Sporturi

Ion Țiriac îl apără pe Novak Djokovic. Ce spune despre descalificarea sârbului

10.09.2020 | 11:15
Ion Tiriac il apara pe Novak Djokovic Ce spune despre descalificarea sarbului
Ion Țiriac îl apără pe Novak Djokovic. Ce spune despre descalificarea sârbului. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ion Țiriac îl apără pe Novak Djokovic, după ce acesta a fost descalificat de la US Open. Sârbul a lovit o arbitră de tușă pe parcursul unei pauze dintre două puncte. Gestul său i-a determinat pe oficialii partidei pe care acesta o disputa contra spaniolului Pablo Carreno Busta să îl descalifice din competiție.

Numărul 1 ATP a susținut că gestul său nu a fost intenționat, însă arbitrii partidei nu s-au lăsat înduplecați și au aplicat regulamentul. Astfel, Djokovic a părăsit definitiv competiția de la Flushing Meadows, deși nu a suferit nicio înfrângere pe teren în anul 2020.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea a fost de acord cu decizia arbitrilor, existând foarte multe voci care au considerat exagerată măsura aplicată de aceștia. Fostul tenismen și actualul om de afaceri Ion Țiriac a comentat și el situația și crede că organizatorii au numai de pierdut după eliminarea forțată a sârbului.

Ion Țiriac îl apără pe Novak Djokovic. Exemplul tragic din trecut

Dacă Boris Becker a analizat în termeni duri atitudinea lui Djokovic, Țiriac crede că decizia eliminării sale nu este una corectă. Fostul tenismen român consideră că pierderile pe care turneul de la US Open le va suferi la nivel de imagine ca urmare a eliminării lui Djokovic sunt prea mari pentru a justifica o astfel de decizie. De asemenea, pentru a-și susține punctul de vedere, Țiriac face trimitere la un episod tragic din trecut.

ADVERTISEMENT

În 1983, suedezul Stefan Edberg, unul dintre cei mai buni jucători ai anilor 80 și 90, era implicat într-un incident tragic tot la US Open. Pe parcursul competiției destinate juniorilor, acesta trimitea un serviciu puternic, iar mingea îl izbea în zona inghinală pe arbitrul Richard Wertheim (60 de ani), care cade și se lovește cu capul de pământ. Din nefericire, Wertheim avea să moară din cauza loviturii.

Stefan Edberg nu a fost descalificat, deoarece incidentul s-a petrecut în timpul unui punct. În cazul lui Djokovic, organizatorii au considerat că acesta a acționat într-o manieră lipsită de fair-play atunci când a trimis mingea către peretele din spatele terenului, în pauza dintre puncte, știind că acolo se află și arbitrii de tușă. Totuși, la fel ca Ilie Năstase, și Țiriac contestă decizia oficialilor de la Flushing Meadows.

ADVERTISEMENT

„Nu e pentru prima oară când un arbitru e lovit de o minge. Cu foarte mulți ani în urmă, un suedez, încă junior, servește, lovește arbitrul de linie cu mingea, omul cade, se lovește cu capul de pământ și moare. Djokovic a mai făcut o agresiune a mingii înainte de a lovi arbitra, putea fi pedepsit cu „warning”. El, aruncând mingea, lovește o arbitră care nu știu dacă se uita la meci.

Djokovic nu e nici fratele meu, nici cel mai bun prieten al meu, dar e un mare jucător. Nu e idealul meu. Un singur om respect cu căciula în jos, acela e Nadal. Nu numai pentru jucătorul care este Nadal, ci și pentru omul care este. Nu cred că Djokovic merita să fie eliminat, în special într-un turneu unde ăștia n-au un megastar. E Serena Williams, dar în rest nu e nimeni acolo”a declarat Ion Țiriac pentru Gazeta Sporturilor.

ADVERTISEMENT

Țiriac acuză victima de neatenție, însă Tim Henman apără decizia organizatorilor

Actualul om de afaceri român nu s-a rezumat la a critica decizia organizatorilor și la a oferi tragicul exemplu din 1983, ci a subliniat și lipsa de atenție a arbitrei de tușă. Ion Țiriac în apără pe Novak Djokovic și consideră că arbitra trebuia să fie mai vigilentă, deși incidentul nu s-a petrecut în timpul vreunui punct, ci pe parcursul unei pauze.

„Nu a fost o agresiune gravă. Arbitra trebuia să se uite la meci, mingea aia a venit cu 40-50 km/h. Dacă nu te uiți, stai acasă, nu fi arbitru! Ceea ce este interesant e că un judecător independent spune „gata, s-a terminat!” Terminându-se treaba asta, ei au furat de la US Open cel puțin 30% din valoarea turneului!”, a mai adăugat Țiriac.

Descalificat în 1995 de la Wimbledon, britanicul Tim Henman a comentat și el situația lui Djokovic și crede că organizatorii au luat decizia corectă. Henman a trecut printr-o situație similară în urmă cu 25 de ani, atunci când a fost exclus din turneul la dublu de la Wimbledon după ce a lovit cu mingea în cap un copil de mingi, tot într-o pauză.

Britanicul crede că este responsabilitatea jucătorilor să își controleze gesturile în timpul pauzelor dintre puncte și să ia în calcul tot ce se întâmplă în jurul lor pentru a nu provoca niciun fel de incident nedorit.

„Nu a țintit-o pe arbitră, dar trebuie să își asume responsabilitatea pentru gestul său. Nu avea cum să existe altă consecință. S-a văzut și cu câteva puncte mai devreme că a trimis mingea cu putere în panourile publicitare. Exista o frustrare acolo. La fel și în cazul meu, am avut un moment de frustrare și am vrut să trimit mingea undeva la întâmplare, însă nu am fost atent și am lovit o fată care era copil de mingi”, a spus Tim Henman pentru Amazon Prime.

 

ADVERTISEMENT