Fotbal intern

Oficial. Foto. Lupescu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia FRF!

După o lungă perioadă de aşteptare, a devenit oficial. Ionuţ Lupescu va lupta împotriva lui Burleanu pentru preşedinţia FRF, pe 18 aprilie.
11.02.2018 | 10:01
Oficial Foto Lupescu sia anuntat candidatura la presedintia FRF

Ionuţ Lupescu a făcut anunţul şi îşi va începe în forţă campania electorală. Nu are foarte mult timp la dispoziţie. Mai sunt două luni şi o săptămână până la alegeri, iar “Kaiserul” trebuie să înceapă vizitele  prin ţară pentru a discuta cu membrii afiliaţi. Fostul component al “Generaţiei de Aur” are programul deja foarte bine pus la punct şi sunt informaţii că îşi începuse deja campania chiar înainte de a face anunţul oficial.

Sunteţi mulţi care mi-aţi solicitat de-a lungul ultimului ani să îmi pun experienţa, cunoştinţele şi pasiunea în serviciul fotbalului din ţara mea. V-am auzit, am înţeles, am cântărit şi am luat decizia conformă cu dorinţele voastre, să îmi depun candidatura la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal“, a fost mesajul “Kaiserului” pe Twitter.

Deşi se bucură de sprijin din aproape toate direcţiile şi cu o imagine absolut impecabilă, Lupescu va avea o luptă grea împotriva lui Burleanu. Marea întrebare rămâne legată de implicarea politicului pentru actualele alegeri. Actualul conducător al FRF, Răzvan Burleanu, a fost acuzat la precedentele alegeri că a fost ajutat politic pentru a se impune. Nu au fost dovedite aceste informaţii, cert este că Gică Popescu a fost arestat chiar cu o zi înaintea alegerilor. 

Burleanu spune că nu are emoţii, indiferent de contracandidat, şi anunţa recent că se bazează pe minimum 210 voturi. Florin Prunea, unul dintre aliaţii cei mai importanţi ai lui Lupescu, a explicat că ar fi vorba doar despre nişte adeziuni pe care membrii afiliaţi le-ar fi trimis doar din cauza presiunilor făcute de actuala conducere a federaţiei.

Mutu versus “Generaţia de Aur”

Principalele atuuri ale lui Lupescu ar fi, pe lângă imaginea foarte bună, poziţia excelentă pe care o are la UEFA. Ar putea aduce un sprijin important pentru FRF şi consolidarea poziţiei pentru organizarea Euro 2020, chiar dacă lucrările la infrastructură sunt mult în urmă faţă de ceea ce era aşteptat. În plus, “Generaţia de Aur”, care şi-a exprimat în dese rânduri opoziţia faţă de Burleanu, îşi va susţine fostul coleg. De partea cealaltă, actualul preşedinte al FRF va fi promovat de Adrian Mutu, manager sportiv la FRF.

Ce face Lupescu acum la UEFA 

Ionuţ Lupescu a avut o ascensiune fulminantă la UEFA, unde a devenit în octombrie 2012 şef al Comisiei Tehnice. Şi-a demonstrat în mai multe rânduri influenţa la conducerea fotbalului european şi a reuşit să îl ajute pe Cristi Chivu să obţină o funcţie importantă la UEFA. În 2014, la ultimul Campionat Mondial, în Brazilia, Ionuţ Lupescu a făcut parte din Grupul de Studiu Tehnic al FIFA, care a analizat toate cele 64 de partide de la turneul final. Din comisie au făcut parte nume foarte mari, inclusiv fostul antrenor al lui Liverpool, Gerard Houllier.

Ce rol a avut Lupescu la FRF

Promovat de Mircea Sandu, Ionuţ Lupescu a preluat funcţia de director general al FRF în 2005. Rolul său la conducerea federaţiei a fost unul important. “Kaiserul” a impus numeroase măsuri şi a contribuit decisiv la îmbunătăţirea imaginii FRF. În perioada petrecută la conducerea fotbalului românesc, alături de Mircea Sandu, Lupescu s-a remarcat şi, astfel, a primit o funcţie importantă la UEFA, de unde a fost decisiv pentru aducerea Campionatului European din 2020 în România.

5 candidaţi şi-au anunţat oficial dorinţa de a câştiga preşedinţia FRF: Răzvan Burleanu, Ionuţ Lupescu, Marcel Puşcaş, Sorin Răducanu şi Victoraş Iacob