Life

Ion Țiriac a împlinit 83 de ani. Cum s-a îmbogățit și ce planuri are: ”La sfârşitul zilei te întrebi dacă merită”

Ion Țiriac a împlinit, astăzi, 9 mai 2022, vârsta de 83 de ani. Miliardarul român are o poveste de viață fabuloasă, dar susține că secretul averii făcute este unul singur: munca.
09.05.2022 | 19:04
Ion Tiriac a implinit 83 de ani Cum sa imbogatit si ce planuri are La sfarsitul zilei te intrebi daca merita
Ion Țiriac a împlinit 83 de ani, miliardarul român având o poveste de viață fabuloasă / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Financiar, Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic nu se pot compara cu fostul jucător de tenis român Ion Țiriac chiar dacă miliardarul care a împlinit 83 de ani nu a câștigat foarte mulți bani ca sportiv. În schimb, a avut un fin simț al afacerilor și, după retragerea din lumea sportului, s-a transformat într-un afacerist de mare succes.

Cum s-a îmbogățit Ion Țiriac, miliardarul român ajuns la 83 de ani

Ion Țiriac, după succese importante în lumea tenisului, mai ales în turneele de dublu, se retrăgea din lumea sportului ca jucător, dar își continua activitățile legate de sportul care i-a adus celebritatea ca antrenor, manager, consultant, promoter și, mai apoi, chiar organizator de turnee.

ADVERTISEMENT

Primul mare nume din lista sportivilor care îi datorează cariera și lui Ion Țiriac era Boris Becker, senzația tenisului german, jucătorul fiind impresariat de miliardarul român timp de 9 ani, între 1985 și 1994, fost ocupant al primului loc în ierarhia ATP.

În acea perioadă, Ion Țiriac debuta la modul serios și în afaceri când a înființat, la Monte Carlo, societatea Elite Management, o firmă dedicată promovării sportului și managementului în domeniu.

ADVERTISEMENT

Iar succesul lui Ion Țiriac în domeniu a venit repede, el impresariind, de-a lungul timpului, jucători precum Goran Ivanisevic, Guillermo Vilas, Henri Leconte, Yanick Noah, Dinara Safina sau Marat Safin. Evident, a consiliat-o și pe Simona Halep, jucătoarea noastră exprimându-și, în repetate rânduri, recunoștința pentru sfaturile primite de la Țiriac.

Dar succesul serios în afaceri a venit după Revoluția din 1989 din România. Întors în țară în 1990, miliardarul – ajuns acum la 83 de ani – deschide Banca Comercială Ion Țiriac. Se extinde, câțiva ani mai târziu, în domeniul asigurărilor, iar apoi, din postura de consultant, aduce în România grupul german Metro.

ADVERTISEMENT

Afacerile îi merg din ce în ce mai bine, motiv pentru care Ion Țiriac pune bazele și grupului care îi poartă numele, afacerea unind divizia auto, divizia de imobiliare, cea financiară și cea aeriană, precum și serviciile de pază și protecție, dar și compania care produce ascensoare.

Ce avere are Ion Țiriac

Plecat de la o avere de câteva milioane în 1990, Ion Țiriac a reușit să ajungă să dețină active în valoare de miliarde de dolari. Mai exact, conform topului Forbes, Ion Țiriac deține o avere estimată în jurul a 1,6 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în ultima perioadă, Ion Țiriac pare să fi decis să renunțe la câteva din afacerile pe care le are. Astfel, el a vândut turneul de la Madrid – pentru o sumă care se ridică la aproximativ 360 de milioane de euro – și a vândut și afacerile din domeniul de leasing pe care le deținea.

Ce spunea miliardarul de 83 de ani despre afaceri și secretul succesului

Discret de cele mai multe ori când vine vorba de afaceri, Ion Țiriac a vorbit despre secretul succesului său când vine vorba de bani. Și, explica miliardarul, secretul succesului este… munca.

”De când mă ştiu, de la 15 ani şi jumătate, până acum, eu nu am făcut nimic altceva decât să muncesc. Mi-am neglijat şi viaţa personală, am fost ba pe terenul de hochei, ba de tenis, pe post de antrenor, manager, sau promoter.

La un moment dat, la sfârşitul zilei te întrebi dacă merită, iar probabil 99% din oameni spun că da,  foarte puţini spun că, din când în când, trebuie să îţi vezi şi de ale tale”, spunea Ion Țiriac, acum câțiva ani, la Gala Capital, citat de ph-online.

Discret când vine vorba de afaceri, Ion Țiriac conduce și o fundație caritabilă, majoritatea programelor derulate fiind axate pe încurajarea sportului printre copiii și tinerii din România.

Ce planuri și-a făcut Ion Țiriac când vine vorba de avere

Conform Rise Project, Ion Țiriac a decis ca tot patrimoniul lui să fie depus în Puma Fundation din Panama. “Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation.

Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Țiriac, Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai consiliului director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. (…)

Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață. Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac”, spunea Nicolai Mîndrilă, avocatul lui Ion Țiriac pentru sursa citată.

De altfel, Ion Țiriac a vorbit despre fundația din Panama și, sincer, a și explicat motivele pentru care a decis să o fondeze în țara latino-americană. ”Mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama pentru că din punct de vedere fiscal sunt mai avantajoase. Ce să fac eu în Panama cu conturi? Conturile mele sunt în Europa. În Panama am fundația care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni.

Fiecare plătește taxele acolo unde face banii. În România ai voie să ai conturi în afara țării. Profitul trebuie să-l declari și plătești cei 16%. Ce fac în România plătesc în România, ce fac în SUA plătesc în SUA, plătesc și în Olanda, și în Cipru. În Panama am un holding făcut cu zeci de ani în urmă, dar nu am nicio treabă cu taxe și beneficii. Nu plătesc taxe, cum nu aș plăti taxe nici în Anglia”, a declarat Țiriac, la Realitatea TV.

Cine îl moștenește pe Ion Țiriac?

Căsătorit o singură dată, cu Erika Braedt, Ion Țiriac are mai mulți copii, dar niciunul cu femeia pe care a condus-o la altar. ”Am trei copii oficiali și 30 neoficiali. Cred că merită cu toții să aibă dreptul la aceeași parte (n.r. – din avere) ”, spunea Ion Țiriac, citat de As.ro. Dacă cei 30 nu sunt cunoscuți, cei trei recunoscuți au devenit celebri.

Cel mai mare, Ion Alexandru Țiriac, este fiul miliardarului cu modelul Mikette Von Issenberg. Din relația cu jurnalista Sophie Ayad, Ion Țiriac are un băiat, pe Karin, și pe Ioana, singura fată recunoscută a miliardarului.

Ioana Natalia Țiriac este, probabil, cea mai admirată dintre copiii miliardarului, tânăra de 24 de ani urmând cursurile unei facultăți din Statele Unite și își răsfață urmăritorii de pe conturile de socializare cu fotografii fierbinți.

ADVERTISEMENT
Tags: