News

Ion Iliescu, globetrotter prin țări exotice în primul mandat! Vizite oficiale în Barbados și Mauritius. Pe unde s-a mai plimbat fostul șef de stat

Ion Iliescu a fost un adevărat globetrotter prin țări exotice în primul mandat ca președinte al țării!
06.11.2021 | 14:30
Ion Iliescu globetrotter prin tari exotice in primul mandat Vizite oficiale in Barbados si Mauritius Pe unde sa mai plimbat fostul sef de stat
Iliescu a bifat câteva destinații exotice în primul mandat full ca președinte. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a devenit personajul principal al Revoluției din decembrie 1989, moment istoric pe care a reușit să-l acapareze destul de ușor. Imaginile din studioul TVR în care viitorul șef de stat anunța poporul că „am învins” au rămas mărturie timpurilor și generațiilor următoare.

Iliescu a pus temelia Frontului Salvării Naționale și a desenat încet, dar sigur viitorul unei țări care nu mai știa să deosebească albul de negru de teama roșului. Puțină lume își mai aduce aminte că în acea perioadă Consiliul FSN s-a prezentat poporului ca organizator al primelor alegeri libere, după care urma să se autodizolve.

ADVERTISEMENT

Președintele Ion Iliescu, globetrotter prin țări exotice în primul mandat!

Promisiunea a fost uitată repede și Frontul Salvării Naționale a preluat puterea constituind un guvern provizoriu. Petre Roman a devenit primul premier al României democrate și Ion Iliescu președinte-interimar, cei doi urmând să preia autoritatea executivă până la următoarele alegeri.

A fost o perioadă cruntă pentru România, una în care PNL-ul, dar și PNȚCD-ul au sesizat că al doilea eșalon al PCR-ului punea stăpânire peste țară și au demarat proteste masive. Iliescu nu a ezitat o clipă și a lansat o chemare către clasele muncitoare să sprijine FSN împotriva „forțelor fasciste, care încearcă să destabilizeze țara”.

ADVERTISEMENT

Au urmat alegerile din 20 mai 1990, singurele de până acum care s-au desfășurat într-un singur tur de scrutin. „Duminica Orbului”, așa cum a fost numită ziua, a însemnat o victorie fără drept de apel pentru Ion Iliescu. Acesta s-a instalat ca președinte pe durata unui mandat de 2 ani, timp în care s-a ocupat cu precădere de problemele interne, dar și de viitoarele alegeri.

Pe care le-a câștigat, de asemenea, la pas, însă o făcea pentru prima oară la adăpostul unui mandat plin de patru ani de zile. Mandat de care s-a bucurat din plin și în care vizitele externe au devenit rutină pentru șeful statului.

ADVERTISEMENT

Greu de înțeles atunci, dar și în prezent, însă Ion Iliescu a bifat câteva țări surprinzătoare în această perioadă. Astfel, președintele României s-a plimbat serios și a tăiat globul pământesc în mai multe felii.

Cum a ajuns Iliescu în Barbados

De exemplu, în 1993, șeful statului și-a trecut în agenda oficială vizite în țări alături de care România nu rupe norma la capitolul interese comune. Ion Iliescu a mers să vadă Argentina, dar și Uruguay, Chile sau Columbia, țări mai mult decât îndepărtate.

ADVERTISEMENT

Președintele României nu s-a oprit aici și a plecat și într-un turneu african prin Kenia și Africa de Sud, dar a fost prezent și pe meleaguri europene.

În mod surprinzător, România anului 1993 se poate lăuda cu un președinte care a mers tocmai în Barbados. Era primul șef de stat din țara noastră care ajungea în aceste locuri. A fost primit de premierul țării, Erskine Sandiford, în luna august, un premier care a remarcat asemănările dintre cele două țări.

„Regretăm că vizita nu este de mai lungă durată, dar apreciem faptul că Dumneavoastră, domnule Preşedinte, aţi folosit această ocazie pentru a vă întâlni cu noi aici, în Barbados, şi de a ne împărtăşi din experienţa Dumneavoastră, oferindu-ne şi prilejul de a vă prezenta o imagine despre modul în care o ţară mică, cu resurse limitate, încearcă să asigure condiţii mai bune pentru poporul său, într-o economie mondială care prezintă multe sfidări fără precedent ţărilor şi guvernelor din ambele emisfere.

Ascultându-vă în cursul discuţiei private, cu ocazia schimbului de vederi, mă întrebam: oare descriaţi situaţia din Barbados atunci când vorbeaţi despre acţiunile pe care le-aţi iniţiat, Dumneavoastră şi guvernul Dumneavoastră, pentru a transforma o economie, trecând prin mari greutăţi în plan naţional şi încercând perseverent o penetrare în economia mondială? Oare descriaţi statul Barbados sau vă descriaţi propria Dumneavoastră ţară?”, se întreba premierul micuțului stat din Caraibe.

La doar o lună de la vizită, Ion Iliescu semna decretul prin care Ioan Leș, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Venezuela prelua și funcția din Barbados şi Jamaica, cu reşedinţa la Caracas.

Ce a căutat Ion Iliescu în Mauritius

Interesant este că pe agenda politicii externe românești desfășurată după momentul decembrie 1989 a fost inclusă și obținerea statutului de stat membru al “Organizației Internaționale a Francofoniei”. Am bifat acest titlu în 1993 când Ion Iliescu a făcut o escală în Mauritius, unde a participat la Conferința Mondială a Francofoniei.

Evenimentul avea loc la doar un an după ce Mauritius devenea republică în cadrul Commonwealth-ului și la doi ani de la protestele bucureștene din fața ambasadei franceze. În 1991, Francois Mitterand, președintele Hexagonului, a venit în capitala României unde și-a manifestat suportul față de regimul pe care îl instaura Ion Iliescu fără să spună atunci un cuvânt despre practicile folosite de acesta. Gestul francezului a fost aspru sancționat de protestatari.

De remarcat că în 1993, Mitterand i-a trimis în cele din urmă o scrisoare oficială lui Ion Iliescu prin care i-a solicitat să-și modereze regimul.

Ce alte țări a mai vizitat Ion Iliescu

Au urmat și alte țări în programul lui Ion Iliescu, un șef de stat care a ținut să bifeze aproape fiecare continent în parte. De altfel, în ultimul mandat, președintele României a participat la mai multe turnee exotice.

Ion Iliescu a mai ocupat cea mai înaltă poziție de la Palatul Cotroceni și în perioada 2000 – 2004 atunci când l-a învins în turul secund pe Corneliu Vadim Tudor. A devenit apoi senator, după care a fost trimis în judecată în două dosare grele.

Astfel, fostul președinte trebuie să răspundă în fața legii pentru cele petrecute în timpul mineriadelor, dar și pentru evenimentele din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT
Tags: