News

Ion Iliescu și Petre Roman, trimiși în judecată în Dosarul Mineriada. Sunt acuzați de infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma și încă cinci inculpați au fost trimiși în judecată în Dosarul Mineriada din 1990.
02.04.2025 | 10:28
Ion Iliescu si Petre Roman trimisi in judecata in Dosarul Mineriada Sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii
Ion Iliescu și Petre Roman, trimiși în judecată în Dosarul Mineriada. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman, alături de încă șase inculpați, sunt trimiși din nou în judecată în Dosarul Mineriada. Aceștia sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

Dosarul Mineriada. Ion Iliescu, Petre Roman și Adrian Sârbu, trimiși în judecată

Pe lângă fostul lider al României și fostul șef al Guvernului, Ministerul Public a transmis într-un comunicat de presă, miercuri, 2 aprilie, că încă șase inculpați sunt trimiși în judecată.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Gelu-Voican Voiculescu, viceprim-ministru în perioada respectivă, Măgureanu Virgil, fost director al SRI, Adrian Sârbu, fost consilier al premierului, Miron Cozma, fost lider de sindicat, Vasile Dobrinoiu, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne, la vremea respectivă, dar și Petre Peter, fost comandant al Unității Militare Măgurele.

Conform Parchetului General, persoanele vizate în acest dosar au pus la cale „o politică de represiune” împotriva civililor aflați în Capitală, în iunie 1990. Amintim că patru oameni au murit, iar peste 1.300 au fost răniți în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

ADVERTISEMENT

Două persoane au fost violate și peste 1.200 de oameni au fost persecutați prin lipsirea ilegală de libertate, potrivit Parchetului General. Faptele au urmat după manifestațiile începute în Piața Universității din București încă din aprilie 1990.

Patru oameni au fost uciși în timpul Mineriadei

Protestele au durat câteva săptămâni, până la data de 13 iunie 1990, atunci când politicienii aflați la putere, ajutați de alte persoane, au lansat atacul împotriva oamenilor aflați la manifestațiile din Piața Universității.

ADVERTISEMENT

Protestatarii cereau puterii instalate în România, după Revoluția din 1989, să fie înlăturați politicienii care aveau legătură cu regimul comunist, înființarea unei televiziuni libere.

ADVERTISEMENT

„În acest context, Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, Măgureanu Virgil şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta o oarecare formă de opoziţie sau care se încadra în categorii care, în opinia lor, puteau manifesta o potenţială opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale.

Un rol important în crearea cadrului de punere în aplicare a atacului a constituit-o comunicarea publică, manipulativă, insidioasă cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanţii pentru valorile democratice, de a căror implementare se «ocupa» noua putere”, se precizează în comunicatul Parchetului ICCJ.