News

Ion Iliescu poate rămâne fără carnetul de revoluționar la toamnă. Guvernul a trimis cererea la tribunal

Ion Iliescu este și mai aproape de anularea carnetului de revoluționar după ce reprezentanții unei instituții aflate în subordinea Guvernului României au trimis recent o cerere în acest sens la Tribunalul București.
28.07.2022 | 14:05
Ion Iliescu poate ramane fara carnetul de revolutionar la toamna Guvernul a trimis cererea la tribunal
Ion Iliescu este la un pas de a rămâne fără carnetul de revoluțional. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Astfel, Ion Iliescu a fost informat că în prim-plan apare Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, ai cărui reprezentanți au transmis cererea amintită la 25 iulie.

Ion Iliescu nu poate fi considerat revoluționar

Conform informațiilor publicate pe portal.just.ro, cererea va fi analizată de judecătorii Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Judecătorii au vacanță în luna august, astfel că o decizie poate veni la toamnă.

ADVERTISEMENT

În același context, mai trebuie spus că la secțiunea pârâți, alături de Ion Iliescu apare și Administrația Prezidențială, dar și că ultima modificare a cererii postate pe portaljust.ro a fost făcută la 28 iulie.

Amintim că în urmă cu două luni, Guvernul României cerea anularea carnetului de revoluționar al lui Ion Iliescu. La acea vreme, instituţia aflată în subordinea guvernului demara procedura pentru retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Spre jumătatea lunii iunie, Secretariatul de stat informa Asociaţia 21 Decembrie că luase în discuţie adresa înaintată. Organizația citată reliefa că Iliescu nu putea deține carnetul de revoluționar având în vedere activitatea dinainte de 1989.

Demersul Asociaţiei 21 Decembrie 1989

În documentul redactat de Asociaţia 21 Decembrie și trimis Secretariatului de stat se arăta: ”Comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR.”

ADVERTISEMENT

Mai departe s-a subliat că Ion Iliescu a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR 1971. S-a arătat astfel că erau îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242.

Se cita legea conform căreia persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR nu pot obţine titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, iniţiatorii proiectului de modificare a Legii nr 341/2004 au fost deputatul PNL Florin Roman, conducerea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 şi protestatarul Marian Moroşanu, poreclit Ceauşescu.

 

ADVERTISEMENT