma deciziei CCR care a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă care viza desfiinţarea institutului.

ADVERTISEMENT

”Colegiul Național, ca urmare a Deciziei CCR nr.198/24.03.2021, reafirmă existența IRRD și începând cu data publicării în MO Of. nr. 0421/21.04.2021 reintră în deplinătatea atribuțiilor sale.

Colegiul Național a luat act de demisia domnului Ion ILIESCU din funcția de Președinte al IRRD, primita și înregistrată azi cu nr.1/23.04.2021.

ADVERTISEMENT

Ținând cont de prevederile legale prin care Președintele României numește membrii în Colegiul Național al IRRD, membrii prezenți au hotărât ca, alegerea Președintelui și numirea în Directorului General ai IRRD să fie facute cu consultarea Președintelui României.

Până la consultarea Președintelui României, alegerea în funcția de Președinte și numirea Directorului General, sunt făcute cu caracter interimar.

ADVERTISEMENT

Domnul Alexandru MIRONOV – București, a fost ales în funcția de Președinte al IRRD.

Colegiul Național, la propunerea Președintelui IRRD, Alexandru MIRONOV, îl eliberează din funcția de Director General pe domnul Gelu Voican VOICULESCU.

La propunerea președintelui IRRD, domnul Alexandu MIRONOV, Colegiul Național l-a numit în funcția de Director general al IRRD, pe domnul Ioan SAVU – Timișoara”, se precizează în comunicatul de presă.

Conducerea Institutului își reafirmă dezacordul cu criticile aduse prin ordonanța de urgență prin care s-a încercat desființarea instituției.

“Colegiul Național constată că în motivarea emiterii OUG nr.91/2019 s-au formulat critici neîntemeiate și incorecte cu privire la activitatea și rezultatele IRRD.

Colegiul Național a decis să supună atenției opiniei publice, pentru corecta sa informare, documente care arată activitatea reală și benefică a IRRD:

  • Raport de activitate 2005-2019
  • Scrisoarea publică a domnului Claudiu Iordache, fost Director General timp de 14 ani

Colegiul Național a hotărât să propună Președintelui României, consultări cu privire la activitatea viitoare a IRRD și realizarea de dezbateri în cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989 și a Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989”, se mai arată în comunicatul IRRD.

ADVERTISEMENT