News

ÎPS Pimen a murit. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților era internat la Matei Balş, după ce fusese adus cu un elicopter SMURD

20.05.2020 | 07:16
ADVERTISEMENT

ÎPS Pimen a murit. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în vârstă de 90 de ani, a fost internat pe 20 aprilie la Institutul de Boli Infecțioase ” Matei Balș” din Capitală, după ce a fost confirmat pozitiv la testul pentru COVID-19.

ÎPS Pimen a murit. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților era internat la Matei Balş, după ce fusese adus cu un elicopter SMURD

La unitatea medicală ”Matei Balș” din Capitală, ÎPS Pimen a fost intubat deoarece a suferit complicații pulmonare.

ADVERTISEMENT

”Înalt preasfințitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!”, a anunțat, în noaptea de marți spre miercuri, Trinitas TV.

ÎPS Pimen și-a petrecut ultimii 29 de ani de viață la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

ADVERTISEMENT

Pe 20 aprilie, ÎPS Pimen a fost confirmat cu noul coronavirus. În aceeași zi, a fost transportat de urgență cu un elicopter la Institutul Matei Balș din București, unde a fost internat la terapie intensivă.

Inițial, starea sa medicală a fost una critică, din cauza vârstei înaintate. La “Matei Balș”, Arhiepiscopul Sucevei a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi primit acest tratament alături de alți 20 de pacienți români aflați în stare critică, conform Libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

ÎPS Pimen, nume important în Biserica Ortodoxă

De-a lungul activității sale bisericești, ÎPS Pimen a avut mai multe realizări. Printre altele, în ultimele trei decenii a deschis Mănăstirile Voroneț și Mănăstirea Humorului, închise de comuniști. Totodată, a ctitorit aproximativ 25 de mănăstiri.

De asemenea, acesta a scris mai multe cărți, printre care „Din cărți adunate și la copii iarăși date”, “Carte de învățătură și îndrumare ortodoxă”, “Viața și activitatea Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți”, “Necazurile în viața creștinului”, “Acatistul și slujba Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, “Carte de religie”, “Povățuiri pentru spovedanie”, “Din pagini de altădată”, “Adevăruri mântuitoare”.

ADVERTISEMENT

ÎPS s-a ocupat și de multe probleme sociale din zona Moldovei, ajutând la înființarea a numeroase cămine pentru persoanele nevoiașe, precum Căminul de bătrâni “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, Căminul de bătrâni de la Bogdănești, de la Gros, de la Sihăstria Putnei și de la Mănăstirea “Sf. Dimitrie”, de la Vatra Dornei.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a fost distins cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2000) de către Președintele României, Emil Constantinescu.

ADVERTISEMENT