Fotbal intern

Iordănescu vrea sancţionarea Stelei: “Dezinformează! Nu am refuzat jucătorii!” Răspunsul lui Argăseală

UPDATE 17:29 / Valeriu Argăseală, preşedintele roş-albaştrilor, a explicat care au fost discuţiile cu Iordănescu în privinţa jucătorilor chemaţi în cantonament. Oficialul a dat şi...
27.01.2016 | 16:19
Iordanescu vrea sanctionarea Stelei Dezinformeaza Nu am refuzat jucatorii Raspunsul lui Argaseala

UPDATE 17:29 / Valeriu Argăseală, preşedintele roş-albaştrilor, a explicat care au fost discuţiile cu Iordănescu în privinţa jucătorilor chemaţi în cantonament. Oficialul a dat şi detalii privind transferul lui Ivan la Steaua.

”Toţi reprezentanţii echipelor de Liga 1 nu au fost de acord cu acest cantonament. Revenind la Steaua, nici eu, nici nimeni de la Steaua nu am avut o poziţie de forţă faţă de echipa naţională.

Toţi trebuie să fim cu gîndul la dezvoltarea fotbalului. Trebuie să facem o analiză în vară. Aşa am hotărît. O armonizare în conformiutate cu regulamentele internaţionale.

Am avut o discuţie preliminară cu domnul Iordănescu legată de cantonament. Nu am impus ce jucători să meargă şi ce să rămînă. Au fost propuse variante de către noi, aşa cum şi Iordănescu le-a propus pe ale lui”, a continuat Argăseală.

––––––––––––––––––––––––––––

Selecţionerul echipei naţionale, Anghel Iordănescu, continuă războiul cu Steaua şi îl acuză pe Laurenţiu Reghecampf că ascunde adevărul asupra neconvocării jucătorilor formaţiei roş-albaştre pentru turneul din Turcia.

“Înţeleg, cu stupoare, faptul că antrenorul echipei FC Steaua i-ar fi contactat pe antrenorii echipelor care au furnizat jucători echipei naţionale pentru acest cantonament, tehnicieni precum Mircea Rednic, Gheorghe Hagi, Marius Şumudică sau Edi Iordănescu, pentru a le comunica o variantă falsă referitoare la situaţia steliştilor convocaţi. Şi că ar dezinforma, anunţând că eu nu am mai dorit jucătorii de la FC Steaua la echipa naţională. Consider că antrenorul FC Steaua şi cei care au interzis participarea jucătorilor stelişti la acţiunea echipei naţionale urmăresc, prin această atitudine, să evite o eventuală sancţiune.

În primul rînd, Comitetul Executiv al FRF a aprobat desfăşurarea stagiului de pregătire din Antalya încă din 2015. Domnul Argăseală, prezent la şedinţa Comitetului Executiv, nu s-a declarat împotriva acestui stagiu şi nu s-a manifestat prin vot împotriva lui.

În al doilea rînd, vreau să fac publice detaliile discuţiei la care am participat, alături de domnul Argăseală şi de secretarul general adjunct al FRF, Gabi Bădescu. Clubul FC Steaua a venit cu două variante de lucru, nedorind să accepte convocarea celor 6 jucători pe care i-am dorit. Consider că ambele variante sunt exemple de amatorism şi sunt inacceptabile.

Prima dintre ele propunea ca toţi cei 6 stelişti să joace 45 de minute pentru FC Steaua, în partidele amicale, şi 45 de minute pentru echipa naţională. Respect prea mult jucătorii pentru a-i transforma în navetişti! Cum să fi stat pe drumuri, să aibă zero concentrare?

A doua variantă a clubului FC Steaua era ca doar 3 jucători să se prezinte la lot. Aleşi de antrenorul FC Steaua, nu de selecţioner! În care fotbal din lumea asta un antrenor de club face selecţia pentru echipa naţională? Astfel, Niţă, Toşca şi Stanciu urmau să vină la lot. Ar fi fost o mare nedreptate faţă de Adi Popa, Paul Papp şi Mihai Pintilii, jucători care au vrut cu siguranţă să onoreze această convocare. Îi cunosc foarte bine, sînt fotbalişti care vor, în permanenţă, să ajute echipa naţională.

Din cele patru variante propuse de noi, v-o împărtăşesc pe cea pe care am considerat-o mai mult decît acceptabilă, atît pentru echipa naţională şi FC Steaua, cît şi pentru echilibrul dintre cluburile angrenate în lupta pentru play-off-ul Ligii 1. În această variantă, din cei şase jucători stelişti pe care i-am convocat, acceptam ca Niţă şi Toşca să rămînă totuşi în cantonamentul echipei FC Steaua şi doar patru jucători, Papp, Popa, Pintilii şi Stanciu să vină în lotul primei reprezentative.

Astfel, ca selecţioner, din dorinţa de a fi echidistant faţă de cluburile cu şanse la titlu şi pentru locurile care duc în cupele europene, FC Steaua ar fi trimis la lot 4 jucători, la fel ca Viitorul şi Pandurii, şi aproape de numărul de jucători, 3, furnizat de Astra şi Dinamo.

Nu a existat vreun moment în care, fie secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bădescu, fie eu, să abordăm aceste discuţii de pe poziţii de forţă. Am amintit doar faptul că este vorba de o decizie a Comitetului Executiv din 2015, de anul trecut, iar clubul FC Steaua, prin prezenţa domnului Argăseală la şedinţa Comitetului, ştia de anul trecut de acest cantonament al echipei naţionale, iar programul echipei FC Steaua putea fi stabilit din timp.

Faţă de atitudinea manifestată la care fac referire, clubul FC Steaua, în mod contrar, a abordat o atitudine de pe poziţii de forţă. Astfel, a invocat eventualitatea obligării jucătorilor stelişti, de către club, la semnarea unor angajamente prin care aceştia să renunţe la echipa naţională. Mi se pare un lucru extrem de grav, în care cei implicaţi se joacă, la propriu, cu soarta unor oameni şi cu destinul lor profesional. O situaţie de neacceptat pentru fotbalul profesionist şi pentru performanţă. Iar acest lucru deja trebuie să fie în atenţia comisiilor abilitate, după părerea mea.

Precizez faptul că, din momentul în care am început să elaborez programul echipei naţionale pentru această perioadă, am ţinut cont de programul de pregătire al cluburilor. Am gîndit că o perioadă de 20 de zile, de la începutul anului 2016, este suficientă astfel încît jucătorii aflaţi în atenţia convocării să petreacă la cluburi prima parte a pregătirilor, una de bază, de acumulări, şi chiar să aibă timp pentru a disputa cîteva partide amicale cu echipa de club.

Nu s-a pus niciodată problema să renunţ la convocarea jucătorilor stelişti pentru acest cantonament. Am trimis faxuri de convocare pe adresa clubului FC Steaua şi nu există alte documente care să retragă aceste convocări.

Mi-am dorit un cantonament în urma căruia să se evidenţieze fotbalişti ce pot deveni soluţii noi pentru echipa naţională, dată fiind aria restrînsă de selecţie, după cum bine ştiţi. Am respectat şi voi respecta totdeauna fotbalul şi, mai presus de atît, jucătorii.

Acum, sper şi îmi doresc să se facă lumină în acest caz, aştept din partea Comitetului Executiv al FRF respectarea Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice şi deciziile care se impun”, susţine Iordănescu într-un comunicat postat pe site-ul frf.ro.