News

Ipoteze controversate în cazul ziaristului „spion” arestat de ruși. Evan Gershkovich, prins într-un conflict mocnit dintre Armata Roșie și Wagner?

Ziaristul Evan Gershkovich a fost arestat de ruși sub acuzația de spionaj, iar analistul politic Șerban Filip Cioculescu analizează ipotezele noului episod al Războiului Rece.
31.03.2023 | 13:59
Ipoteze controversate in cazul ziaristului spion arestat de rusi Evan Gershkovich prins intrun conflict mocnit dintre Armata Rosie si Wagner
Analistul politic Șerban Filip Cioculescu lansează câteva ipoteze în cazul ziaristului „spion” Evan Gershkovich, arestat de ruși (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Pentru prima oară de la destrămarea Uniunii Sovietice, un ziarist american a fost arestat pe teritoriul Rusiei, sub acuzația de spionaj. Potrivit Associated Press, care citează FSB (Serviciul Federal de Securitate de la Moscova), jurnalistul american de origine rusă Evan Gershkovich a fost reținut în orașul Ekateringurg din Munții Ural, chiar în timpul în care a obținut informații secrete. Specialistul în politică externă Șerban Filip Cioculescu lansează o serie de ipoteze care ne-ar putea conduce la cauzele reale ale arestării lui Gershkovich, prima dintre acestea fiind că „ziaristul își desfășura activitatea la Ekaterinburg și se pare că intrase în legătură cu membri ai grupării Wagner, fapt care ar fi deranjat chiar Armata Rusă”.

Șerban Filip Cioculescu
Specialistul în politică externă Șerban Filip Cioculescu (sursa facebook.com)

Ipoteza analistului politic Șerban Filip Cioculescu: „Ziaristul Evan Gershkovich, prins accidental în rivalitatea dintre Armata Rusă și Grupul Wagner?”

Șerban Filip Cioculescu este un fin cunoscător al caracteristicilor propagandei ruse și al modului în care Moscova s-a obișnuit să gestioneze astfel de situații. Informațiile referitoare la „cazul Evan Gershkovich” sunt relativ sumare, astfel că, fără a se lansa în varii supoziții, expertul în politică externă a expus variantele plauzibile ale arestării jurnalistului american.

ADVERTISEMENT

„Evan Gershkovich a scris o serie de reportaje referitoare la modul în care luptă mercenarii din gruparea Wagner și despre situația lor, raportată la statul rus și la armată. De asemenea, a scris și articole privitoare la dotările proaste ale forțelor Moscovei și la faptul că economia rusă nu poate susține multă vreme efortul de război. Totuși, astfel de informații au mai fost date publicității și de alți jurnaliști, astfel că nu era nimic ieșit din comun”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Șerban Filip Cioculescu.

Este necesar să subliniem faptul că arestarea presupusului „spion” s-a produs în contextul în care asistăm la tensiuni sporite între Moscova și Occident, cauzate de escaladarea războiului din Ucraina, iar Rusia și-a intensificat campania de intimidare asupra jurnaliștilor și a organizațiilor membre ale societății civile. De asemenea, problemele Kremlinului sunt amplificate de situația internă precară, fapt la care a făcut referire și interlocutorul nostru:

ADVERTISEMENT

„Faptul că economia Rusiei se află într-un anumit declin sau că armata se confruntă cu o criză au devenit, cumva, noțiuni relativ banale. Din acest motiv, probabil că la baza deciziei arestării s-au aflat alte cauze. Evident, putem formula o serie de ipoteze. Poate că a fost inițiativa unui șef local al FSB-ului (n.r Serviciul Federal de Securitate), care și-a dorit să iasă în evidență, identificând un spion. Totuși, mi se pare puțin probabil ca, într-o țară în care Vladimir Putin controlează totul, un șef regional să ia decizia de a aresta un jurnalist…”.

„De asemenea, există posibilitatea ca ziaristul Evan Gershkovich să fi fost prins involuntar, accidental, într-o anumită luptă internă, o rivalitate între conducerea Armatei Ruse și cea a grupării Wagner și cumva forțele militare ale Moscovei ar fi încercat să dea un semnal că Wagner (n.r grup care a fost declarat orgnizație criminală) nu mai trebuie mediatizat și mai ales, lăudat. Astfel, ar fi putut lovi în acest jurnalist, care își stabilise o serie de contacte în rândurile Wagner…” a punctat Șerban Filip Cioculescu.

ADVERTISEMENT
Paul Whelan
Paul Whelan, într-o imagine din timpul procesului (sursa hepta.ro)

Antecedente cu „spionii” Paul Whelan, Marc Fogel și Brittney Griner

Specialistul în politică externă a reamintit faptul că avem de a face cu o adevărată listă a cetățenilor americani care au fost sau au rămas deținuți în închisorile din Rusia. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Paul Whelan, care a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj și a cărui soartă este negociată cu autoritățile ruse încă din anul 2018.

Paul Nicholas Whelan este un fost polițist și ofițer de marină, cu cetățenie americană, canadiană, britanică și irlandeză, arestat în Rusia la 28 decembrie 2018, sub acuzația de spionaj. Pe 15 iunie 2020 a primit o condamnare de 16 ani de închisoare, iar situația sa este departe de a fi rezolvată.

