News

Cum milita Ion Iliescu pentru o relație apropiată de Rusia! Ce s-ar fi întâmplat între cele două țări dacă PSD nu pierdea alegerile în fața lui Traian Băsescu

Cum milita Ion Iliescu pentru o relație apropiată de Rusia! Ce s-ar fi întâmplat între cele două țări dacă PSD nu pierdea alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu
28.01.2022 | 20:05
Cum milita Ion Iliescu pentru o relatie apropiata de Rusia Ce sar fi intamplat intre cele doua tari daca PSD nu pierdea alegerile in fata lui Traian Basescu
Cum milita Ion Iliescu pentru o relație apropiată de „vecina” Rusia! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a fost considerat mereu un apropiat de Rusia și nu puțini l-au contrat serios pe fostul șef de stat tocmai pentru acest lucru. În urmă cu mai bine de 12 ani, Iliescu a acordat un interviu în presa rusă în care l-a atacat în termeni duri pe Traian Băsescu, cel care câștigase alegerile prezidențiale în România.

Ion Iliescu a transmis că relațiile dintre țara noastră și Rusia s-ar fi îmbunătățit vizibil dacă Mircea Geoană reușea atunci să ajungă la Palatul Cotroceni. Mai mult decât atât, fostul lider PSD a subliniat că României i-a lipsit înțelepciunea atunci când a venit vorba despre felul în care este privită Rusia.

ADVERTISEMENT

Cum milita Ion Iliescu pentru o relație mai apropiată de Rusia!

Ion Iliescu a vorbit pentru cotidianul „Vremia novostei” și a explicat și de ce candidatul PSD-ului, actualul secretar general NATO, ar fi legat mai bine cele două state.

„El are experiență diplomatică. Pentru el caracteristică este deschiderea, are altă pregătire intelectuală decât Băsescu, a cărui gândire politică este primitivă. E adevărat, viața este plină de surprize – ea l-ar putea învăța câte ceva pe actualul președinte.

ADVERTISEMENT

Dar pe mine mă îngrijorează anturajul lui Băsescu. Acești intelectuali, în loc să-i dezvolte orizontul de gândire, îl învață numai ce nu trebuie.

Acum, după 20 de ani, el a descoperit pentru sine anticomunismul! Ce curaj poate fi acesta să condamni, în termenii unui document special, comunismul în condițiile în care el nu mai există și nu mai reprezintă vreun pericol”, declarat Ion Iliescu pentru presa din Rusia.

ADVERTISEMENT

Pe cine a acuzat Ion Iliescu pentru relația slabă dintre România și Rusia

Fostul șef de stat nu s-a oprit aici cu acuzele și a explicat și cine s-a împotrivit în România unei apropieri de Rusia. Concret, Ion Iliescu a dat vina pe forțele conservatoare din țară.

„Nouă ne-a lipsit înțelepciunea, și asta este urmare a presiunii forțelor conservatoare în viața politică a României. În politică nu te poți lăsa ghidat de sentimentul de ură. Dar și Rusia putea să dea dovadă de mai multă înțelegere.

ADVERTISEMENT

Iar acum situația este și mai complicată. Sudul Basarabiei și regiunea Cernăuți aparțin Ucrainei, unde sentimentul de nedreptate generat de istorie este și mai puternic. Dialogul se dovedește mai dificil”, a mai transmis fostul lider al Partidului Social Democrat.

De asemenea, în viziunea lui Ion Iliescu prejudecățile au avut un cuvânt greu de spus între cele două țări. „Cum au evoluat în ultimii 20 de ani, relațiile dintre Romînia și Rusia? Puteau fi mai strânse?”, au întrebat jurnaliștii.

„Firește că da. Au avut loc contacte folositoare, dar asupra acestor relații și-au lăsat amprenta prejudecățile, în special din partea anumitor forțe politice. Este vorba de aversiunea românilor față de ruși pentru că, la un moment dat, Rusia a rupt Basarabia, apoi nordul Bucovinei.

Un rol l-a jucat și problema încă nerezolvată a Tezaurului românesc, încredințat spre păstrare Rusiei în anii 1916-1917.

Ambele țări trebuie să se debaraseze de complexele istorice și să dea dovadă de realism. Cu toții ne îndreptăm spre o Europă unită, unde granițele își vor modifica importanța. Polonia și Ungaria au avut, la rândul lor, probleme cu Rusia, dar în tot acest timp au dezvoltat, pragmatic, intense relații economice și culturale cu Moscova”, a mai spus Ion Iliescu.

De ce nu l-a vrut Nicolae Ceaușescu pe Ion Iliescu în preajma lui Mihail Gorbaciov

Despre Ion Iliescu se știe că a studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, după care a plecat să învețe la Institutul Energetic al Universității din Moscova. Cât timp a stat în capitala Rusiei, Iliescu a activat și ca secretar al „Asociației studenților români”.

Culmea, în această perioadă, Ion Iliescu l-ar fi cunoscut și pe Mihail Gorbaciov. Cei doi au negat însă în repetate rânduri acest lucru, dar nu toată lumea i-a crezut. Celebra Paris Match a scris că Nicolae Ceaușescu credea că ar fi existat o conexiune între cei doi.

Se întâmplă lucrul acesta după ce în timpul vizitei lui Gorbaciov în România din iulie 1989, Iliescu a fost trimis în afara Bucureștiului. Fostul lider PCR ar fi vrut în acest fel să evite orice contact între cei doi.

Nu a fost prima oară când Nicolae Ceaușescu s-a simțit amenințat de Ion Iliescu. Cu mai mulți ani în urmă, mai exact în 1971, Ceaușescu l-a marginalizat pe cel care avea să-i ia locul și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore. Ion Iliescu a fost trimis atunci vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, apoi numit președinte al Consiliului Județean Iași, undeva cât mai departe de Capitală.

ADVERTISEMENT