Fotbal intern

Ionuţ Chirilă, răspuns dur editorialului devastator al lui Cornel Dinu din FANATIK. 10 acuze la adresa “Procurorului”

30.07.2019 | 12:34
Ionut Chirila raspuns dur editorialului devastator al lui Cornel Dinu din FANATIK 10 acuze la adresa Procurorului

FANATIK.RO a primit din partea lui Ionuţ Chirilă un drept la replică după editorialul lui Cornel Dinu din 25 iulie, în care “Procurorul” a lansat o ofensivă dură la adresa acestuia. Vă redăm integral dreptul la replică, în conformitate cu principiile eticii jurnalistice.

“Stimate Mister Dinu,

Sunt ferm convins că te aşteptai să ies furtunos în presă, la TV, oriunde, ca să răspund Editorialului dumitale. E adevărat că am o fire vulcanică, că atunci când se spun neadevăruri, reacţionez, că uneori am gura mare, etc. Dar turbat nu am fost niciodată. Vine câte un moment din acesta, în care rămân mut. Nu pentru că vreun citat de Umberto Eco căutat furibund pe google m-ar impresiona, că tot inserezi, între mizeriile de dumneata scrise, diverse citate, ca să dai o notă de intelectualism, ce din păcate nu te caracterizează. Rămân mut să văd câtă ură poate cumula un om ajuns la vârsta senectuţii şi mă rog Celui De Sus să nu ajung ca dumneata.

Singurul lucru care mă face să reacţionez cu un text pe care sper ca lumea să îl vadă mai potolit, semn că, după jumătate de secol, am devenit puţin mai înţelept, este acela că l-ai menţionat pe tata, cu care (ruşine să îţi fie că ai spus altfel) nu ai fost vreodată prieten. Te tolera arareori prin preajmă, pentru că întotdeauna te gudurai pe lângă oameni mai inteligenţi şi mult mai cultivaţi decât dumneata. Să nu îndrăzneşti să îi rosteşti numele, căci toată maculatura scrisă de tine nu face cât o frază spusă de tata la o discuţie, la o ţigară, cu orice prieten. Răspund Editorialului dumitale în câteva cuvinte, pentru că, precum mulţi alţii, am ajuns la concluzia că nu meriţi mai mult.

1. Ce am spus despre Cătălin, am spus cu memoria intactă şi conştiinţa curată. De ce te temi încă de subiect? Probabil că exista explicaţii juridice pentru asta. A fost ca şi copilul meu, a crescut şi în casa mea, a stat la masa pusă de soţia mea, de multe ori, şi a fost un băiat bun, un copil respectuos şi înainte de toate, UN OM; ceva ce dumneata nu prea poţi înțelege;

2. Toată lumea fotbalului cunoaşte că am mai avut replici tăioase cu dumneata şi prin 2013, când am jucat cu Concordia în „Ştefan cel Mare”. A fost şi atunci ceva ce te-a deranjat, ai mai aruncat şi atunci cu vorbe urâte şi inutile, nici atunci nu am căutat scandalul.

3. Ei bine, nici acum eu nu am început vreo polemică. Cumva ai rostit numele meu, într-o emisiune TV, jignindu-mă, după ce ai văzut că un sondaj de opinie realizat de GSP a arătat că suporterii mă vor antrenor la Dinamo, în majoritate covârşitoare. Nu m-am votat eu, nu am făcut eu sondajul. Oameni care iubesc Dinamo au considerat că aş putea fi o soluţie. Ceea ce dumneata nu înţelegi, este că oricât de furtunos e discursul meu, oricâte polemici am purtat, un singur lucru nu a pus nimeni, vreodată, la îndoială, şi anume că sunt un mare dinamovist. „Câinii roşii” ştiu ce înseamnă asta. Tu nu ştii, pentru că nu ai făcut nimic pentru clubul ăsta, de foarte mulţi ani.

4. Se aude că încă speri să fii numit „principal” la Dinamo. Poate de aceea te-a supărat sondajul. Nu mai contează de ce ai atacat, dar, iată, am demonstrat că dumneata ai început, din nou, polemica.

5. Mister, ai afirmat că nu Chirilă i-a descoperit pe Hîldan, pe Petre. Că subsemnatul aş fi antrenat o perioadă, dar selecția a făcut-o regretatul Piți Varga, iar dumneata și cu ceilalți din club ați coordonat jucătorii. Trec peste faptul ca nu se înțelege cum dumneata ai coordonat jucătorii, dar nici nu voi cerceta, că doar toată lumea știe că îți asumi merite pentru chestiuni cu care nu ai legătură.

6. Ca să fie clar, acești jucători au fost selecționați 6 luni de zile de mine. Această echipă a fost crescută de mine, de la vârsta de 9 ani și până la 18 ani. Piți Varga era bolnav, nu mai antrena atunci. Dumnezeu să-l ierte, dar n-a avut nicio legătură cu echipa mea. Căpitanul echipei mele, Lică Laurențiu, a demontat în totalitate aceste minciuni. Mister Dinu, negi că l-ai sunat și i-ai cerut să își retragă cuvintele, adică să mintă?

7. Mister Dinu, mă surprinde că faci referire la Dl. Lucescu ca fiind o altă „victimă” a lui Chirilă. Toată lumea cunoaşte faptul că am fost un apropiat al familiei Lucescu şi asta m-a facut să pierd multe oportunităţi profesionale, deoarece nici Mircea Lucescu nu avea numai prieteni. Pe lângă faptul că nu m-a sprijinit profesional, am aflat, în urmă cu ceva vreme, că și atunci când era sunat şi întrebat despre mine, Dl. Lucescu făcea alte recomandări, din motive pe care nu mai are rost să le evoc aici. Așa că am avut o reacţie firească: am renunţat la relaţia cu Mircea Lucescu.

8. Pare însă ironic să te îngrijoreze pe dumneata comportamentul meu la adresa lui Mircea Lucescu, în condiţiile în care tot fotbalul românesc ştie cum îl pizmuieşti şi cum, spre exemplu, în 1990, îl desființai pe „Il Luce” într-un interviu acordat pentru „Gazzetta dello Sport” și îi avertizai pe italieni să nu aibă încredere în antrenorul care abia semnase cu Pisa. Nu ai suportat că îşi lua avânt cariera dumnealui, în timp ce a ta se îngropa încet, încet. Noroc că ţi-au luat naţionala după nişte insuccese ruşinoase, că altfel te îngropai şi mai mult.

9. Eu sunt câinele turbat? Dacă tot suntem la capitolul turbare, oricine poate analiza comportamentul dumitale de-a lungul timpului, zecile de scandaluri şi invectivele aruncate cu generozitate împotriva tuturor. Să ne amintim câteva dovezi că eşti un domn, un mister: îţi aminteşti de scandalurile cu Dinu Gheorghe? Acuzaţiile de blat împotriva lui Cornel Ţălnar? Acuzaţiile de blat împotriva lui Reghecampf sau sârbului Zoran Petrovic? Afirmaţiile că Dan Petrescu e „un ciugulitor al fotbalului”? Jignirile la adresa arbitrului Marius Avram despre care ai spus că e prost ca noaptea? Dar faptul că l-ai numit pe Gigi, Fecali? Atacurile împotriva lui Dani Oțil? Sau Negoiţă, pe care l-ai numit „o glumă a sorţii”? Scandalul cu Cosmin Contra? Dar atacul rasist la adresa lui Ilie Dumitrescu? Dar când spuneai că Piţurcă ar reprezenta doar o fisă pe tabla de rummy sau la masa de joc? Dar când îi spuneai fetei lui Lică Nunweiller „paraşută de Dorobanţi”?, etc, etc.

10. Când toată lumea credea că te pensionezi, Mister, te-ai decis să îţi mai baţi joc de câţiva oameni. Şi atunci ai scris nişte cărti care au şocat nu prin citate de Umberto Eco şi nici măcar prin vreun sfat inteligent dat tinerilor care au decis că fotbalul este viitorul lor. NU! Cărţile sunt îmbibate de alte jigniri, umilinţe pentru oameni din fotbal, minciuni incredibile. Emeric Ienei a spus că îi e şi jenă să îţi comenteze minciunile, Crăciunescu a spus că te dă în judecată, Stoicikov aud că şi el şi-a contactat avocaţii, fostul selectioner belgian Paul van Himst a spus că îl bufneşte râsul când aude ce ai putut scrie în aşa zisa carte, fotbaliştii din Generația de Aur beau apă cu lămâie când aud numele dumitale. Dar, din păcate, sunt şi mulţi alţii care se tem că minciunile tale şi acuzaţiile tale de blat, ilegalităţi şi infidelităţi le afectează familiile, demnitatea, imaginea publică. Nu ai cum să înţelegi asta, Mister, pentru că trăieşti din confllict şi numai din conflict.

În final, domnule Dinu, îţi dau un citat din Umberto Eco, mai potrivit personalităţii dumitale: «Nu există nimic pe lume care să ceară mai multă prudenţă decât adevărul» (romanul «Numele trandafirului»).”

Tags: