Fotbal intern

Averea la care a renunţat Lupescu în Elveţia şi ce-l aşteaptă la FRF

Ionuţ Lupescu a intrat în bătălia pentru funcţia de preşedinte al FRF, renunţând la viaţa fără griji pe care o avea din postura de şef al Comisiei Tehnice de la UEFA.
25.02.2018 | 23:10
Averea la care a renuntat Lupescu in Elvetia si cel asteapta la FRF

Pentru a se întoarce în fotbalul românesc, “Kaiserul” a pierdut o avere. FANATIK.RO vă prezintă cifrele reale ale sacrificiului financiar făcut de Lupescu şi dilema salariului pe care îl va avea dacă va câştiga alegerile.

Adio 480.000 de euro pe an!

Au zis că nu sunt sănătos la cap!”. Cuvintele îi aparţin lui Ionuţ Lupescu şi descriu reacţia oficialilor UEFA când au auzit că fostul internaţional renunţă la confortul vieţii din Elveţia pentru a încerca redresarea fotbalului românesc. Pentru mulţi, poate fi o declaraţie populistă. În spatele acesteia, însă, stă adevărul economic uluitor. FANATIK.RO a aflat suma exactă la care Lupescu a renunţat în clipa în care şi-a depus demisia de la Comisia Tehnică. Este vorba despre un venit de 40.000 de euro pe lună, adică aproape jumătate de milion de euro pe an! Este vorba despre o sumă netă, calculată din salariu, diurne şi bonusurile pentru îndeplinirea unor obiective!

Burleanu, salariu mediu… la prima vedere!

În comparaţie, actualul preşedinte al FRF câştigă lunar, din salariu, 4.400 de euro. Suma a fost dezvăluită chiar de Răzvan Burleanu. “Salariul pe care-l câştig eu, ca preşedinte de federaţie, nu depăşeşte 4.400 de euro. În contextul în care am responsabilitatea financiară a unui buget de peste 20 de milioane. A unui buget de 25 de milioane”, susţinea şeful FRF. E drept, faţă de predecesorul său, Mircea Sandu, Burleanu are un salariu mai mic. “Naşul” încasa lunar 6.000 de euro. Cu toate acestea, venitul lui Burleanu se rotunjeşte considerabil din alte surse. Unul dintre adversarii săi eterni, Ion Crăciunescu, afirmă că şeful FRF are leafă de nabab: „Din 3 Consilii de Administraţie şi de la Federaţie ia in total 12 mii de euro pe lună. De la un consiliu ia mai puţin, vreo 500 de euro, dar cu celelalte ajunge la 12 mii de euro”.

Necesitate sau “fentă economică”? Diurnă de barosan!

Dacă la capitolul salariu Răzvan Burleanu nu stă nu stă nici rău, nici bine, lucrurile se schimbă când vine vorba de diurnă. Preşedintele FRF are stabilită o sumă frumuşică, de 500 de euro pe zi. Prilej numai bun pentru contestatari să îl atace: “El e 220 de zile pe an plecat din ţară şi are diurna 500 de euro pe zi! Banii cei mai mulţi vin din diurne. Singuri îşi stabilesc sumele, nu-i întreabă nimeni nimic de sănătate!“, tuna, nu demult, Florin Prunea.

Cea mai mare controversă: prima “perversă”!

Cel mai mare scandal legat de sumele încasate de la FRF a venit pentru Răzvan Burleanu după ce şi-a acordat o primă uriaşă de calificare la Campionatul European din Franţa, în 2016! Aceasta a fost denumită de rivali “prima perversă”. Astfel, preşedintele FRF ar fi încasat 90.000 de euro, din totalul de 650.000 de euro, cât a revenit conducătorilor, inclusiv membrii Comitetului Executiv, şi angajaţilor FRF! “Mitraliat” din toate părţile pentru “recordul” în materie, Burleanu a explicat calm şi extrem de degajat motivele pentru care merită prima: “Obiectivul pe care l-am avut a fost calificarea la Campionatul European. Să clarificăm, că am văzut foarte multe discuţii despre beneficiile pe care le am eu ca preşedinte de federaţie. Salariile pe care le plătim la nivel de federaţie, de cele mai multe ori, nu sunt salarii competitive cu piaţa. Când mă refer la acest lucru, avem mari dificultăţi să aducem oameni bine pregătiţi în interiorul federaţiei. Şi atunci, practic, singura posibilitate pe care o ai e să-i motivezi pe aceşti oameni cu îndeplinirea unui obiectiv!”. Cu alte cuvinte, dacă nu se motivează, preşedintele FRF, un om bine pregătit, pleacă în altă parte! Firesc şi natural. Cu mult înainte ca Lupescu să renunţe la aproape jumătate de milion de euro pentru a putea candida la şefia FRF, Răzvan Burleanu a mărturisit de ce el nu îşi donează prima controversată: “Ar fi un gest extrem de populist. De ce: fiindcă rolul tău, ca preşedinte de federaţie, este să gândeşti un sistem. Un sistem care să funcţioneze. Să gândeşti resurse financiare şi să faci tot ceea ce este posibil să ai resursele financiare la dispoziţie pentru a investi!”.

Cine împarte, parte îşi face: Mircea Sandu, rege şi după plecare!

Iar sistemul funcţionează foarte bine. Adunarea Generală a FRF a decis în 2014 ca Mircea Sandu să devină preşedinte onorific al FRF! Aflat în tabăra celor care acum îl contestă pe Răzvan Burleanu, “Naşu’” a fost “uns” de cei pe care i-a condus cu câteva facilităţi demne de invidiat: o rentă viageră în valoare de 75.000 de euro anual, drept de administrare a etajului 2 al unei clădiri a FRF, orice intervenţie chirurgicală sau recuperare medicală plătită de FRF, o limuzină care aparţine FRF şi benzina decontată indiferent de numărul de kilometri parcurşi, telefon, personal anjagat cu salarii în limita a 5.000 de lei lunar, deplasări la meciurile echipei naţionale cu decontarea cazării la hotel de cinci stele şi diurnă de 500 de euro pe zi! Ce se va întâmpla însă cu Ionuţ Lupescu, dacă va fi ales preşedinte FRF?

Gigi Becali îi promite salariu de top

Unul dintre cei mai înverşunaţi susţinători ai lui Ionuţ Lupescu, în spaţiul public, este patronul FCSB, Gigi Becali. Acesta a vorbit pentru FANATIK.RO despre viitorul salariu pe care Lupescu l-ar putea primi la FRF: “Ionuţ Lupescu este un băiat de caracter si nu cred că Burleanu ar fi făcut ce face el acum. Ăştia de FRF şi-au luat prime de calificare foarte mari, nu cred eu că Burleanu ar renunţa la atâţia bani la cât renunţă Lupescu. Abia aştept să vorbesc cu Ionuţ, dacă şi el doreşte să vină la mine. Ce salariu va avea? Totul va trece prin Comitetul Executiv şi o să fie transparenţă totală. Şi la bani, mai ales, dar şi la tot ce ţine de federaţie! Eu zic doar atât: îi dăm cât merită!”, a declarat Gigi Becali.

Mitică îi fixează barem: “Maximum 10.000 de euro pe lună!”

Dacă patronul FCSB e gata să arunce cu banii ca la echipa pe care o finanţează, Dumitru Dragomir îi dă o veste proastă lui Ionuţ Lupescu. Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal crede că Lupescu nu poate încasa din funcţia de preşedinte FRF mai mult de o treime din cât avea salariu la UEFA! “Eu ştiu că la UEFA lua, doar din salariu, 30.000 de euro. La FRF, însă, Ionuţ trebuie să ştie că bugetul este altul şi că nu va avea un venit nici măcar la jumătate! Eu sunt convins că i se va accepta un salariu între 8.000 şi 10.000 de euro pe lună! Atât e maximum pe care o federaţie ca a noastră l-ar putea suporta! Restul sunt poveşti!”, a spus Dragomir pentru FANATIK.RO.

4.400 de euro lunar e salariul pe care Răzvan Burleanu îl primeşte de la FRF

40.000 de euro pe lună însumau veniturile lui Ionuţ Lupescu la UEFA