Fotbal intern

Ionuţ Lupescu la 50 de ani. Kaiserul, românul de la UEFA

09.12.2018 | 01:48
Ionuţ Lupescu la 50 de ani. Fostul internaţional român şi-ar fi dorit să celebreze această cifră rotundă ca preşedinte al FRF

Ionuţ Lupescu, pe numele exact Ioan Angelo,  împlineşte astăzi, 9 decembrie, rotunda vârstă de 50 de ani. Şi-a dorit foarte mult să poată pune umărul la o schimbare profundă în fotbalul românesc, venind să se bată cu Răzvan Burleanu pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei române de fotbal şi mulţi au fost cei care au crezut că Lupescu va câştiga alegerile fără probleme. Dar s-au înşelat şi cel supranumit pentru eleganţa jocului său Kaiserul, poreclă pe care numai marele Franz Beckenbauer a mai primit-o, a trebuit să se recunoască învins.

Ionuţ Lupescu are fotbalul în ADN. Prin sângele său curge microbul fotbalului, inoculat de tatăl său, ani de zile fundaş de bază al Rapidului şi al naţionalei României, Nicolae Lupescu. Ca jucător Ionuţ l-a depăşit net pe tatăl său din toate punctele de vedere. El a jucat mijlocaş la închidere şi avea o geometrie a paselor greu de egalat. Procentajul paselor sale exacte poate fi comparabil doar cu acela al metronomului Barcelonei din perioada Guardiola, Xavi Hernandez. Adică, numărul paselor greşite era absolut insignifiant în comparaţie cu acela al reuşitelor.

Ionuţ Lupescu la 50 de ani. Dinamo şi Bayer Leverkusen, marile repere ale carierei de jucător

Cea mai mare parte a carierei a fost legată de clubul Dinamo. Debuta în alb-roşu în 1986, la numai 18 ani şi avea să rămână în Ştefan cel Mare până în vara lui 1990, când după revenirea României la un turneu final de Campionat Mondial după 20 de ani, a semnat cu gruparea germană Bayer Leverkusen, unde a stat şase sezoane şi a jucat 184 de meciuri.

Ionuţ Lupescu la Dinamo. A jucat în patru rânduri. Are un titlu şi Cupa României
Ionuţ Lupescu la Dinamo. A jucat în patru rânduri.

Nu întâmplător a ales Germania pentru a-şi continua cariera la un nivel superior. Ionuţ Lupescu era familiarizat cu limba germană, o limbă deloc uşor de învăţat, întrucât a frecventat cursurile Liceului German din Bucureşti, astfel încât adaptarea în patria lui Goethe nu a fost deloc  o problemă, aşa cum se întâmplă frecvent cu mulţi străini. De altfel, la Leverkusen a fost extrem de respectat şi de iubit de către toată lumea, coechipieri, antrenori şi mai ales de suporteri, care au protestat în 1996, când Ionuţ a plecat la Borussia Monchengladbach.

A început fotbalul cu tatăl său la Admira Wacker

Însă la Gladbach Lupescu a stat doar două sezoane, alegând o primă revenire la Dinamo în 1998, deci la vârsta de 28 de ani, revenire de bun augur pentru ambele părţi, pentru că a devenit campion. De fapt, bornele esenţiale ale carierei sale se rezumă la un triunghi: Dinamo – Bayer Leverkusen – Borusssia Monchengladbach, pentru că şi acolo a adunat 46 de prezenţe în două sezoane, ceea ce a însemnat un rol important în organigrama primei echipe.

Lupescu a mai trecut el fugitivo pe la Bursaspor în 2000, unde a jucat 9 meciuri şi jumătate de an pe la Al Hilal, dar acolo nu a rezistat căldurii sufocante. Deşi s-a spus multă vreme că ar fi fost un produs al clubului Dinamo lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Fotbalul l-a început la grupele de copii ale clubului austriac Admira Wacker în 1975, acolo unde îşi încheiase cariera tatăl său, iar apoi şi-a urmat părintele în România la echipa de ligă secundă Mecanică Fină, unde a stat cinci ani, până să ajungă la Dinamo în 1982.

Două goluri memorabile marcate cu Ţara Galilor

În carierea sa de jucător Ionuţ Lupescu a adunat două titluri şi trei Cupe ale României cu Dinamo şi o Cupă a Germaniei cu Leverkusen, dar atât cu Dinamo, cât şi cu aspirinele Bayer s-a aflat aproape de fericire, adică a ajuns până în semifinalele Cupei Cupelor cu Dinamo, eliminată de Anderlecht, respectiv ale Cupei UEFA. La naţională a jucat 74 de meciuri şi a marcat şase goluri, cele mai multe, două, în acel România – Ţara Galilor 5-1 de la Bucureşti, în 20 mai 1992. Are două participări la CM, 1990 şi 1994 şi două la Euro, 1996 şi 2000, sub tricolor.

În cariera de antrenor, încercată imediat după retragerea de pe gazon, nu a reuşit nici la Bacău, nici la Braşov, fapt care l-a determinat să accepte oferta lui Mircea Sandu, preşedintele de atunci al FRF, de a deveni director în cadrul Federaţiei. Din 2008 a lăsat fotbalul românesc şi a plecat în Elveţia, la Nyon, unde a devenit membru al Comisiei tehnice a FIFA.

A crezut mult că va câştiga alegerile la FRF

Ionuţ Lupescu a lucrat timp de aproape un deceniu în organismele forurilor internaţionale, ultima dată înainte de a încerca să revină în România pentru a se bate pentru preşedinţia Federaţiei, activând în Comisia Tehnică a UEFA, de unde în 2017şi-a dat demisia, condiţie obligatorie pentru a putea participa la alegeri. O lovitură grea a primit-o spre sfârşitul anului 2017, decesul tatălui său, survenit în timp ce  se afla în campanie, la Târgu Jiu.

Lupescu a fost foarte optimist în privinţa candidaturii sale, fiind convins că faptul că a fost sprijinit public şi de către cei mai mulţi dintre foştii săi colegi de echipă naţională va cântări mult la momentul votării. Însă AJF-urile, adică fotbalul mic, ajutat cu mingii şi echipamente de către oamenii lui Răzvan Burleanu, au pus capăt visului lui Lupescu de a trece la cârma fotbalului românesc. A suferit un eşec usturător, 168-78, lucru care l-a indignat nespus pe fostul său antrenor de la Dinamo, Mircea Lucescu.

A revenit la UEFA după şocul ratării alegerilor

La trei luni după ce a pierdut la scor sever alegerile, prietenul său Florin Prunea a dezvăluit faptul că Ionuţ s-a întors la UEFA, unde şi-a primit înapoi postul de director în cadrul Comisiei Tehnice. La UEFA Lupescu este foarte apreciat şi remunerat pe măsură, cu 30.000 de euro lunar. Încercarea sa i-a lăsat un gust amar, mai ales că nu se aştepta să piardă şi l-a convins că e mai bine să îşi vadă de proiectele sale în afara României.

Ionuţ Lupescu la 50 de ani. Apreciat foarte mult la UEFA s-a întors la Nyon după trei luni de la alegeri
Ionuţ Lupescu la 50 de ani. Apreciat foarte mult la UEFA

“Am auzit ca Ionuţ s-a întors la UEFA. Foarte bine a făcut! S-a dus acolo unde este apreciat şi a avut rezultate excelente. Nu avea niciun sens ca Ionuţ să se ambiţioneze si sa nu se intoarca la UEFA, doar pentru că şi-a dat demisia atunci când a venit să participe la alegeri. Nu avea de demonstrat nimic nimănui. Ştiu cât de apreciat era acolo şi îi urez să stea mult timp, să vină în România doar ca să ne vedem şi asa mai departe” – a spus Florin Prunea la trei luni de la alegeri.