Sport

Ion Marin analizează situația de la Dinamo! De ce nu mai dă randament Sorescu: „Îl înnebunește!” Exclusiv

Ion Marin a vorbit despre situația grea de la Dinamo și a găsit explicația pentru evoluțiile mai slabe din ultimele meciuri.
25.08.2021 | 10:16
Ion Marin analizeaza situatia de la Dinamo De ce nu mai da randament Sorescu Il innebuneste Exclusiv
Ion Marin analizează situația de la Dinamo. De ce nu mai dă randament Sorescu: „Îl înnebunește!” Exclusiv. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul antrenor al lui Dinamo este preocupat de situația critică din Ștefan cel Mare și speră că Dario Bonetti va reuși să crească rapid nivelul jucătorilor tineri.

„Săpăligă” a prefațat și meciul cu FC Argeș, în care e de părere că Dinamo trebuie să obțină neapărat victoria, ținând cont că va veni o serie dificilă de meciuri. Toate acestea și multe altele într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ion Marin se aștepta la rezultatele slabe din ultimele etape: „Entuziasmul a fost unul fals”

FANATIK a stat de vorbă cu fostul antrenor al „câinilor”, Ion Marin, care urmărește în continuare cu atenție meciurile clubului pentru care a scris istorie ca jucător, dar și ca antrenor.

Fostul antrenor a explicat de ce lui Dinamo îi era foarte greu să continue seria de victorii din startul campionatului, ținând cont că lotul este construit în proporție de 80% din jucători foarte tineri: „Entuziasmul care ne-a cuprins pe toți după primele două victorii a fost unul fals. Personal eu m-am așteptat la un regres. Sunt copii. Sunt necopți și nu au experiență. Nu puteau să țină ritmul acela și să aibă numai victorii. Nu aveau cum”.

ADVERTISEMENT

Ion Marin face apel la răbdare, însă în același timp trage un semnal de alarmă că fără transferuri va fi foarte dificil pentru Dinamo în acest sezon din Casa Pariurilor Liga 1: „Problema e să aibă răbdare toată lumea, inclusiv conducerea, suporterii și jucătorii. Eu sper să își ridice nivelul și să evolueze de la joc la joc. Clubul este foarte limitat. Fără transferuri nu există decât produsul intern. Ăsta este și cu el trebuie lucrat. Oricum ar putea veni doar jucători liberi de contract. E de căutat și sunt oameni acolo la club cu experiență”.

De ce Deian Sorescu nu mai are evoluțiile din primele etape

Experimentatul antrenor e de părere că evoluțiile lui Deian Sorescu din ultimul timp pot fi explicate de toată tevatura din jurul transferului său și care inevitabil îl afectează și pe jucător: „Deian Sorescu e și el tânăr. Vehicularea asta zilnică cu ofertele, că are din zece părți, îl căpiază și pe-asta! Îl înnebunește! E totuși un copil și el. Nu știu, se discută mult prea mult în jurul lui și nu e bine pentru el și pentru randamentul lui. Depinde care sunt nevoile clubului. Dacă ești strâns cu ușa și nu mai ai nicio scăpare îl dai pe cât se oferă. Nu mai aștepți! Ce e prețul corect astăzi? Îl dai pe cât primești. Nu îți convine? La revedere!”.

ADVERTISEMENT

În cazul în care Deian Sorescu și Paul Anton nu vor mai continua la Dinamo, Ion Marin e de părere că alb-roșii vor avea probleme foarte mari, însă în același timp e mare nevoie de bani: „Dinamo la ora actuală este între ciocan și nicovală. Vor să păstreze și jucătorii, dar au nevoie și de bani. Sigur că Deian Sorescu și Paul Anton sunt niște pierderi imense dacă pleacă. Din punct de vedere comercial e bine. Sunt de plătit atâtea datorii. Rău este altceva. Nu ai jucători de aceeași valoare să pui în locul și nu poți să transferi”.

Ce spune de Dario Bonetti și de ce evitarea retrogradării e singurul obiectiv pentru Dinamo

Ion Marin consideră că e foarte important faptul că Dario Bonetti a fost un mare fotbalist, iar jucătorii cu siguranță se uită la el cu mult respect: „Bonetti lucrează. E meseria lui. A știut în ce se bagă și a știut în ce se bagă. Peste noapte nu poate ridica nivelul nimănui. Încă sunt copii. Dario Bonetti poate fi un exemplu extraordinar de bun pentru ei. În afară că este antrenor, pedagog, este tatăl lor, a fost și o mare valoare a fotbalului”. 

ADVERTISEMENT

Ion Marin spune lucrurilor pe nume și e conștient că pentru Dinamo evitarea retrogadării nu ar fi altceva decât atingerea obiectivului din acest sezon, însă spune că va fi mai dificil ca în campionatul trecut: „Cu siguranță va fi un campionat mult mai greu. Evitarea retrogradării e singurul obiectiv. Anul trecut când aveai niște jucători cu experiență și nivelul valoric era cu totul altul și te-ai luptat pentru evitarea retrogradării! Anul acesta, când promovezi forțat la Liga 1 acești copii și joacă și ei cât pot. Sigur că suntem în pericol de retrogradare!”.

Cu toate acestea, nu o vede pe Dinamo victimă sigură și nu e de acord cu declarația lui Dumitru Dragomir care a spus că alb-roșii nu vor mai face zece puncte până la finalul turului: „Acest campionat va fi unul foarte, foarte lung. Să nu uităm că se va juca un playout tur-retur și în care se înjumătățesc punctele. Dinamo își va juca șansele ei. Astra a intrat pe primul loc și a retrogradat. Nu vreau să spun că Dinamo retrogradează sigur. Nu e adevărat”.

Care e principala problemă a tinerilor și pe cine a remarcat Ion Marin

Principalul remarcat al lui Ion Marin este Ahmed Bani, însă îi laudă pe toți ceilalți jucători care au reușit să facă pasul la prima echipă: „Este foarte mult de muncă și de aceea am început cu cuvântul răbdare. Multă muncă. Toți sunt talentați. Se pare că mai repede a urcat Bani, dar și ceilalți. Și Giafer a jucat bine. Eu sunt convins că vor crește de la meci la meci. Sigur că va fi nevoie și de rezultate. Va fi foarte greu să obții rezultate! Vin acum niște etape mult mai grele decât ce ai avut până acuma”.

Din punctul său de vedere, principala problemă este faptul că cei tineri pot foarte ușor să cedeze la nivel mental: „Nu știu dacă au carențe fizice. Eu cred că se lucrează bine. Problema este la nivel emoțional! Trebuie stăpânit și gestionat bine pentru că acești jucători tineri pot pica din punct de vedere psihic. Întâlnesc echipe mature care au știința jocului, care știu să pună un umăr, un cot și așa mai departe”.

Ion Marin este bulversat de incertitudinea din jurul echipei și de războiul dintre DDB și conducerea spaniolă care deține pachetul majoritar de acțiuni: „Nu știu unde sunt acțiunile și care sunt condițiile de cedare. Se vehiculează fel de fel de procedee, de acte, ba că sunt la Negoiță, ba la Cortacero, ba la Șerdean. Ne jucăm de-a baba oarba! Eu cred că intrarea în insolvență a fost făcută pentru a evita falimentul. Nu ne rămâne decât să ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple asta și e nevoie de toți dinamoviștii să ajute clubul.

Pentru jucătorul tânăr e foarte greu să fie constant în evoluții. Depinde de starea lui, de adversar, de pregătire și de reușitele din meci. El poate crește de la meci la meci dacă are reușite sau se poate prăbuși dacă face două meciuri proaste la rând! Nu ne jucăm cu lucrurile astea. Din punct de vedere mental e foarte greu să menții un jucător la același nivel pentru o perioadă lungă de timp. Mai ales dacă e tânăr”.

Ce sfaturi are pentru Mihai Eșanu și ce șanse are Dinamo cu FC Argeș

Mihai Eșanu a luat gol de la jumatea terenului în meciul de la Ovidiu cu Farul, după ce Jefte l-a lobat cu o lovitură de senzație. Portarul lui Dinamo a obișnuit cu ieșirile sale în afara careului, iar Ion Marin îi atrage atenția că astfel de gesturi trag echipa în jos: „Spre exemplu, Eșanu. Sper că nu îl va doborî ce s-a întâmplat la Ovidiu, chiar dacă sunt greșeli care omoară echipa. El trebuie să fie mai echilibrat, mai atent, mai concentrat, să lucreze mai mult, să rămână să lucreze după antrenamente. E ultimul apărător acolo. O greșeală întoarce tabela. A fost un moment decisiv, în care s-a tranșat meciul. Ce facem ca să le evităm?

E greu să spui ce echipe au nivel mai slab decât Dinamo. Nu putem prognoza. E mult prea devreme. Depinde de evoluțiile pe care le vor avea, schimbările din cadrul clubului. Peste tot sunt probleme cu oamenii. Nu poți să știi ce se întâmplă de o lună la alta sau de la o săptămână la alta! Sunt câteva echipe care sunt stabile cu banii, restul așteaptă banii de la televiziuni! 

FC Argeș e o echipă bine organizată, dar nu una care să o sperie pe Dinamo, chiar dacă joacă cu copii. De copiii aceștia trebuie avută grijă. Trebuie să fie încurajați și susținuți. Eu sunt convins că vor crește, însă problema e în cât timp? Eu cred că pot câștiga cu Argeșul”, a spus Ion Marin în exclusivitate pentru FANATIK.

Meciul cu FCSB-ul se joacă în condiții speciale. Niciodată în istoria lui Dinamo nu a fost așa de slab valorică față de Steaua. Este o diferență mare de valoare. Există momente în derby-uri când jucătorii se autodepășesc și se concentrează la maximum, determinare, atitudine. Poți să știi ce o să reușească acești copii? FCSB-ul putea să ia bătaie acum de la Sepsi! Nu se știe niciodată. Se poate întâmpla orice – Ion Marin

  • 3 titluri a câștigat Ion Marin ca jucător cu Dinamo
  • 1 titlu a reușit ca antrenor alături de Cornel Dinu în sezonul 2000-2001
  • 13 ani a adunat Ion Marin ca jucător și antrenor al „câinilor”
ADVERTISEMENT