Chiar dacă procesiunile religioase nu se pot desfășura în condiții normale, dată fiind răspândirea agresivă a virusului SARS-COV-2 pe teritoriul țării noastre, Înalt Prea Sfințitul Teodosie nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la pelerinajul de Sfântul Andrei.
Într-un comunicat de presă transmis recent, Arhiepiscopul Tomisului face apel la clemență și invită autoritățile române să ia parte la „sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor”.
Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 22.00, Teodosie va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântul Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmând ca duminică și luni să fie săvârșită Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea constănţeană Ion Corvin, judeţul Constanţa.
ÎPS Teodosie invită autoritățile statului la sărbătoarea Sfântului Andrei
„Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare naţională legală, în care ortodocşii şi catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.
Arhiepiscopia Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, personal, invită autorităţile de stat centrale şi locale (preşedinte, premier, membri ai Guvernului, parlamentari, prefect, preşedinte al Consiliului Judeţean, primari, consilieri judeţeni şi locali etc.) să ia parte la sărbătoarea naţională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.
Participarea la aceste manifestări religioase este permisă doar credincioşilor din comuna Ion Corvin, ca urmare a deciziei luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în contextul în care rata incidenţei la nivelul judeţului Constanța a depășit pragul de 3 la mia de locuitori. Revoltat de această măsură, ÎPS Teodosie și-a căutat dreptatea în instanță, dar magistrații nu i-au dat câștig de cauză.
-
Se poate dona sânge după primirea vaccinului anti-Covid? Ministerul Sănătății oferă răspunsul
-
Coronavirus în România azi, 16 ianuarie 2021. Număr mare de persoane la ATI. Peste 12.000 de vaccinări sâmbătă. Update
-
Loteria online te face miliardar. Cote de la 3,90 la 135.000 pentru câștiguri fabuloase la Keno Polonia!
Născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, Sfântul Apostol Andrei a devenit ucenic al lui Iisus Hristos alături de fratele său Simon, devenit ulterior Apostolul Petru și astfel a primit denumirea de „Cel dintâi Cemat”.
Renunţând definitiv la îndeletnicirea de pescari, aceștia l-au urmat pe Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. După Înălţarea Domnului, sorţii au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia şi Sciţia Minor (Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria), apoi Bizanţ şi Grecia. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.
În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie, iar în 1997 a fost numit Ocrotitor al României. În 2012, 30 noiembrie a devenit Zi de Sărbătoare Legală.