Alex Ioniţă ŞOCHEAZĂ: “Am fost vîndut, nu m-am vîndut”

Alexandru Ioniţă a ales să se destăinuie, în exclusivitate pentru FANATIK, despre sentimentele pe care le-a avut după transferul la liderul Astra şi dezvăluie detalii incredibile despre...
25.01.2014 | 16:49
Alex Ionita SOCHEAZA Am fost vindut nu mam vindut

Alexandru Ioniţă a ales să se destăinuie, în exclusivitate pentru FANATIK, despre sentimentele pe care le-a avut după transferul la liderul Astra şi dezvăluie detalii incredibile despre plecarea sa din Giuleşti. Talentatul mijlocaş spune tranşant că plecarea sa de la Rapid s-a efectuat din cauza problemelor financiare pe care le întîmpină formaţia din Grant, acesta fiind şi mesajul lui Adrian Zamfir către Ioniţă.

Cele mai aprigi polemici în privinţa unui transfer în această iarnă nu le-a creat, oarecum surprinzător, venirea lui Adrian Mutu la Petrolul, ci plecarea lui Alexandru Ioniţă de la Rapid la Astra. Trecerea decarului giuleştean la formaţia giurgiuveană a stîrnit furia fanilor pătimaşi ai Giuleştiului, care l-au acuzat de trădare pe forumurile şi site-urile dedicate feroviarilor. După mai multe luni de tăcere, puştiul de 19 ani a decis să dezvăluie modul în care s-au desfăşurat negocierile dintre el şi Astra, motivîndu-şi decizia din lipsa de transparenţă a clubului. “Toate aceste nemulţumiri împotriva mea s-au creat pentru că nimeni din conducerea Rapidului nu a oferit detalii despre transferul meu, toţi s-au ferit să vorbească. Trebuia să se spună că Alexandru Ioniţă nu prea a avut de ales şi că i s-a transmis că în plecarea lui constă salvarea Rapidului, fie ea şi temporară”, este o mică parte a mărturisirii făcute de puştiul care a intrat, odată cu debutul său în prima ligă la vîrsta de 16 ani, în galeria selectă a fotbaliştilor care au debutat la o vîrstă fragedă în primul eşalon fotbalistic al României.

 Declaraţie pentru fani! “Rapid este casa mea!”

“Nu credeam că o să fiu înjurat şi blamat de fanii Rapidului, mai ales că eu nu am nici o vină. Situaţia a fost alimentată şi de o parte a presei, care a scris lucruri neadevărate. Dar acum asta este, viaţa te învaţă multe…”, este primul lucru care iese din buzele micuţului decar. Vorbeşte greu, apăsat şi pare că îşi calculează perfect cuvintele, doar că emoţiile îl trădează. “Toţi ştiu că Rapid e casa mea! Întîi am fost în peluză şi după aceea în teren, iar asta ar trebui să spună multe. Nu înţeleg de unde această ură a unora îndreptată către mine. Eu sper ca Rapid să scape de faliment, la echipă este un grup minunat, cum cred că de foarte mult timp nu a mai fost. Dar e nevoie de cineva care să bage bani. Domnul Zamfir se chinuie, dar nu are potenţialul financiar adecvat necesităţilor pe care le presupune un brand ca Rapid”, mai lasă Ioniţă să se audă, după care transmite reporterului că e momentul să discutăm detaliat despre Astra, dar şi despre lucruri neştiute ale trecutului său de fotbalist al Rapidului.

 “N-am putut să dorm o noapte întreagă”

Alege să înceapă dezvăluirile aşa cum a fost şi transferul din eşalonul secund la liderul ligii: brusc! “Într-o zi, din senin, am fost sunat de domnul Adrian Zamfir să mă prezint la club urgent, fără să îmi dezvăluie motivul. M-am urcat în maşină cu un unchi, m-am prezentat la club şi acolo era prezent şi domnul Dinu Gheorghe. Mi s-a spus că cele două cluburi s-au înţeles în toate privinţele şi pentru a ajuta Rapid să supravieţuiască şi să primească nişte bani, trebuie să semnez. Asta a fost tot! M-am trezit cu contractul în faţă! Unde e greşeala mea? Fanii să înţeleagă faptul că am fost vîndut, nu m-am vîndut!”, se destăinuie cel mai bun jucător al turului din Liga a doua, care nu postează însă în victimă. “E normal să mă încînte că m-am transferat la liderul Ligii 1 şi la una dintre echipele de top ale României, dar nimeni nu ştie că în prima seară nu am putut să dorm pînă dimineaţă pentru că părăseam locul unde am crescut de la 6 ani. Mă tot gîndeam dacă am luat decizia cea mai bună sau nu. Timp de 13 ani am îmbrăcat în fiecare zi tricoul Rapidului şi se găsesc suporteri care să mă acuze acum că nu sînt giuleştean. Eu ştiu cel mai bine ce înseamnă echipa asta pentru mine”.

