News

Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare. Dat în urmărire, după ce a fugit din țară. Update

Ionel Arsene a fost condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie, după un proces care a durat nu mai puşin de cinci ani.
10.03.2023 | 20:24
Ionel Arsene presedintele CJ Neamt condamnat la 6 ani si 8 luni de inchisoare Dat in urmarire dupa ce a fugit din tara Update
Ionel Arsene, condamnat la aproape şapte ani de închisoare
ADVERTISEMENT
10-03-2023
18:25

Ionel Arsene, dat în urmărire internațională

Așa cum se știa deja Ionel Arsene a fugit din țară înainte de pronunțarea finală a sentinței, iar acum a fost dat în urmărire. Arsene apare acum pe site-ul Poliției Române la secțiunea ”Most Wanted”.

Conform surselor judiciare, Arsene a plecat din țară în urmă cu o săptămână și nu s-a mai întors niciodată. Autoritățile cred că președintele CJ Neamț ar fi în Italia, țară preferată și de alți fugari de soi din România.

Italia, la fel ca și Grecia, e una dintre țările care de obicei refuză extrădarea, considerând că România e o țară care persecută politic fugarii și care i-ar pedepsi în mod exagerat în cazul unei repatrieri.

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov, la capătul unui proces început în urmă cu cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.

Ionel Arsene a fost denunţat de “Pinalti”

Surse apropiate politicianul susţin că acesta ar fi plect din ţară înainte de pronunţarea sentinţei şi s-ar afla în Italia. Ionel Arsene a fost condamnat în primă instanță la 8 ani și 4 luni de închisoare, el fiind judecat în tot atâtea dosare de corupţie.

ADVERTISEMENT

Sentinţa, pronunţată în aprilie 2022, a fost însoţită la vremea respectivă de confiscarea sumelor de 80.000 de euro și 150.000 de lei. Până la pronunțarea sentinței definitive, care a venit vineri, 10 martie, instanța a dispus menținerea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri deținute de Ionel Arsene.

Potrivit unui referat DNA, Ionel Arsene a fost denunţat în 2017 de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan “Pinalti”. Procurorii spun că, în 2013, pe vremea când Arsene era deputat și președinte PSD Neamț, el ar fi primit o sumă de bani de la un martor în schimbul promisiunii de a interveni la Agenția Națională Anticorupție.

ADVERTISEMENT

Ca pedeapsă accesorie la sentinţa pronunţată vineri, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat. Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro.

ADVERTISEMENT

În schimbul acestor bani el trebuia să-şi folosească influenţa, pe care a lăsat să se creadă că o are, asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Mai exact, Ionel Arsene s-a înţeles cu Gheorghe Ştefan pentru a scăpa de preşedintele CJ Neamţ de la acea vreme, Culiţă Tărâţă. Ştefan i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, bani care trebuiau să ajungă la şeful ANI, în schimbul declarării lui Culiţă Tărâţă în stare de incompatibilitate şi conflict de interese, banii fiind oferiţi într-un restaurant din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Înţelegerea dintre cei doi nu a fost respectată, astfel încât Gheorghe Ştefan şi-a cerut banii înapoi, însă nu i-a primit, astfel încât el l-a denunţat pe Arsene la DNA. Ulterior, Arsene i-a propus lui Gheorghe Ştefan să-i dea o parte din bani sub forma unui contract de construire a unei şcoli într-o comună din Neamţ, contract atribuit unui apropiat al lui Ştefan.

ADVERTISEMENT