Simone Biles este cea mai titrată gimnastă din istoria Statelor Unite ale Americii, iar retragerea sa de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde era printre favoritele la medalii, a stârnit multiple reacții.
Deși inițial s-a părut a fi vorba de o accidentare, gimnasta a declarat că a vrut să atragă atenția asupra sănătății mentale, ceea ce a stârnit un val amplu de critici, iar unul dintre cei care au judecat-o a fost Novak Djokovic.
Simone Biles a decis să se retragă și din alte două finale în care urma să fie prezentă la Jocurile Olimpice: la sărituri și paralele. Cea care ar fi trebuit să fie „regina gimnasticii” la Tokyo, s-a retras din competiție în urma unei căzături în concursul pe echipe.
Gimnasta americancă a acuzat probleme mai degrabă de ordin psihic decât fizic, care s-au manifestat prin stări de vertij la antrenamente.
Sportiva suferă de ADHD, o tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate cu cauze neurobiologice. ADHD-ul poate fi văzut și ca o tulburare de neurodezvoltare.
Simone Biles nu a ascuns niciodată că are ADHD, mai ales că în 2016 a fost depistată pozitiv la medicamentul Ritalin, care are rolul de stimulent și care sporește puterea de concentrare.
„Am ADHD și nu mi-e rușine de acest lucru. Nici nu mi-e teamă să dezvălui acest lucru”, a spus gimnasta în 2016, când a recunoscut că suferă de această afecțiune încă din copilărie.
De atunci, sportiva a urmat permanent un tratament în acest sens, iar la Jocurile Olimpice de la Rio chiar a primit o derogare „pentru folosirea medicamentelor în scopuri terapeutice”. Astfel a putut ține afecțiunea sub control pe parcursul competiției.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, gimnasta nu a mai putut ține sub control această afecțiune dintr-un motiv foarte simplu. În Japonia este interzisă introducerea unor astfel de medicamente în interiorul granițelor.
Simone Biles folosește un medicament extrem de popular în SUA: „Este vorba de Adderall, un medicament standard folosit pentru simptomele ADHD în Statele Unite. Dacă aduci acest medicament, riști arestarea și condamnarea la închisoare”, anunță un site de specialitate din Japonia.
În privința celuilalt medicament pe care gimnasta l-a mai folosit și anume Ritalin, sunt de asemenea probleme: „Ritalin este prescris în Japonia, dar doar pentru tulburările de somn”, mai precizează aceeași sursă.
Se pare că delegația oficială a SUA de la Jocurile Olimpice a depus oficial o cerere către autoritățile nipone cu privire la folosirea unor medicamente în scop terapeutic, anunță insider.com, fără a se preciza dacă este vorba despre Simone Biles.
Este vorba despre dextroametamine și Adderall, de care unii sportivi au nevoie. Sportivii pot aduce în Japonia și Ritalin, însă doar o doză maximă de 2,16 grame, însă doar printr-un permis special.
Simone Biles mai este calificată în două finale pe aparate la Jocurile Olimpice de la Tokyo: la bârnă și la sol. La sărituri și parelele, Federația SUA i-a găsit deja înlocuitoare: „După consultări suplimentare cu personalul medical, Simone Biles a decis să se retragă din finalele la sărituri și paralele. Va fi evaluată zilnic în continuare”.