FR Rugby cere sancţionarea drastică a jucătorilor spanioli care au încercat să-l agreseze pe arbitru

Vicentiu Dinescu   
în Sporturi
20/03/2018, 09:10
FR Rugby cere sancţionarea drastică a jucătorilor spanioli care au încercat să-l agreseze pe arbitru

Conducerea de la Bucureşti anunţă că ”a sesizat forurile abilitate în legătură cu incidentul de la finalul partidei Belgia – Spania” şi cere sancţionarea drastică a manifestărilor care au pus în pericol integritatea fizică a arbitrului Vlad Iordăchescu.

”Federaţia Română de Rugby a sesizat forurile abilitate în legătură cu incidentul de la finalul partidei Belgia – Spania, din cadrul Rugby Europe Internaţional Championship. Ostilitatea centrată pe brigada de arbitri români, care a judecat partida, contravine nu doar spiritului rugbyului, ci fair-play-ului în general. Nu există nicio scuză pentru atitudinea violentă de pe teren, un astfel de comportament aducând grave prejudicii imaginii generale a acestui sport. Valorile acestei discipline trebuie nu doar declarate, ci considerate drept un cod de conduită pentru toţi cei implicaţi în fenomen. Indiferent de cât este de mare presiunea unei partide, indiferent de frustrările pe care ea le poate genera, contestarea deciziilor unui arbitru nu poate lua forme lipsite de civilizaţie, care să ajungă să pună în pericol integritatea să fizică. Ne mâhneşte faptul că o competiţie de o importanţă majoră, organizată de Rugby Europe, este scena unor astfel de manifestări, care se cer sancţionate drastic pentru a descuraja repetarea lor”, se arată într-un comunicat al forului de la Bucureşti.

Iordăchescu a fost alergat pe teren de jucătorii spanioli

FR Rugby consideră că jucătorii spanioli care au încercat agresarea arbitrului au ”carenţe de educaţie, sportivă şi nu numai”. ”Respectul pe care îl considerăm fundamental în sportul cu balonul oval este datorat egalmente tuturor celor implicaţi într-o competiţie. Nu este opţional, nu depinde de victorie, nu poate fi pus între paranteze. Agresarea unei arbitru nu poate fi tolerată unui atlet, este semnul unor carenţe de educaţie, sportivă şi nu numai, dar şi un semnal de alarmă referitor la ceea ce se poate declanşa pe viitor, dacă se vor contoriza prea multe circumstanţe atenuante. Rugbyul are regulamente clare, foruri abilitate să evalueze obiectiv diverse situaţii şi să ia atitudine în consecinţă. Federaţia Română de Rugby are încredere că autorităţile în domeniu vor sesiza gravitatea situaţiei, reafirmând prin măsurile luate faptul că ne dorim să contribuim cu toţii la evoluţia pozitivă a acestui sport, în spiritul şi valorile sale”, se mai arată în comunicat.

Echipa naţională de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Ibericii consideră că victoria Belgiei în faţa Spaniei l-a avut ca ”autor” pe arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Comisia care se ocupă cu delegarea arbitrilor la Rugby Europe va analiza, vineri, la Poznan, prestaţia lui Vlad Iordăchescu de la meicul Belgia – Spania.

Închide ×