News

Legea certificatului verde, în dezbateri aprinse în Parlament. “S-au strâns peste 40 de pagini de amendamente. Nu există variantă îndulcită”

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt PNL, este de părere că certificatul verde este o problemă de natură medicală și că legile care ar trebui să îl reglementeze nu ar trebuie să răspundă așteptărilor antivacciniștilor.
07.12.2021 | 13:14
Legea certificatului verde in dezbateri aprinse in Parlament Sau strans peste 40 de pagini de amendamente Nu exista varianta indulcita
ADVERTISEMENT

Certificatul verde, documentul care permite accesul persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau care au un test negativ valid pentru COVID-19 în diferite spații publice, este unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda publică românească.

Proiectul de lege care trebuie reglementeze modul în care acest certificat va fi eliberat și utilizat trebuie să echilibreze o mulțime de poziții, adesea contrare. Astfel, parlamentarii trebuie să ofere un cadru legislativ care să pună în echilibru criza sanitară, drepturile și libertățile constituționale, dar și situația persoanelor care nu vor sau care nu pot să apeleze la vaccinurile anticovid.

ADVERTISEMENT

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a declarat în cadrul unui interviu oferi pentru RFI că proiectul de lege care ar trebuie să reglementeze folosirea certificatului verde a adunat, până acum, peste 40 de pagini de amendamente în discuțiile purtate în comisiile parlamentare.

În ceea ce privește forma finală a acestui proiect de lege, ultimul cuvânt de spus îl va avea noua alianță de guvernare, formată din PSD-PNL-UDMR. Negocierile interne vor fi cele care vor stabili normele de aplicare ale certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Legat decizia pe care alianța de guvernare o va lau în legătură cu certificatul verde, Stroe a explicat că în viziunea sa un cadru legislativ relaxat, care să răspundă așteptărilor antivacciniștilor nu ar trebuie să reprezinte o opțiune.

Certificatul verde, o decizie controversată

Stroe este de părere că pozițiile împotriva vaccinării și/sau certificatului verde nu ar trebuie să influențeze decizia parlamentarilor. El argumentează că măsura folosirii unui astfel de certificat ar trebuie să includă considerentele medicale și că asemenea reglementări au fost deja introduse în restul Europei.

ADVERTISEMENT

Partidele de la guvernare vor opta, după cum explică Ionuț Stroe, pentru forma cea mai înțeleaptă și mai rapidă de implementare a certificatului verde.

Încă din momentul în care acest proiect care se găsește în Parlament a ajuns pe agenda noastră, noi ne-am exprimat cât se poate de clar și ferm că îl dorim a fi aprobat cât mai repede. Evident, există o foarte strânsă legătură între numărul persoanelor care se imunizează, rata și nivelul vaccinării în România și această lege”, a declarat Stroe în cadrul interviului.

ADVERTISEMENT

Stroe recunoaște faptul că publicul pune foarte multă presiune pe proiectul de lege care vizează certificatul verde. În mod evident, discuția este controlată de grupurile care vor ca această legislație să fie adoptată cât mai repede și grupurile care se opun unei astfel de măsuri.

Purtătorul de cuvânt al PNL este de părere că partidele de la guvernare sunt conștiente de responsabilitatea pe care au în această chestiune și că vor avea loc discuții pentru alegerea unei variante optime.

Marcel Ciolacu a explicat după ședința de luni a coaliției că certificatul verde reprezintă o prioritate și că un proiect de lege în acest sens va trece de votul Parlamentului până la finalul anului 2021.

Președintele PSD a mai explicat că în prezent sunt luate în calcul două variante ale certificatului verde. O primă variantă de află deja în dezbatere parlamentară. O a doua formă urmând să fie înaintată de către Ministerul Sănătății condus de către Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT