News

Ion Țiriac a pierdut procesul la CEDO împotriva României. El cerea despăgubiri pentru defăimare

Miliardarul Ion Țiriac a pierdut procesul la CEDO, unde a apelat pentru a-i fi oferite despăgubiri. Acesta a acuzat un jurnalist și publicația din care cel din urmă facea parte pentru defăimare
30.11.2021 | 19:27
Ion Tiriac a pierdut procesul la CEDO impotriva Romaniei El cerea despagubiri pentru defaimare
ADVERTISEMENT

Ion Țiriac a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a i se face dreptate în cazul jurnalistului care l-ar fi defăimat și i-ar fi încălcat dreptul la viață privată și de familie. Din păcate pentru miliardar, care voia să fie despăgubit, a pierdut procesul la CEDO.

Ion Țiriac a pierdut procesul la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți, în unanimitate, că nu a existat nicio încălcare a articolului 8 din Convenția europeană a drepturilor omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie.

ADVERTISEMENT

Potrivit CEDO, articolul a fost “un amestec de judecată de valoare și a susținut declarații bazate pe fapte, nu a avut niciun efect negativ perceptibil asupra vieții reclamantului și, întrucât nu a fost scris cu rea-credință, constatarea instanțelor interne în favoarea jurnalistului și publicației fuseseră în conformitate cu Convenția”.

Motivul conflictului dintre miliardar și jurnalist

Conflictul dintre miliardarul Ion Țiriac și jurnalist, precum și publicația la care acesta lucra, a pornit de la un articol scris în anul 2010. Materialul era despre averile mai multor oameni importanți din România, dar și despre datoriile acestora către statul român. În această listă era menționat și Ion Țiriac.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul, care lucra la publicația Financiarul, a publicat articolul „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele ”.

Materialul avea în centru 15 cei mai bogați oameni din România și doar doi dintre aceștia datorau mai mult decât Țiriac.

ADVERTISEMENT

„În articol se spunea că averea sa de 900 de milioane de euro „nu a fost suficientă pentru a acoperi găurile rămase în bugetul statului de către partenerul său… societatea MECB SRL, care datorează Statului 5.586.833 lei”, spune CEDO.

Țiriac vs. presă

Indignat de materialul jurnalistic, Țiriac a dat în judecată atât jurnalistul, cât și ziarul la acesta lucra. El a cerut daune de 130.000 de euro pentru defăimare deoarece a considerat că articolul aduce atingere imaginii sale. Conform acestuia, afirmația de fraudă financiară de care era acuzat nu era corectă.

ADVERTISEMENT

Țiriac a pierdut procesul la Tribunalul București, apoi a făcut recurs. În 2015, Curtea de Apel București a respins recursul și, din nou, miliardarul a făcut recurs. Și de această dată, recursul a fost respins de Curtea de Casație și Justiție.

CEDO, de partea presei

Dorind cu orice preț să facă dreptate imaginii sale, Ion Țiriac a apelat și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar CEDO a considerat articolul jurnalistului ca fiind unul de interes public, având în vedere că oamenii despre care a scris jurnalistul ar fi datorat sume mari de bani statului.

De asemenea, CEDO și-a motivat decizia și prin faptul că materialul jurnalistic nu se referea nu s-a referit la viața privată a lui Țiriac, ci la activitățile sale profesionale.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: