News

Ion Ţiriac, la 80 de ani! Sărbătorește la turneul său de suflet, Madrid! Profitul uriaș obținut anual de miliardarul român

09.05.2019 | 10:28
Ion Tiriac la 80 de ani Sarbatoreste la turneul sau de suflet Madrid Profitul urias obtinut anual de miliardarul roman

Ion Ţiriac împlinește joi vârsta de 80 de ani. Miliardarul român își va sărbători ziua de naștere la Madrid, acolo unde găzduiește unul dintre cele mai importante turnee din circuit, Madrid Open. Țiriac va avea invitați de seamă pentru petrecerea de ziua lui de la care nu vor lipsi Simona Halep, Nadia Comăneci sau Ilie Năstase. Competiţia Premier Mandatory îi aduce miliardarului român un profit semnificativ, sumele fiind mai mari de la un an la altul. Fondul de premiere al turneului din 2019 este de peste 6,5 milioane de euro. 

Ion Ţiriac încasează o avere în fiecare an la turneul de la Madrid: 35 de milioane de euro la fiecare ediţie

Profitul anual net pe care îl înregistrează Ion Ţiriac la turneul madrilen este de aproximativ 35 de milioane de euro. Turneul ATP şi WTA de la Madrid este o adevărată mină de aur şi pentru oficialităţile spaniole, care au venituri de aproximativ 200 de milioane de euro la fiecare ediţie.

În ciudat profiturilor uriaşe înregistrate atât de Ţiriac, cât şi de Primăria Madrid, relaţiile de colaborare dintre cele două tabere nu au mers mereu ca pe roate. Miliardarul român a ameninţat de mai multe ori că va muta turneul de la Madrid şi între cele două părţi au fost foarte multe negocieri pe muchie de cuţit. După câteva runde de negocieri, spaniolii au fost de acord cu doleanţele lui Ion Ţiriac şi turneul său va rămâne la Madrid cel puţin până în 2031.

Omul de afaceri a obţinut dreptul de a administra Caja Magica, un complex ultramodern din Madrid care a costat 294 de milioane de euro, cu peste 150 de milioane de euro mai mult decât era estimat. O parte din banii alocaţi acestui proiect au fost cheltuiţi ca să îi satisfacă dorinţele lui Ion Ţiriac. Omul de afaceri nu s-a oprit aici şi una dintre condiţiile de semnare a noului contract a fost extinderea Caja Magica, pentru a construi mai multe terenuri de tenis.

[3/5/16.- , Madrid, Spain. Rafael Nadal (ESP) vs Andrey Kuznetsov (RUS).]
Ion Tiriac, Prinzessin Elena mit ihrer Tochter Victoria Federica und König Juan Carlos auf der Tribüne bei den Mutua Madrid Open 2016 in Madrid*** Mutua Madrid Open Tennis, Day Three, Spain – 03 May 2016 ***
[3/5/16.- , Madrid, Spain. Rafael Nadal (ESP) vs Andrey Kuznetsov (RUS).]

Singurul turneu de zgură albastră! Nadal şi Djokovic au ameninţat cu boicotul

Ion Ţiriac a preluat turneul de la Madrid în 2009. De atunci, Mutua Madrid Open a devenit al doilea turneu Masters Series pe zgură din calendar, înlocuind turneul de la Hamburg. La finalul anului 2011, Ţiriac a dezvăluit că din ediţia următoare, zgura pe care se va desfăşura turneul va fi de culoare albastră. A fost o decizie controversată. Omul de afaceri a declarat că motivul pentru care schimbă culoarea zgurii este vizualizarea mai bună a mingii, în special din partea telespectatorilor.

Roger Federer a câştigat turneul pe zgura albastră, însă după mai multe presiuni şi ameninţări cu boicotul ale unor jucători importanţi (Novak Djokovic şi Rafa Nadal), Ion Ţiriac a revenit la tradiţionala zgură roşie, suprafaţă pe care se joacă şi astăzi.

Roger Federer during ATP Singles FInal at Mutua Madrid Open 2012 on may 13th 2012.
Roger Federer during ATP Singles FInal at Mutua Madrid Open 2012 on may 13th 2012.
Photo: Cesar Cebolla / ALFAQUI

Ţiriac visează la al 5-lea Grand Slam în Madrid!

Visul lui Ion Ţiriac este acela de a transforma turneul de la Madrid în al 5-lea Grand Slam al anului. Omul de afaceri român a investit masiv în competiţia din capitala Spaniei şi obiectivul de a transforma turneu într-un Grand Slam a fost anunţat în 2018 de Feliciano Lopez, directorul turneului: “Ne dorim ca Madridul să primească o categorie superioară, să fie al cincilea Grand Slam. Este ceea ce organizatorul turneului visează de foarte mult timp”, a spus Feliciano Lopez.

Condiţiile de la Madrid permit organizarea unui turneu de mare anvergură, complexul fiind singurul din lume cu 3 terenuri exterioare care au acoperiş retractabil. Cele 4 turnee de Grand Slam în acest moment sunt: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open.

Tennis Promoter Ion Tiriac bei der Siegerehrung der Mutua Madrid Open 2012
Tennis Promoter Ion Tiriac bei der Siegerehrung der Mutua Madrid Open 2012
/ 130512

A primit despăgubiri de la Primăria Madrid

În 2019, Grupa Mondială din Cupa Davis se va juca după noul format. Cele 18 naţiuni se vor duela între 18 şi 24 noiembrie pentru trofeu în Caja Magica din Madrid. Deşi turneul de la Madrid are loc în mai şi finala Cupei Davis va avea loc în noiembrie, Ion Ţiriac, administratorul Caja Magica, a cerut despăgubiri din partea Primăriei Madrid. Omul de afaceri va încasa aproximativ 500.000 de euro după ce a susţinut că Primăria Madrid a încălcat o clauză a contractului de administrare.

  • 35 de milioane de euro este profitul net obţinut de Ţiriac de la Madrid
  • 6,5 milioane de euro este fondul de premier al turneului de la Madrid
  • 2 titluri a obţinut Simona Halep la WTA Madrid (2016, 2017)