Sporturi

Ion Țiriac, pus la zid de politicienii spanioli din cauza turneului de la Madrid! ”Este un magnat mafiot”

14.05.2019 | 20:54
Ion Tiriac pus la zid de politicienii spanioli din cauza turneului de la Madrid Este un magnat mafiot

Omul de afaceri Ion Țiriac este pus la zid de politicienii spanioli din cauza competițiilor ATP și WTA de la Madrid pe care le patronează. Miliardarul român care de curând a împlinit 80 de ani a ajuns la o înțelegere cu primăria capitalei Spaniei pentru ca turneele să se desfășoară în continuare în complexul Caja Magica.

Ion Țiriac, pus la zid de politicienii spanioli din cauza turneului de la Madrid: ”Trebuie să recuperăm managementul Caja Magica”

Deși cele două turnee patronate de Ion Țiriac la Madrid aduc venituri de aproximativ 200 de milioane de euro la fiecare ediţie, politicienii spanioli sunt nemulțumiți de noul acord semnat de cele două părți până în 2031. În noua înțelegere, autoritățile și-au luat angajamentul să construiască două noi arene, aceasta fiind o condiție pusă de fostul tenismen pentru a păstra turneul în capitala Spaniei.

Cotidianul La Vanguardia a scris că politicienii Rommy Arce și Pablo Carmona au organizat o conferința de presă în care au afirmat că ”Țiriac este un magnat mafiot” și că el profită de bunurile publice. ”Caja Magica a fost o investiție grozavă ce s-a transformat într-o mare datorie pentru acest oraș. Trebuie să recuperăm managementul Caja Magica și să anulăm contractele păguboase semnate de municipalitate”, a spus Arce.

Ion Țiriac alături de Novak Djokovic, câștigătorul din acest an al turneului ATP Madrid
Ion Țiriac alături de Novak Djokovic, câștigătorul din acest an al turneului ATP Madrid

Acord uriaș între Țiriac și oficialitățile Madridului

Relația dintre Ion Țiriac și oficialitățile Madridului nu a fost tot timpul una cordială, miliardarul român amenințând în mai multe rânduri că va muta competițiile într-un alt oraș. Însă, după mai multe runde de negocieri cele două părți au ajuns la un acord, iar fostul tenismen va încasa între 2,5 si 3,5 milioane de euro din partea Primăriei doar pentru ca a ales Madridul drept orașul gazdă al turneelor. În total, Țiriac va încasa peste 30 de milioane de euro pentru contractul semnat până în 2031.

Ion Țiriac a preluat competiția de la Madrid în 2009 și a devenit al doilea turneu de Masters Series pe zgură din calendar. Într-unul dintre ani el a decis să schimbge culoarea zgurii din roșu în albastru, iar alegerea sa a fost vehement criticată de mai mulți jucători. Tenismeni de renume precum Novak Djokovic și Rafael Nadal au amenințat cu boicotul, iar omul de afaceri s-a văzut nevoit să revină la zgura roșie.

Țiriac vrea turneu de Grand Slam la Madrid

Miliardarul român a investit mulți bani în turneul de la Madrid și încearcă să-l ducă la un nivel superior. De altfel, directorul competiției, fostul tenismen spaniol Feliciano Lopez, a dezvăluit în 2018 că visul lui Ion Țiriac este să transforme competiția din capitala Spaniei în cel de-la cincilea turneu de Grand Slam: “Ne dorim ca Madridul să primească o categorie superioară, să fie al cincilea Grand Slam. Este ceea ce organizatorul turneului visează de foarte mult timp”.

La petrecerea organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani, Ion Țiriac a planificat totul în cele mai mici detalii și i-a surprins pe invitații săi. De la eveniment nu au lipsit nume mari ale sportului românesc, precum Simona Halep, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Marius Vizer, Camelia Potec sau Mihai Covaliu.