Sport

Ionuţ Lupescu speră: “Nu cred că politicul se va implica în alegerile de la FRF”

Fostul director tehnic al UEFA, Ionuţ Lupescu, a vorbit în premieră despre candidatura la şefia FRF, împotriva lui Răzvan Burleanu.
14.02.2018 | 20:22
Ionut Lupescu spera Nu cred ca politicul se va implica in alegerile de la FRF
ADVERTISEMENT

Despre candidatură… „E datoria noastra sa dam înapoi fotbalului. Am avut o şansă să facem o balanţă a competitivităţii şi trebuie să recuperăm diferenţa faţă de celelalte. Am avut mai multe dezbateri şi discuţii, s-a umplut paharul şi am zis să candidez. Proiectul cu federaţia este unul ok, dar pentru mine mult mai important este să dăm ceva înapoi fotbalului românesc.”

Despre relaţia cu colegii din Generaţia de Aur… „Nu putem fi 22 de prieteni într-o echipă. Fiecare îşi vede interesul. Cred că au trecut anii peste noi şi fiecare trebuie să lăsăm discuţiile la o parte. Mi-aş dori de la ei să vină alături, nu neapărat de mine, ci de fotbalul românesc.”

ADVERTISEMENT

De ce nu îşi anunţă viitorul staff… „O să înceapă campania, poate a şi început. Dar nu vreau neapărat să mă protejez pe mine ci să îi protejez pe ei. O să mă atace în lumea asta digitală cu tot felul de chaturi. Nu o să spun niciun nume, pot să vă asigur că sunt destul. Dar majoritatea sunt susţinători. Florăresele mă opresc pe stradă şi taximetriştii ma felicită. Din păcate nu votează.”

Ce îl recomandă la şefia FRF… „Ce mă recomandă pe mine este şi cariera fotbalistică, de jucător, apoi cea de antrenor, am lucrat după aia ca director general la federaţie iar acum sunt de 6 ani la cea mai prestigioasă instituţie, UEFA. Jumătate dintre ei oricum mă cunosc, au lucrat cu mine, ştiu ce pot face. La începutul lunii martie voi merge însă să vorbesc cu cei 260 de oameni faţă în faţă. Va fi un timp foarte, foarte încărcat pentru mine. Am simţit să ies din zona mea de confort şi să mă dedic acestui proiect.”

ADVERTISEMENT

Despre problemele fotbalului românesc… „Eu nu cred că în România are o problemă cu antrenorii licenţiaţi PRO. Eu cred că marea problemă a noastră este pe antrenorii juvenili, de la 8-10 ani, 10-12, 12-14. Pe vremuri când am crescut eu, antrenorii de copii şi juniori erau bine plătiţi, pentru că aşa era sistemul. Acum nu mai sunt plătiţi bine, iar toţi copiii joacă dacă plătesc părinţii.”  

Despre arbitrajul românesc, sub tutela lui Kyros Vassaras… „Ce pot să spun e că îl cunosc pe Kyros Vassaras şi că e foarte bun pe ceea ce înseamnă dezvoltare. A ajutat mult arbitrii, are programe la UEFA unde creşte arbitrajul, ceea ce e un lucru bun. Eu nu cred că România are probleme speciale cu arbitrajul. Eu cred că sunt suficienţi foşti arbitri din generaţia tânără care să ajute.”

ADVERTISEMENT

Despre posibila intervenţiei a lumii politice în alegeri… „Eu nu cred că în 2018 politicul se va implica în alegeri. Eu cred că altceva trebuie să facă lumea sportului: să îi atragă ca parteneri. Pentru ca vrem sau nu, baza, infrastructura fiscală, educaţia, poate şi orele de fotbal în şcoli, doar ei pot să te ajute, prin pârghiile pe care le au, prin primării, AJF-uri. Nu pot să garantez acest lucru, dar mă voi lupta pentru acest lucru. De aia m-am întors acasă.”

Despre mandatul pe care l-a avut la FRF, între 2005 şi 2011… „Cât am fost eu acolo, am adus Finala Europa League la Bucureşti. Am ajutat echipa să se califice la Euro 2008. Sigur, ei au jucat, dar noi le-am oferit cele mai bune condiţii. Am ajutat şi pentru Euro 2020. Am organizat primul campionat naţional de fotbal feminin. Futsalul s-a calificat prima oară în mandatul meu la FRF. Problema e că se uită totul. Trebuie să existe un respect pentru cei care au lucrat.”

ADVERTISEMENT

Despre o posibilă colaborare cu fostul preşedinte FRF, Mircea Sandu: „Eu am lucrat bine cu Mircea Sandu, nu am nicio problemă cu el, dar aşa cum am spus şi colegilor tăi, Mricea Sandu nu face parte din echipa mea şi nici nu vrea. Are o vârstă, vrea să se retragă, dar asta nu înseamnă că nu pot avea o discuţie cu Sandu, cu predecesorul său, cu Burleanu dacă îi voi lua locul.”

ADVERTISEMENT