Milionarul Ion Țiriac a înființat în 1997 compania Țiriac Air, un operator de zboruri VIP charter a cărui bază se află la aeroportul Henri Coandă, unde deține un terminal privat. Flota proprie este compusă din trei aeronave și un elicopter. Activitatea companiei se derulează prin intermediul firmei Ion Țiriac Air SRL, cea prin care afaceristul a achiziționat mai multe terenuri în zona aeroportului.
Numele companiei Ion Țiriac Air SRL apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 2 aprilie 2024 la Tribunalul Ilfov, al cărui obiect este „expropriere”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Pârâți figurează „Statul Român prin Ministerul Finanțelor” și „Statul Român prin Ministerul Transporturilor prin Compania Națională Aeroporturi București SA”.
Instanța nu a stabilit, încă, primul termen de judecată. În 2019, Ion Țiriac Air SRL s-a aflat pe o listă publicată în Monitorul Oficial, cu mai multe persoane fizice și societăți comerciale, cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional privind obiectivul de investiţii „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti”.
Aceste sunt situate pe raza localităţilor Otopeni şi Tunari, judeţul Ilfov, iar în tabel erau trecuți proprietarii sau deţinătorii acestora, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor. În dreptul Ion Țiriac Air SRL erau trecute două terenuri intravilane, primul cu o suprafață de 277.357 metri pătrați și celălalt cu o suprafață de 206.095 metri pătrați.
Valoarea despăgubirii, conform legii 255/2010, era de 27.805.094,72 lei pentru primul teren și de 20.661.064,97 lei pentru cel de-al doilea, astfel că firma lui Ion Țiriac urma să primească de la statul român 48.466.159,69 lei, adică aproximativ 10 milioane de euro. Dosarul de la Tribunalul Ilfov a fost înregistrat pentru că Ion Țiriac Air SRL nu a primit întreaga sumă, sau dorește indexarea acesteia.
În 2018 a fost aprobat Proiectul de extindere al aeroportului Otopeni, prima etapă fiind exproprierea terenurilor necesare, iar printre cei care dețineau terenuri se număra și Ion Țiriac. În 2022, Ministerul Transporturilor a reactualizat lista imobilelor de expropriat pentru realizarea metroului 1 Mai – Tokyo (Băneasa) – Otopeni.
Astfel, s-a realocat suma de 62.825.925 lei prevăzută ca justă despăgubire, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 496/2017 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai-Otopeni)”
Pe listă imobilelor expropriate se află un teren de aproximativ 3.000 metri pătrați şi construcţii de peste 2.000 metri pătrați, situate în zona Romexpo, aparţinând firmelor Auto Rom SRL şi Hyundai Auto Romania SRL, din holdingul Ţiriac. În 2019, Ministerul Transporturilor a stabilit atât amplasamentul racordului feroviar către terminalul T1 al Aeroportului Otopeni, cât și lista celor care vor fi expropriați.
Statul urma să achite aproape șapte milioane de lei pentru exproprierea celor 7,5 hectare necesare realizării racordului feroviar la terminalul T1 al aeroportului. Pe listă se aflau și cinci terenuri deținute de firma Airport Retail Park Otopeni SRL, deținute de Ion Țiriac, pentru care urma să primească 770.000 de lei, adică un preț de 125 lei pe metrul pătrat de teren arabil intravilan.
Ion Țiriac a fost un contestator al proiectului căii ferate care duce la aeroport, deoarece ridicase în zonă un patinoar, inaugurat în 2016, și avea în proiect o universitate privată, cu un campus de aproximativ 40 de hectare, el propunînd trasee alternative pentru calea ferată. Până la urmă, Ion Țiriac a mai inaugurat, în 2021, o grădiniță privată în zonă.
Afacerile Ion Țiriac Air SRL s-au prăbușit în 2020, primul an an pandemiei, când firma a bifat o pierdere record de aproximativ 70 milioane lei, conform datelor consultate de FANATIK la Ministerul de Finanțe. Din 2007 și până în 2022, firma nu a înregistrat nicioodată profit. În ultimii zece ani, pierderile totale ale Ion Țiriac Air SRL au fost de peste 150 milioane lei.