News

iPhone ar putea dispărea de pe piață în următorii 10 ani. Ce produs revoluționar poate lansa Apple în locul telefonului

Telefoanele iPhone ar putea să dispară de pe piață în următorul deceniu. Cu toate acestea, Apple ar pregăti un dispozitiv revoluționar care să ia locul telefonului.
27.11.2021 | 16:30
iPhone ar putea disparea de pe piata in urmatorii 10 ani Ce produs revolutionar poate lansa Apple in locul telefonului
ADVERTISEMENT

Telefoanele iPhone sunt, de departe, între cele mai emblematice dispozitive de acest fel de pe piață. Apple lucrează pentru a realiza smartphone-uri premium, însă viitorul nu foarte îndepărtat ar putea aduce o schimbare masivă în companie.

Astfel, iPhone-urile ar putea să dispară de pe piață peste un deceniu. Predicția a fost făcută de analistul Ming-Chi Kuo, una dintre cele mai reputate surse când vine vorba de informații referitoare la viitoarele produse ale companiei.

ADVERTISEMENT

Acesta a trimis un document către clienții săi în care prezintă o serie de ipoteze cu privire la viitorul companiei. Cel mai important aspect pe care îl tratează Kuo în documentul său este faptul că iPhone ar mai avea o durată de viață de 10 ani. Peste aproximativ un deceniu, Apple va renunța la a mai produce acest dispozitiv mobil, pe care îl va înlocui cu un produs orientat către realitatea augmentată (AR).

Aceasta folosește suprapuneri digitale peste imaginea reală a mediului înconjurător în care te afli. Tim Cook a vorbit în câteva rânduri despre AR și se arată foarte entuziasmat de posibilitățile acestei noi tehnologii.

ADVERTISEMENT

Acum 14 ani, primul iPhone era prezentat publicului larg de către Steve Jobs, CEO-ul companiei Apple la momentul respectiv. Designul cu touchscreen și sistemul de operare nou au reprezentat un punct de cotitură al telefoniei mobile, dându-se astfel startul unei revoluții în industrie.

Un miliard de căști de realitate virtuală pentru a înlocui ”populația” iPhone

La momentul preconizat de analistul Kuo, iPhone ar ajunge să aibă aproape 25 de ani, un sfert de secol de istorie gata să facă loc noilor tehnologii. Astfel, Kuo este de părere că Apple se va orienta către un fel de produs AR cu care să înlocuiască telefoanele clasice. Având în vedere cererea crescută pentru substratul ABF (Ajinomoto Build-Up Film), folosit pentru conectarea componentelor procesoarelor de ultimă generație, Apple ar avea de gând să vândă cam un miliard de unități ale produsului ce va înlocui iPhone peste un deceniu. În prezent, tot cam atâtea iPhone-uri sunt folosite de clienți din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

După cum notează și Kuo, ”în ziua de azi, sunt ceva mai mult de un miliard de utilizatori activi de iPhone. Dacă scopul Apple este să înlocuiască telefonul cu realitatea virtuală peste un deceniu, înseamnă că Apple va vinde cel puțin 1 miliard de device-uri AR în zece ani.”

Analistul mai notează și că decizia de înlocui telefonul este una foarte importantă. Într-o astfel de situație, noul produs va trebui să fie mai versatil și să fie compatibil cu o mulțime de aplicații.

ADVERTISEMENT

Kuo arată că ”dacă această cască AR este creată doar ca accesoriu pentru un Mac sau un iPhone, nu va ajuta la creșterea produsului. O cască AR care funcționează independent înseamnă că va avea propriul ecosistem și va oferi cea mai completă și flexibilă experiență de utilizare.”

apple realitate augmentata
Cum ar putea arăta casca AR/VR de la Apple. Sursa foto: Antonio De Rosa.

Se pare că viitorul dispozitiv pe care îl prevestește Kuo va veni mai devreme decât se așteptau unii. Casca de realitate mixtă (AR/VR) ar urma să fie dezvăluită publicului la finele anului 2022, prima generație având o putere de calcul echivalentă cu un Mac. Procesorul cu care va fi echipat acest dispozitiv va face diferența între Apple și competitori.

Încă de la prima generație, Kuo este de părere că noua cască va funcționa fără să aibă nevoie de o legătură directă cu iPhone-ul, pentru procesare în afara căștii. În notele sale, analistul spune că ”noua cască este echivalentă cu Mac la capitolul putere de procesare, poate opera independent de un dispozitiv terț și este compatibilă cu o gamă largă de aplicații și nu doar cu unele specifice.”

Acesta mai crede și că dispozitivul va avea nu unul, ci două procesoare. Procesorul cu performanțele mai reduse va fi responsabil pentru calcule legate de senzori. Analistul estimează că dispozitivul va avea două micro-display-uri OLED 4K de la Sony, semn că această cască va fi compatibilă nu doar cu realitatea augmentată, ci și cu realitatea virtuală. Aceasta din urmă este o simulare ce poate fi similară sau diferită de viața reală. Casca va avea nevoie de cel puțin 6-8 module optice pentru a oferi serviciile AR utilizatorilor.

ADVERTISEMENT
Tags: