Sport

Ionela și Marius Cozmiuc, uniți de dragoste în drumul spre o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Ionela și Marius Cozmiuc sunt doi dintre sportivii aparte de la Jocurile Olimpice. Cei doi formează un cuplu în viața de zi cu zi, fiind căsătoriți.
28.07.2021 | 18:30
Ionela si Marius Cozmiuc uniti de dragoste in drumul spre o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo
ADVERTISEMENT

România a primit în această dimineață vești bune de la Tokyo, unde țara noastră a obținut o medalie de aur și una de argint la canotaj. Primul aur olimpic al delegației noastre a fost câștigat în proba de dublu vâsle, o probă dominată ani la rândul de sportivii noștri. Medalia de argint a fost cucerită în proba de patru rame fără cârmaci.

O nouă pagină frumoasă în istoria canotajului românesc ar putea fi scrisă de cuplul format din Ionela și Marius Cozmiuc, care pot aduce o nouă medalie României.

ADVERTISEMENT

Ionela și Marius Cozmiuc, cuplul de aur al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Ionela și Marius Cozmiuc sunt doi sportivi de excepție, care ne dau speranțe mari la încă o medalie la Tokyo 2020, unde România a avut în premieră nu mai puțin de 36 de sportivi calificați în probele de canotaj.

Cei doi sunt campioni mondiali în proba de dublu rame, iar în octombrie 2017 s-au căsătorit. Drumul spre Tokyo a început la Campionatele Mondiale de la Plovdiv din 2018, când au obținut calificarea la Jocurile Olimpice, ba chiar au devenit campioni mondiali în proba de dublu vâsle categorie ușoară, în timp ce Marius a mai reușit și o medalie de argint la dublu rame.

ADVERTISEMENT
Ionela și Marius Cozmiuc, cuplu în barcă, dar și parteneri de viață.
Ionela și Marius Cozmiuc s-au căsători în 2017.

Prima performanță majoră din postura de soț și soție a fost cu atât mai importantă prin prisma acestui lucru: „E cea mai fericită zi din viața noastră de sportivi. E un sentiment foarte plăcut. Fiecare a trăit cu mari emoții cursa celuilalt. Emoțiile sunt mai mari când nu tu ești în barcă”, a spus Marius Cozmiuc.

Ionela și Marius Cozmiuc, evoluții excelente până acum la Tokyo

Cuplul de aur al canotajului românesc a reușit până în acest moment o prestație excelentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo și visează la cel puțin o medalie, fiind calificați în mai multe probe. Astfel, Ionela Cozmiuc s-a calificat deja în finală în proba de dublu vâsle feminin – categorie uşoară, alături de Geanina Beleagă, cu al treilea timp din semifinala a doua.

ADVERTISEMENT

Cursa a fost câștigată de echipajul din Italia, care a stabilit și un nou record mondial. Fetele noastre au avut însă o evoluție excelentă, terminând la mai puțin de o secundă de primul loc, ceea ce oferă speranțe mari pentru finală.

Partenerul de viață al Ionelei, Marius Cozmiuc, ține și el steagul sus în familie, și a avut o prestație excelentă în proba de dublu rame masculin, unde au câștigat semifinala. Cei doi s-au calificat în finală cu cel mai bun timp din cele două semifinale, după un sprint extrem de puternic și rapid.

ADVERTISEMENT

„Mi-aș dori enorm să trăim aceleași clipe și la Tokyo!”

Din 2018, de când au reușit calificarea la Jocurile Olimpice și au devenit campioni mondiali, Ionela și Marius Cozmiuc au avut un singur scop, acela de a cuceri titlul olimpic la Tokyo 2021: „Am luat aurul, el a luat argintul, dar nu mă consider mai tare. Ca o adevărată familie, împărțim și bucuriile și eșecurile. Mi-aș dori enorm să trăim aceleași clipe și la Tokyo”, a declarat fericită Ionela.

Ionela și Marius Cozmiuc
Ionela și Marius Cozmiuc. Sursă foto: Facebook Ionela Cozmiuc.

Ionela are 26 de ani și a realizat că poate face istorie în canotajul românesc la doar trei luni după ce s-a apucat efectiv de acest sport, când era doar un copil, însă a devenit campioană națională la numai 14 ani.

La Orșova, unde se antrena, l-a cunoscut și pe viitorul ei soț, Marius Cozmiuc, care de atunci i-a fost sprjin permanent și necondiționat: „Stau cu soțul meu și mai este aici și fratele meu, care face și el canotaj. Pot să zic că e toată familia aici”, a povestit sportiva despre cum arată viața în baza de pregătire de la Snagov.

Ionela și Marius Cozmiuc, după ce au cerit titlul mondial la Plovdiv în 2018.
Ionela și Marius Cozmiuc, după ce au cerit titlul mondial la Plovdiv în 2018. Sursă foto: Gazeta Sporturilor.

Cum s-au cunoscut cei doi

Ionela l-a cunoscut în mod firesc pe Marius, la Orșova, unde se antrenau atât băieții cât și fetele din lotul tricolor, însă amândoi sunt din același oraș, Suceava: „Ne-am întâlnit la canotaj, evident, la Orșova. Dar nu aveam nicio șansă să ne vedem dacă nu ne întâlneam la Orșova”, a povestit canotoarea într-un interviu pentru life.ro.

„Este vicecampion modial de seniori în 2018, are două olimpiade și acum urmează să participe la a III-a. Este căpitanul lotului de băieți, cum s-ar zice este cel mai bun”, l-a caracterizat ea pe soțul ei. Ionela e sigură pe ea când vine vorba de modul în care Marius a ajutat-o de-a lungul carierei: „El e calmul meu, fiindcă eu sunt mai zăpăcită. E un fel de ancoră. Îmi place că e optimist, răbdător, perfecționist. Dar vede partea bună a lucrurilor și știe să reacționeze în orice situație l-ai pune”.

Cuplurile care au reușit să câștige aurul la Jocurile Olimpice

În istoria Jocurilor Olimpice sunt foarte multe familii de sportivi care au reușit să obține rezultate incredibile. Tată și fiu, mamă și fiică, frați sau surori, au reușit să se urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului sau să cucerească o medalie. Prima oară s-a întâmplat la a doua ediție a Jocurilor Olimpice (1900), când Hermann și Helene Pourtales au cucerit trei medalii de aur în proba de sailing.

La ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Rio, două cupluri au reușit performanțe notabile. Ashton Eaton și Brianne Theisen-Eaton (SUA) au cucerit aurul olimpic în proba de heptatlon. Un alt cuplu medaliat cu aur este cel format din Jason și Laura Trott Keaton (Mare Britanie) au cucerit aurul olimpic la ciclism, în proba de tracking.

  • 2018 e anul în care cei doi au cucerit aurul la Campionatele Mondiale de la Plovdiv
  • 4 ani de căsnicie au Ionela și Marius Cozmiuc
ADVERTISEMENT