News

ÎPS Pimen are Covid-19. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, transferat cu elicopterul la București. În ce stare se află – UPDATE

21.04.2020 | 09:08
IPS Pimen are Covid19 Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor transferat cu elicopterul la Bucuresti In ce stare se afla  UPDATE
ÎPS Pimen a primit cel mai nou tratament anti-COVID din România! În ce stare se află arhiepiscopul Sucevei . Foto: Adevarul
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, va fi transferat cu elicopterul de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, la Institutul „Matei Balș” din București.

UPDATE, 21 aprilie, ora 9.00: ÎPS Pimen a ajuns la Matei Balş, iar conform Antena 3, starea acestuia ar fi delicată. Deşi nu este intubat şi ventilat, acesta ar acuza stări febrile şi simptome de pneumonie.

ADVERTISEMENT

ÎPS Pimen este pozitiv la coronavirus

Conform Monitorul de Suceava, ÎPS ar fi infectat cu COVID-19 și are o formă „medie” a bolii. Cu toate acestea, boala poate evolua spre o formă severă, în condițiile în care arhiepiscopul are 90 de ani.

Alături de ÎPS Pimen, la București va fi transferat și un pacient tânăr, intubat, cu o formă gravă de COVID-19, conform Monitorul de Suceava.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a oferit mai multe detalii referitoare la starea de sănătate a înaltului prelat.

„Am fost solicitați să-l aducem la București, probabil cu încă un pacient de acolo, inclusiv să sprijinim Suceava ca să fie eliberat încă un pat de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Acum o oră jumate am fost solicitați, un elicopter de la Iași îl va prelua și îi va aduce la „Matei Balș” la București. Nu e este intubat, ventilat, e simptomatic, mai multe date nu știu.

Urmează ca mai multe date să fie comunicate de BOR sau „Matei Balș”. Știu că are simptome, nu știu dacă e pneumonie sau nu. Din ce știu, este pozitiv și mai mult decât atât trebuie să înțelegem că ÎPS este la o vârstă foarte avansată, face parte dintr-un grup vulnerabil”, a declarat Arafat la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Pimen Zainea, născut în 25 august 1929 la Grebănu, județul Buzău, e un cleric ortodox român, care îndeplinește în prezent rangul de arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, începând cu anul 1991.

ÎPS Pimen, realizări importante

ÎPS Pimen a avut mai multe realizări în ultimiii 30 de ani. Printre altele, a deschis Mănăstirile Voroneț și Mănăstirea Humorului, închise de comuniști. Totodată, a ctitorit aproximativ 25 de mănăstiri.

În ultimii ani a scris mai multe cărți, printre care „Din cărți adunate și la copii iarăși date”, “Carte de învățătură și îndrumare ortodoxă”, “Viața și activitatea Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți”, “Necazurile în viața creștinului”, “Acatistul și slujba Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, “Carte de religie”, “Povățuiri pentru spovedanie”, “Din pagini de altădată”, “Adevăruri mântuitoare”.

ÎPS s-a ocupat și de multe probleme sociale din zona Moldovei, ajutând la înființarea a numeroase cămine pentru persoanele nevoiașe, precum  Căminul de bătrâni “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, Căminul de bătrâni de la Bogdănești, de la Gros, de la Sihăstria Putnei și de la Mănăstirea “Sf. Dimitrie”, de la Vatra Dornei.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a fost distins cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2000) de către Președintele României,  Emil Constantinescu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: