News

Legea certificatului verde, în dezbateri aprinse în Parlament. “S-au strâns peste 40 de pagini de amendamente. Nu există variantă îndulcită”

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt PNL, este de părere că certificatul verde este o problemă de natură medicală și că legile care ar trebui să îl reglementeze nu ar trebuie să răspundă așteptărilor antivacciniștilor.
07.12.2021 | 13:14
Legea certificatului verde in dezbateri aprinse in Parlament Sau strans peste 40 de pagini de amendamente Nu exista varianta indulcita
ADVERTISEMENT

Certificatul verde, documentul care permite accesul persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau care au un test negativ valid pentru COVID-19 în diferite spații publice, este unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda publică românească.

Proiectul de lege care trebuie reglementeze modul în care acest certificat va fi eliberat și utilizat trebuie să echilibreze o mulțime de poziții, adesea contrare. Astfel, parlamentarii trebuie să ofere un cadru legislativ care să pună în echilibru criza sanitară, drepturile și libertățile constituționale, dar și situația persoanelor care nu vor sau care nu pot să apeleze la vaccinurile anticovid.

ADVERTISEMENT

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a declarat în cadrul unui interviu oferi pentru RFI că proiectul de lege care ar trebuie să reglementeze folosirea certificatului verde a adunat, până acum, peste 40 de pagini de amendamente în discuțiile purtate în comisiile parlamentare.

În ceea ce privește forma finală a acestui proiect de lege, ultimul cuvânt de spus îl va avea noua alianță de guvernare, formată din PSD-PNL-UDMR. Negocierile interne vor fi cele care vor stabili normele de aplicare ale certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Legat decizia pe care alianța de guvernare o va lau în legătură cu certificatul verde, Stroe a explicat că în viziunea sa un cadru legislativ relaxat, care să răspundă așteptărilor antivacciniștilor nu ar trebuie să reprezinte o opțiune.

Certificatul verde, o decizie controversată

Stroe este de părere că pozițiile împotriva vaccinării și/sau certificatului verde nu ar trebuie să influențeze decizia parlamentarilor. El argumentează că măsura folosirii unui astfel de certificat ar trebuie să includă considerentele medicale și că asemenea reglementări au fost deja introduse în restul Europei.

ADVERTISEMENT

Partidele de la guvernare vor opta, după cum explică Ionuț Stroe, pentru forma cea mai înțeleaptă și mai rapidă de implementare a certificatului verde.

Încă din momentul în care acest proiect care se găsește în Parlament a ajuns pe agenda noastră, noi ne-am exprimat cât se poate de clar și ferm că îl dorim a fi aprobat cât mai repede. Evident, există o foarte strânsă legătură între numărul persoanelor care se imunizează, rata și nivelul vaccinării în România și această lege”, a declarat Stroe în cadrul interviului.

ADVERTISEMENT

Stroe recunoaște faptul că publicul pune foarte multă presiune pe proiectul de lege care vizează certificatul verde. În mod evident, discuția este controlată de grupurile care vor ca această legislație să fie adoptată cât mai repede și grupurile care se opun unei astfel de măsuri.

Purtătorul de cuvânt al PNL este de părere că partidele de la guvernare sunt conștiente de responsabilitatea pe care au în această chestiune și că vor avea loc discuții pentru alegerea unei variante optime.

Marcel Ciolacu a explicat după ședința de luni a coaliției că certificatul verde reprezintă o prioritate și că un proiect de lege în acest sens va trece de votul Parlamentului până la finalul anului 2021.

Președintele PSD a mai explicat că în prezent sunt luate în calcul două variante ale certificatului verde. O primă variantă de află deja în dezbatere parlamentară. O a doua formă urmând să fie înaintată de către Ministerul Sănătății condus de către Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă