News

ÎPS Pimen a primit cel mai nou tratament anti-COVID din România! În ce stare se află arhiepiscopul Sucevei

05.05.2020 | 15:55
IPS Pimen a primit cel mai nou tratament antiCOVID din Romania In ce stare se afla arhiepiscopul Sucevei
ÎPS Pimen a primit cel mai nou tratament anti-COVID din România! În ce stare se află arhiepiscopul Sucevei . Foto: Adevarul
ADVERTISEMENT

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, este internat la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” și se află în stare critică. El a primit trei doze de plasmă convalescentă, cel mai nou tratament anti-COVID în România.

ÎPS Pimen a primit cel mai nou tratament anti-COVID din România!

Prima dată acest tratament a fost administrat săptămâna trecută în România. Starea lui s-a înrăutățit în ultimele zile și medicii se tem ca deteriorarea stării de sănătate a arhiepiscopului să nu fie ireversibilă.

ADVERTISEMENT

Tratamentul cu plasmă convalescentă este practicat în mai multe țări și oferă o posibilă variantă de recuperare a pacienților bolnavi de COVID-19. Plasma este partea lichidă, incoloră a sângelui, și conține anticorpi.

Un pacient tratat cu plasmă a ieșit de la Terapie Intensivă!

Ea se prelevează de la pacienții vindecați de COVID-19 în Centrele de Transfuzii și este apoi administrată, în spitale, persoanelor bolnave, un procede clasic în medicină, ca un precursor al vaccinului.

ADVERTISEMENT

Starea ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani a devenit una foarte gravă, potrivit informațiilor de la Institutul Matei Balș. Însă, dintre pacienții tratați cu plasmă, unul dintre ei a ieșit de la Terapie Intensivă, iar alți doi sunt în stare stabilă.

“E nedureros complet, e ușor de donat, nu te simți slăbit, pentru că plasma e separată și sângele se întoarce în organism”

Primele prelevări de plasmă din România s-au făcut la Centrul de Transfuzii București în urmă cu două săptămâni. Unul dintre donatori, Andrei Tănase, a povestit pentru Libertatea:

ADVERTISEMENT

“Am fost la schi în Franța, simptomele au apărut a doua zi după ce m-am întors. Era luna martie. Am avut o formă medie. Am fost la «Matei Balș», am fost depistat pozitiv. Am stat internat 8 zile la «Victor Babeș», unde am primit plaquenil si azitromicina”, povestește bărbatul.

Inițial, când a vrut să doneze la Centrul de Transfuzii București, nu exista această posibilitate, însă ulterior a fost adus un aparat de colectare de plasmă instalat și funcțional:

ADVERTISEMENT

“Am stat vreo două ore, procedura durează cel mult o oră. Personalul încă e la început și încă învață. Era un specialist care le făcea training. E nedureros complet, e ușor de donat, nu te simți slăbit, pentru că plasma e separată și sângele se întoarce în organism”, completează Andrei Tănase.

Unele centre au acceptat mai greu ideea de a folosi un astfel de aparat. Acum există atât dispozitive pentru o astfel de procedură, dar și site-ul covidplasma.ro, unde se pot înscrie cei interesați să doneze.

ADVERTISEMENT
Tags: