News

Ion Iliescu devenea președinte în urmă cu 29 de ani, la primele alegeri libere din România. Ce discurs a avut

20.05.2019 | 09:36
Ion Iliescu devenea presedinte in urma cu 29 de ani la primele alegeri libere din Romania Ce discurs a avut

Ion Iliescu devenea președinte în urmă cu 29 de ani, la primele alegeri libere din România. Se întâmpla în a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, o zi în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Orbului. Așa i-a și rămas numele zilei de 20 mai 1990, una în care poporul român a fost chemat la vot pentru a-și alege președintele după ce țara scăpase de sub jugul comunist. A rezultat o prezență masivă la urne și o victorie fără drept de apel pentru FSN, Frontul Salvării Naționale și Ion Iliescu.

Ion Iliescu devenea președinte în urmă cu 29 de ani, la primele alegeri libere din România

Dacă acum se fac eforturi uriașe pentru ca oamenii să meargă la vot, în 1990 aproximativ 15 milioane de cetăţeni, ceea ce însemna la acea oră, mai bine de 86% dintre cei cu drept de vot, au mers să-și exprime opțiunea. Ion Iliescu a câştigat cu un scor de peste 85%, în timp ce contracandidaţii săi au terminat cu un rezultat mult prea mic pentru a putea emite pretenții. Astfel, din partea PNL, Radu Câmpeanu a obţinut puţin peste 10% din sufragii.

De la PNȚCD, Ion Raţiu a încheiat cursa pe locul trei, cu un nesemnificativ procent de 4%. Tot atunci, România a avut parte și de o primă campanie electorală, una în care toți candidații au încercat să își prezinte programul. La Senat, lucrurile au fost la fel de clare – Frontul Salvării Naționale (FSN) a obținut 67,02% din numărul total al voturilor valabil exprimate și un număr de 91 de mandate, UDMR, 7,20% și 12 mandate, Partidul Național Liberal (PNL), 7,06% și zece mandate, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), 2.

La Adunarea Deputaților, pe primele locuri s-au situat FSN, cu 66,31% din voturile valabil exprimate și 263 de mandate, UDMR, 7,23% și 29 de mandate, PNL, 6,41% și 29 de mandate. De altfel, la împlinirea a 25 de ani de la acest eveniment, Ion Iliescu a scris pe blogul personal că în 20 mai 1990, prin prezenţa masivă la vot, cetățenii au spus un puternic şi definitiv DA democraţiei, drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

”A fost o ruptură radicală și definitivă de trecut, consfințită prin puterea votului popular. Privind retrospectiv, statutul actual al României, de ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, ne îndreptăţeşte să afirmăm că, în alegerile din 20 mai 1990, nu au fost învinşi şi învingători, că atunci a câştigat naţiunea română în ansamblul ei. Cu toate greutăţile inerente începutului, în ciuda erorilor, a lipsei de resurse şi a conflictelor din imediata noastră vecinătate, am mers ferm pe drumul pe care ni l-am ales, prin votul dat la 20 mai 1990. Resping cu fermitate orice încercare de denigrare a votului din 20 mai 1990, a alegerii făcute de cetățeni. Care au decis, în deplină cunoștință de cauză, viitorul României”, scria fostul președinte.