O întrebare pentru Zamfir

Face o pauză, oftează şi revine cu discuţia la actualul club, unde spune că s-a acomodat foarte bine chiar dacă tocmai a făcut joncţiunea cu restul lotului. „Mă simt excelent şi le mulţumesc tuturor pentru primire. Sînt conştient că o să fie greu să mă impun, dar ştiu ce pot şi sînt pregătit să lupt pentru un loc în linia de start”, îşi conturează gîndurile Ioniţă, care revine, uşir – uşor, tot la discuţia despre Rapid. “Cum de sînt cu Astra în cantonament? Pentru că nu mai aparţin Rapidului conform actelor. De ce nu m-a sunat nimeni de la Rapid să mă prezint la reunire? De ce au făcut-o doar cei de la Astra? Înseamnă că oficialii celor două cluburi au vorbit şi au stabilit ceva, eu am contract cu noua echipă. Dacă Astra mă lasă împrumut înapoi, vin cu cel mai mare drag. Absolut cel mai mare drag şi fără să mă gîndesc de două ori, chiar dacă e normal să îmi doresc să arăt că am potenţial pentru a fi titular la liderul României!”, transmite mijlocaşul giurgiuvenilor.

A refuzat Steaua şi Dinamo! “Am discutat scurt cu ei”

Discuţia curge spre trecutul talentatului jucător, care rememorează cele mai interesante oferte concrete venite din partea rivalilor, Dinamo şi Steaua, formaţii care l-au dorit încă din perioada junioratului. Chiar dacă ofertele celor două formaţii erau încîntătoare din punct de vedere financiar la acel moment, refuzul mijlocaşului a fost atît de vehement încît oficialii „cîinilor” şi a „roş-albaştrilor” nu au mai insistat pentru aducerea lui. “Da, au fost nişte discuţii scurte în care le-am transmis că inima nu m-ar ajuta să dau totul în teren pentru acele formaţii. Şi, sincer, nu ar fi fost corect faţă de fanii Rapidului, dar nici faţă de ai lor. Sînt rapidist şi atît!”, a confirmat jucătorul care într-un an de zile a făcut pasul de la juniori la prima echipă a feroviarilor. “Îmi e dor de perioada junioratului, s-au întîmplat atîtea lucruri frumoase, iar atmosfera era superbă. Aveam şi cel mai tare şofer de autocar, domnul Romică, care ne lua la palme cînd făceam mizerie în autocare. Pur şi simplu ne alerga să ne prindă şi să ne scuture zdravăn, dar scăpam de dînsul”, rememorează puştiul de 19 ani.

 Prima zi la Rapid: “Stăteam lîngă calorifer!”

Prima convocare a lui Alexandru Ioniţă la echipa mare a Rapidului a avut loc cînd puştiul cumpărat de Astra cu 700.000 de euro tocmai împlinise mîncarea. A fost nevoie de un singur antrenament ca Marius Şumudică, pe atunci antrenor în Grant, să realizeze potenţialul puştiului. “După prima şedinţă de antrenament, Şumudică a venit la masă şi m-a întrebat cum mi se pare mîncarea. M-a anunţat subit că din acel moment mă voi antrena doar cu prima echipă pentru că are încredere în mine. Mi-a pierit pofta de mîncare pe loc, atît de fericit eram. Am zîmbit două zile cînd am primit vestea asta. În vestiar eram ultimul, lîngă calorifer. Îmi era teamă şi să mă mişc”, rememorează, zîmbind, Ioniţă.

Momentul critic: a vrut să se lase de fotbal!

Problemele pe care le-a avut la genunchi, cînd a fost nevoit să facă o pauză forţată de cîteva luni, reprezintă momentul de cumpănă al unei cariere în care nu a suferit nici o accidentare! Tînărul mijlocaş dezvăluie că a dorit chiar să se lase de fotbal din cauza coşmarului care atunci părea fără sfîrşit. “Nu mai speram să revin, nu reuşeam să mă pun pe picioare, iar lucrul ăsta mă demoralizase pentru că îmi doream enorm să revin pe teren şi nu înţelegeam de ce nu pot să alerg din cauza durerilor. Au fost nişte gînduri negre să renunţ la carieră, dar au durat puţin. Am revenit şi mai ambiţios şi am învăţat să preţuiesc ce am. Asta a fost singura accidentare din cariera mea, dacă pot să o numesc aşa. Clar a fost o situaţie ciudată, o pauză forţată cauzată nu de un contact dur pe terenul de fotbal, ci de problemele cu amigdalele, care însă s-au rezolvat definitiv”.

 A lucrat ca necalificat! “Căram mobilă zece etaje”

Provenind dintr-o familie cu venituri medii, părinţii făcînd întodeauna sacrifcii financiare pentru cariera lui, Ioniţă se declară mulţumit de educaţia primită de la părinţii săi. “Am învăţat să preţuiesc banul, mai ales că mulţi oameni muncesc pe un salariu infim şi banii le ajung o lună. În urmă cu doi ani, după ce m-am consultat cu părinţii mei, să lucrez la o firmă ce transporta mobilă ca să înţeleg valoarea banului. Nici acum nu pot să uit momentele în care căram diverse obiecte pînă la etajul zece al unui bloc, dar sper că mi-am dat seama ce norocos sînt. E şi acesta un motiv pentru care realizez că prestaţiile mele trebuie să mulţumească fanii din tribune, plătesc un bilet şi vor să aibă satisfacţii, dar şi ei trebuie să înţeleagă că nu sîntem roboţi, avem diverse probleme acasă care uneori ne influenţează evoluţiile”. Fire timidă şi introvertită, cum îl caracterizează colegii de la Rapid, Alexandru Ioniţă nu a păşit într-o discotecă pînă în jurul vîrstei de 18 ani şi declară că şi în acest moment nu este atras acest gen de distracţie. “Prefer să mă joc FIFA, să mă uit la meciuri sau să stau de vorbă cu prietenii. Nu mă încîntă distracţia în cluburi, însă mă mai duc din cînd în cînd, am nevoie să ies din rutină”.

 Se trage din sportivi de performanţă!

Alexandru Ioniţă are o familie care, de pe vremea bunicului său, a practicat sportul de performanţă, toţi membrii fiind legitimaţi la Rapid! “Bunicul şi vărul meu au practicat boxul la Rapid, în timp ce fratele meu mai mic, Paul, este la haltere. Unde? Evident că tot la Rapid!”, dezvăluie noua achiziţie a Astrei. “Fratele meu, Paul, care are 11 ani, a încercat să practice fotbalul, dar nu s-a lipit mingea de el. Cred că a fost cel mai slab portar din istoria juniorilor de la Rapid, dar este foarte bun în ceea ce face acum. Mereu a fost atras mai mult de sporturile de contact, a făcut lupte libere, iar acum începe o carieră la haltere. Este bătaie mare pe el, îl vor trei echipe. Sper doar să fie profesionist şi să realizeze că e nevoie de multă muncă şi sacrificii pentru a reuşi”, este mesajul lui Ioniţă pentru fratele său. Un mesaj pe care Alexandru Ioniţă pare să-l fi înţeles să-l aplice. Cere, în schimb, doar respect şi corectitudine din partea fanilor din care face parte şi a oamenilor din cadrul echipei pe care, cu golurile sale, a dus-o pe primul loc la sfîrşitul turului.

“Îmi pare rău că nu am ridicat un trofeu cu Rapid deasupra capului, dar poate pe viitor. Ar fi visul meu suprem!”

Alexandru Ioniţă, mijlocaş Astra Giurgiu

 

“Ioniţă reprezintă viitorul pentru Astra! Este un copil talentat şi, din cîte am înţeles, are un caracter frumos”

Ioan Niculae, finanţator Astra Giurgiu

 

16 şi cinci luni a fost vîrsta la care Ioniţă a debutat în Liga 1, contra Braşovului

6 goluri a marcat Ioniţă pentru Rapid în acest tur de campionat, fiind golgheterul echipei

 

 

Tags: