100 ani de Romania

Ionel Drâmbă, primul campion olimpic al scrimei româneşti! Comuniştii l-au şters din istorie

06.10.2018 | 22:00
Ionel Dramba primul campion olimpic al scrimei romanesti Comunistii lau sters din istorie
Ionel Drâmbă, primul campion olimpic al scrimei româneşti

Ionel Drâmbă a fost primul campion olimpic al scrimei româneşti. La sfârşitul anilor ’60, numele sportivului era pe buzele tuturor, iar performanţele din concursurile internaţionale ţineau prima pagină a publicaţiilor sportive din România.

Născut pe 18 martie 1942, la Timişoara, Ionel Drâmbă a început să practice scrima la vârsta de opt ani pentru a-l urma pe fratele său mai mare. Andrei Altman a fost antrenorul care i-a îndrumat primii paşi pe planşă la Asociația „Flacăra Roșie”. La 17 ani, viitorul campion olimpic cucerea titlul naţional la juniori atât la floretă, cât şi la sabie.

Ionel Drâmbă, primul campion olimpic al scrimei româneşti, a fugit din ţară în 1970

Ionel Drâmbă, primul campion olimpic al scrimei româneşti, s-a transferat în 1960 la Steaua Bucureşti, iar în acelaşi an devenea campion naţional la seniori. La Jocurile Olimpice de la Roma, tânărul sportiv a concurat la proba de floretă individual, dar nu a câştigat nicio medalie. Patru ani mai târziu, la Tokyo, şi-a îmbunătăţit rezultatele, însă tot nu a reuşit să câştige vreo medalie.

În 1967, Ionel Drâmbă, alături de Ștefan Ardeleanu, Iuliu Falb, Tănase Mureșanu și Mihai Țiu, a câştigat medalia de aur la proba pe echipe la Campionatul Mondial de la Montreal. Un an mai târziu, sportivul stelist cucerea medalia de aur la proba de floretă individual la Jocurile Olimpice de la Mexico City. Cu o singură înfrângere în duelurile din finală, Ionel Drâmbă i-a întrecut în clasament pe Jeno Kamuti (Ungaria) şi pe Daniel Revenu (Franța). Statul român le-a promis sportivilor o maşină Fiat şi suma de 25.000 de lei pentru câştigarea unei medalii de aur la JO din 1968, însă floretistul a primit doar 11.000 de lei, ceea ce l-a înfuriat. “Niciodată nu am mulţumit partidului. Clubului, antrenorilor, prietenilor, părinţilor, da, însă nu partidului. Obişnuiam să spun că, dacă pentru banii investiţi în mine, mi-am făcut datoria 100%, cei care au rezultate slabe de ce nu sunt penalizaţi”, avea să povestească peste ani Ionel Drâmbă. Cu toate acestea, în 1968 şi 1969, sportivul legitimat la Steaua Bucureşti a fost numit cel mai bun floretist din lume.

La doi ani după Jocurile Olimpice de la Mexico City, Ionel Drâmbă a decis să fugă din ţară. Sportivul a profitat de o etapă de Cupă Mondială disputată la Paris şi a plecat în Germania de Vest, unde a cerut azil politic. Pentru acest afront, Partidul Comunist Român a decis să-l şteargă din statisticile şi documentele oficiale. După ce a lucrat mai mulţi ani pentru Federaţia Germană de Scrimă, fostul campion olimpic a ajuns în America de Sud, unde a antrenat în Venezuela şi Brazilia. Ionel Drâmbă a decedat pe 20 februarie 2006, la 63 de ani, în Brazilia.

Ionel Drâmbă, primul campion olimpic al scrimei româneşti
Ionel Drâmbă, primul campion olimpic al scrimei româneşti