ADVERTISEMENT

„Un alt caz este cel al lui Marc Fogel, un fost diplomat care a devenit profesor la o școală din Moscova. Sportiva Brittney Griner a fost eliberată, dar, odată cu cazul lui Evan Gershkovich s-a depășit o linie roșie, pentru că, până acum, nu au mai fost arestați și alți jurnaliști. Până nu demult, era vorba despre un fost ofițer, despre un diplomat, o sportivă și despre diverși membri ai unor ONG-uri, însă, acum lucrurile sunt diferite. Exista o regulă nescrisă, potrivit căreia jurnaliștii nu erau încarcerați, cu toate că erau strict urmăriți de serviciile secrete, mai ales atunci când își desfășurau activitatea în afara Moscovei. Erau hărțuiți, dar nu arestați. Acum, acest prag a fost depășit, într-un mod destul de straniu”, a adăugat partenerul nostru de discuție.

Marc Fogel a fost încarcerat în luna august a anului 2021 de autoritățile ruse, după ce, din punct de vedere oficial, încercase să introducă în țară 0,6 uncii de marijuana medicinală. În iunie 2022 a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Brittney Griner era vedeta baschetului feminin american până în iunie 2022, atunci când a fost condamnată la 9 ani de închisoare de un tribunal rus, pentru trafic de droguri. Președintele SUA, Joe Biden, a avut o reacție foarte dură, iar sportiva a fost eliberată la 9 decembrie.

Brittney Griner
Brittney Griner a fost eliberată din închisoare în luna decembrie (sursa hepta.ro)

Varianta flagrantului și posibilul as din mânecă, în vederea negocierilor de pace

Referitor la situația jurnalistului proaspăt închis, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului și un personaj celebru pentru declarațiile sale „colorate”, a declarat că americanul ar fi fost prins în flagrant și că, în cazul său, nu poate fi vorba despre nicio suspiciune. Dincolo de afirmația oficialului rus, am dorit să aflăm cum funcționează procedura Moscovei în asemenea situații, iar Șerban Filip Cioculescu a explicat:

„Teoretic, este așteptată ancheta și pentru a nu influența viitoarele evenimente, nu pot fi făcute alte declarații. Dar, oare despre ce fel de flagrant ar putea fi vorba? Știm că respectivul jurnalist american lucra de un an la Wall Street Journal și fusese înainte la Moscow Times. Părinții săi erau ruși imigranți în America, astfel că Gershkovich vorbește perfect limba rusă și probabil că avea o serie de contacte, ca orice gazetar…”

Analistul politic consideră că mai există o posibilă explicație, aceea că Evan Gershkovich este un simplu ostatic valoros, pe care rușii îl păstrează în vederea negocierilor cu americanii, în dosarul ucrainean: „Altfel spus, atunci când se va negocia încetarea conflictului cu Ucraina, iar Statele Unite vor fi pionul central în aceste discuții, rușii vor dori să beneficieze de încă un avantaj, dincolo de ce vor oferi din punct de vedere politic, diplomatic și millitar. Acest cetățean american de origine rusă ar putea fi păstrat precum un as în mânecă”.

„Cu toate acestea, mă întreb ce valoare are Gershkovich, în condițiile în care rușii mai au câțiva prizonieri… Cu siguranță, însă, eu nu cred în teoria spionajului și că el ar fi obținut documente de la respectivul complex militar – industrial, așa cum susțin rușii, potrivit BBC. În general, e dificil să recurgi la jurnaliști, pentru colectarea unor informații sensibile, pentru că acestea pot fi obținute mult mai bine pe alte căi. Într-adevăr, Moscova susține că Gershkovich deținea materiale compromițătoare, adică tot ce nu-și doresc rușii să se cunoască, referitor la industria lor de armament”, a continuat Șerban Filip Cioculescu.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (sursa hepta.ro)

Mic ghid de eliberare a deținuților din pușcăriile rusești

Răspunsul secretarului de stat Antony Blinken nu s-a lăsat așteptat, iar acesta a protestat la adresa autorităților ruse, în paginile Wall Street Journal, declarându-și „profunda îngrijorare”. „Reacția secretarului de stat american este firească, pentru că, în întregul context, dominat de noul Război Rece dintre SUA și Rusia, s-a mai escaladat un prag”, a comentat și intervievatul nostru.

Acesta a opinat că, pentru a putea intui desfășurarea ulterioară a evenimentelor, este necesar să observăm cum au decurs ostilitățile în spețele lui Brittney Griner, Mark Fogel și Paul Whelan. Însă, cazul lui Evan Gershkovich este abia la început și este greu de presupus ce va urma. Există, însă, o tipologie a acestor scandaluri, la care s-a referit și analistul politic.

„De obicei, începe ancheta penală, iar suspectul primește o condamnare, care poate varia între 5 și 15 ani, deși Paul Whelan a primit 16 ani, pentru spionaj. Așa cum am observat, alții sunt condamnați pentru diverse motive inventate, precum traficul de droguri. După condamnare, opinia publică din respectivele state (în cazul de față SUA) se emoționează, pune presiune pe politicieni pentru a forța eliberarea celor încarcerați, iar rușii se arată, brusc, dispuși să negocieze. Așadar, eliberarea celor reținuți are loc, în general, nu după arestare ci după condamnare și în urma tratativelor”, a încheiat Șerban Filip Cioculescu.

 

ADVERTISEMENT