News

Ion Iliescu, prima reacție publică după luni de tăcere. „De ce este nevoie de un astfel de serviciu, de cine se tem demnitarii, de popor?”

Fostul președinte Ion Iliescu a reapărut în spațiul public cu un mesaj dedicat Zilei Serviciului de Protecţie şi Pază în care explică importanța protecției oferite de SPP.
07.05.2022 | 13:14
Ion Iliescu prima reactie publica dupa luni de tacere De ce este nevoie de un astfel de serviciu de cine se tem demnitarii de popor
Ion Iliescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului de Protecție și Pază Foto: George Calin / Inquam Photos via hepta
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a fost absent din spațiul public o lungă perioadă de timp și a ales să revină cu un mesaj adresat Serviciului de Protecție și Pază.

Ion Iliescu, prima reacție publică după luni de tăcere

Fostul președinte al României atrage atenția asupra importanței protecției oferite de către Serviciul de Protecție și Pază, în contextul în care succesorul său la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu, a rămas fără protecția oferită de SPP.

ADVERTISEMENT

”Înființarea, în urmă cu 32 de ani, a Serviciului de Protecție și Pază era unul dintre pașii necesari pentru edificarea unui sistem instituțional al siguranței naționale, în acord cu noile valori și principii, proclamate în documentul fundamental al Revoluției Române.

Serviciul are funcții similare cu cele ale celor din lumea occidentală. Auzim, nu o dată, că de ce este nevoie de un astfel de serviciu, de cine se tem demnitarii, de popor?

ADVERTISEMENT

Este o abordare care nu servește interesului public, și este tot mai departe de contextul în care ne aflăm. Protecția instituțiilor statului este activitatea sa fundamentală, și asta trece dincolo de culoarea politică a celor care conduc la un moment dat aceste instituții”, a scris fostul șef al statului pe blogul său.

SPP conlucrează cu servicii din NATO

Ion Iliescu a mai vorbit despre modernizarea SPP, despre conlucrarea cu alte servicii, în special cu cele ale NATO și despre necesitatea adaptării legislației la noile realități ale Serviciului de Pază și Protecție.

ADVERTISEMENT

“Serviciul a trecut, în timp, prin procese de modernizare, de adaptare la sarcinile în schimbare și a devenit o școală pentru formarea de cadre necesare și altor instituții militare ale României.

Conlucrarea cu alte servicii, în special cu acelea din NATO, a devenit o activitate permanentă, și dă rezultate.

ADVERTISEMENT

Este de dorit ca, în procesul de adoptare a noilor legi care guvernează siguranța națională, reformele din SPP și misiunile sale să fie bine definite și să-și găsească resursele necesare îndeplinirii lor.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă resursă a Serviciului sunt oamenii, pregătirea lor, devotamentul lor.

Este mai mult decât o pregătire militare. Este una deschisă și către alte domenii, care să permită angajaților lui să ia decizii în situații complicate.

Cu ocazia Zilei Serviciului de Protecție și Pază, le urez angajaților Serviciului, civili și militari, succes în misiunea lor și le transmit felicitările mele”, transmite Ion Iliescu pe blogul său.