Pe 7 iunie, România joacă un meci extrem de important în preliminariile Campionatului Mondial 2026, pe terenul Austriei, la Viena. Atât România, cât și Austria, caută prima calificare la un turneu final de Cupă Mondială după 1998. Tricolorii se vor confrunta cu una dintre cele mai bine pregătite echipe din Europa din punct de vedere fizic.
FANATIK a analizat raportul oficial al UEFA EURO 2024 privind parametrii fizici ai echipelor naționale, iar concluzia specialiștilor este clară: Austria este una dintre selecționatele care au combinat atât un volum mare de alergare, cât și o intensitate ridicată.
În termeni simpli, austriecii nu doar că aleargă mult, ci și foarte repede, exact genul de profil fizic necesar pentru a susține ritmul unui meci de înaltă intensitate. Austria s-a remarcat prin contra-pressing (presiune imediată după pierderea mingii), fiind lăudată pentru capacitatea de a recupera rapid posesia și pentru intensitatea generală a jocului.
Austria, sub comanda lui Ralf Rangnick (66 de ani), a implementat un stil bazat pe efort susținut și sprinturi. În meciul cu Franța din grupe, austriecii au înregistrat peste 8 kilometri în zonele de viteză ridicată (peste 20-25 km/h), menținând intensitatea pe tot parcursul jocului.
Austria a fost fantastică din punct de vedere fizic. Este filosofia Leipzig, filosofia lui Rangnick”, a explicat Ionuț Lupescu, observator tehnic UEFA, în raportul oficial al EURO 2024.
Mai mult, Austria a arătat o capacitate remarcabilă de a crește ritmul în repriza a doua, demonstrând o rezistență și o pregătire fizică solidă ce le permite să aplice presiune susținută până în ultimele minute. În plus, raportul UEFA arată că Austria este o echipă care joacă la o intensitate mare atât când are mingea, cât și când o pierde. Asta înseamnă presiune constantă și un joc foarte dinamic.
După EURO 2024, Mircea Lucescu a preluat naționala României, cu o viziune diferită față de predecesorul său, Edi Iordănescu. „Il Luce” vrea o echipă care să țină mai mult mingea, dar care să și alerge mai mult. A transmis acest lucru și tânărului atacant Louis Munteanu, golgheterul Superligii.
”Eu apreciez foarte mult toți jucătorii, mă uit și la datele lui fizice, el trebuie să crească. Dacă nu înțelege că trebuie să facă un efort să ajungă la cel puțin 10 kilometri jumătate, 11 kilometri, alergare pe teren, asta înseamnă mai multă disponibilitate de a face presing, de a reveni în apărare.
Calitățile lui sunt excelente și cu siguranță va ajunge la echipa națională. Deocamdată, se pune problema să ajute echipa de tineret, sunt meciuri tari, pe urmă să ajungă. Face parte din viitorul nostru. Și el, și Matei Ilie”, a declarat Lucescu, pentru golazo.ro.
Raportul UEFA evidențiază clar diferențele fizice dintre România și Austria. Sub comanda lui Edi Iordănescu, tricolorii au avut o intensitate bună, dar un volum redus de efort. Stilul a fost reactiv, bazat pe contraatacuri și exploatarea spațiilor, nu pe posesie sau controlul jocului.
Ceea ce a punctat și Mircea Lucescu, declanșând o adevărată polemică în fotbalul românesc, în special cu familia Iordănescu!
Mircea Lucescu (79 de ani) și-ar dori ca tricolorii să țină mai mult de minge și în meciurile cu echipe puternice. Experimentatul antrenor a început deja reconstrucția unei naționale care să aibă la bază posesia, dar și un plus de intensitate fizică.
”Bineînțeles că fotbalul românesc este mult mai lent decât în restul Europei. Nu vreau să discut cu câte secunde, pot să discut despre numărul de pase medii, care la noi este în jur de trei pase, apoi pierd mingea. Poate să fie și șapte, poate să fie și una.
În vestul Europei ajung la media de șapte-opt pase fără să piardă mingea, ceea ce presupune o dinamică extraordinară. Cunosc un unghi de joc, o tehnică perfectă, în condiții foarte dificile, pe spații foarte restrânse, îl pot controla”, a explicat Mircea Lucescu, referindu-se la marea problemă cu care se confruntă fotbalul românesc.
Mircea Lucescu dă speranțe că naționala României poate recupera contra Austriei punctele pierdute cu Bosnia și Herțegovina, după înfrângerea cu 0-1, din martie.
”Sunt mulțumit de faptul că ne-am dominat categoric adversarul, ceea ce ne lipsea nouă. Ne-am supus adversarul unei presiuni permanente, rămâne să finalizăm toate astea.
Am pierdut trei puncte importante, dar așa cum au câștigat ei aici, putem și noi să câștigăm în Bosnia. Putem câștiga și în Austria. Suntem trei echipe de același nivel”, a declarat Mircea Lucescu, după startul ratat în preliminariile CM 2026.
Naționala Austriei s-a calificat în optimi la EURO 2024, după ce a câștigat grupa cu șase puncte, după următoarele rezultate: 0-1 cu Franța, 3-2 cu Olanda, 3-1 cu Polonia. În optimi a fost eliminată de Turcia, scor 1-2.
Programul meciurilor:
Rezultate înregistrare: