News

Ionel Arsene vrea un spital de peste jumătate de miliard de euro în Neamț, prin PNRR. Autoritățile nu au rezolvat problema podului prăbușit

Consiliul Județean Neamț a aprobat, la sfârșitul lunii iulie, studiul de fezabilitate pentru construcția noului Spital Județean de Urgență Piatra Neamț. Proiectul va costa 636 milioane de euro.
05.08.2022 | 18:20
Ionel Arsene vrea un spital de peste jumatate de miliard de euro in Neamt prin PNRR Autoritatile nu au rezolvat problema podului prabusit
Așa va arăta spitalul pentru care CJ Neamț a cerut finanțare de la PNRR / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Arena Construcțiilor, Facebook Ionel Arsene
ADVERTISEMENT

Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, pregătește o lovitură de imagine, după prăbușirea podului peste Siret, inaugurat cu mare fast cu doar 6 luni mai devreme. Specialiștii au finalizat studiul de fezabilitate pentru viitorul spital de urgență din Piatra Neamț, iar acesta a fost supus votului în ședința Consiliului, pe data de 21 iulie. Documentația tehnico-economică – faza Studiu de fezabilitate, a fost aprobată cu 26 de voturi ”pentru” și 9 abțineri.

Spitalul de Urgență Piatra Neamț va costa 636 milioane euro

Conform documentului prezentat în ședința CJ Neamț, valoarea totală estimată pentru construcția viitorului spital este de 3,14 miliarde lei, inclusiv TVA (636 milioane euro). O parte din finanțare ar putea veni prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul făcând parte din lista propunerilor pentru obținerea de fonduri pentru construcția de noi spitale.

ADVERTISEMENT

Din 49 de propuneri, Ministerul Sănătății trebuie să aleagă 25 de proiecte care vor fi co-finanțate prin PNRR, în funcție de anumite criterii, a explicat ministrul Rafila. Conform oficialului, în cazul unui proiect mare, de peste 300 de milioane de euro, finanțarea prin PNRR nu va depăși 60%.

Tot bugetul PNRR pentru 25 de spitale este de 1,7 miliarde euro. Prioritate vor avea proiectele mai ieftine

”Eu nu am de unde să știu acest lucru (dacă autoritățile locale vor avea bani pentru co-finanțare). Ei trebuie să fie siguri că în momentul în care fac această aplicație s-au gândit și la co-finanțare, ținând cont de valoarea proiectului pe care îl depun.

ADVERTISEMENT

Evident, cine depune un proiect de 100 de milioane de euro și are nevoie de co-finanțare de 5 milioane, are șanse mai mari să găsească posibilitate de co-finanțare decât cineva care depune un proiect de 500 de milioane de euro. Așa pare logic”, a explicat Alexandru Rafila.

Cele 25 de spitale ar trebui construite până în 2026 dintr-un buget total de 1,7 miliarde euro, prin PNRR.

ADVERTISEMENT

Ionel Arsene e convins că spitalul din Neamț va primi finanțare prin PNRR

În cazul proiectului aprobat de Consiliul Județean Neamț există două scenarii: unul ”optimist”, de 636 milioane euro, iar altul ”pesimist”, de 849 milioane euro (inclusiv TVA), conform Studiului de fezabilitate consultat de FANATIK.

”Este un proiect matur, esențial pentru nemțeni și dezvoltarea județului și sunt convins că va fi selectat pentru a primi finanțare prin PNRR”, a declarat Ionel Arsene, conform arenaconstruct.ro.

ADVERTISEMENT

Viitorul spital urmează să fie construit pe o suprafață de 17 hectare din zona Gârcina-Girov, va avea 30 de metri înălțime iar totalul suprafeței construite desfășurate va fi de peste 125.000 mp, incluzând anexele.

CJ Neamț nu pare să aibă soluții pentru podul de la Luțca. Oamenii sunt revoltați

Între timp, situația podului de la Luțca nu pare să fi evoluat prea mult. În urmă cu câteva săptămâni, presa relata că oamenii din zonă sunt revoltați că au ajuns să ocolească mai mulți kilometri, pe o rută alternativă.

Un medic din comuna Bâra vrea să deschidă o asociație a păgubiților, ”Asociația Podul lui Arsene”, care să dea în judecată CJ Neamț, proiectantul, constructorul și alte instituții, pentru neimplicare.

Podul de la Luțca s-a prăbușit la începutul lunii iunie, la 6 luni după finalizarea lucrărilor de renovare. Lucrările nu aveau recepția făcută, dar podul a fost dat în folosință de către proprietarul lui, Consiliul Județean Neamț.

Alte două poduri din Neamț, în situație critică

Alte două poduri din Neamț se află într-o situație critică și se pot prăbuși oricând, susțin specialiștii. Pe 1 august, carosabilul de pe podul din satul Petru Vodă, peste viaductul de la coada lacului de acumulare Bicaz, s-a surpat din senin pe o suprafață de aproape 3 metri.

De asemenea, la Tupilați, apele au afectat pilonii de susținere, unii rămânând suspendați în aer. În acest caz, proiectul de reabilitare a fost aprobat, iar firma contractantă va începe lucrările în scurt timp.

ADVERTISEMENT
Tags: